Carlsberg presset: Skvises ut av britiske puber

Carlsberg kan være på vei ut av det britiske ølmarkedet. Første retrettmelding ventes når 2006 tallene legges frem i morgen.

Publisert:

Liverpool-lagets stolte drikketradisjoner til tross. Hovedsponsor Carlsberg sliter på øyriket. I følge den danske avisen Børsen taper Carlsberg idag penger i Storbritannia og utsiktene til lysning er skrinne.

Pubpingle

Hovedproblemet er at danskene har dårlig grep om pubene og det er der marginene ligger. De britiske pubene er samlet i store kjeder og deres største pubkunde, Punch Taverns med nærmere 10.000 puber, er i ferd med å dumpe danskene om Carlsberg ikke dumper prisene.

Grådige dansker

Carlsberg hevet prisene to ganger i fjor og pådro seg masse negativ presseomtale. Det bedret heller ikke situasjonen for de brave dansker.

Tre muligheter

Tre utveier skisseres for den danske bryggerigiganten som for bare tre år siden var delvis norsk eie. Orkla solgte sin 40 prosent andel i 2004 etter samarbeidsproblemer med danskene.

1. Allianse. Carlsberg sitter i en lite gunstig rolle som nummer fire og dermed lillebror i det britiske markedet. En allianse kan styrke dem og antagelig ser de etter en mulighet for tettere samarbeid med Scottish & Newcastle, som de allerede samarbeider med.

2. Selge bryggeriet. Bryggerieiendommen i Leeds er verdt rundt 2 milliarder kroner og Carlsberg vil få en pen gevinst av å legge ned bryggeriet og selge den attraktive eiendommen.

3. Rømme. Den siste muligheten er å forlate øyriket fullstendig og auksjonere ut lisenser til å brygge Carlsberg. Dette gjorde Heineken for noen år siden.

Flere nyheter på E24

Publisert: