Glava-mangel gir bygge-stopp

Skrikende mangel på isolasjonsmaterialer gjør at nybygg kan bli satt på vent.

Publisert:

- Normalt bestiller man en uke i forveien. Nå er det plutselig over fire måneders leveringstid. Det er jo nesten byggetiden for en enebolig, sier Østlandssjef i Favoritthytten Tor Erling Løvstad.

Nå tror han det kan bli problemer for de som skulle flytte inn i husene sine til sommeren. - Vi får jo ikke forrige ukes bestilling før midt i juli, sier han, men legger til at de har klart å sikre seg sånn någenlunde.

Sprengt kapasitet

- Det stemmer nok det. Isolasjon er det vanskeligheter med i øyeblikket, sier marketingsjef i Glava Øystein Kvam.

De to store produsentene Glava og Rockwool klarer rett og slett ikke lage nok.

Produksjonsproblemer hos Glava må ta noe av skylden, men byggeboomen gjør også sitt. I tillegg skal Glava vedlikeholde en maskin som dermed settes ut av spill i noen uker.

Ingen redning

Produksjonskapasiteten i Danmark og Sverige er også sprengt. Dermed hjelper det lite å løpe over grensa. Dermed blir det blir slåssing om de gule mattene helt frem til høsten.

Les også: Dyr plank presser hytteprisen

Hamstrer Glava

Mangelen på isolasjon har fått entreprenører og byggevarekjeder til å bygge opp lager med isolasjonsmaterialer for å sikre seg.

- Vi merker at mange har begynt å hamstre. Det kommer til et punkt hvor vi som leverandør må ta grep. Byggeplassene må sikres, sier Kvam.

Mange kunder har bestilt tre ganger så mye som normalt for å sikre seg. Det er slike bestillinger som nå skal under lupen.

Utnytter ikke

- Skrur dere prisene i været, nå som det er selgers marked ?

- Nei, vi har bare økt prisene med knappe 5 prosent siden i fjor, sier Kvam

Flere nyheter på E24.

Publisert: