Polansatte åpner for å jobbe helligdager: - Hvis tilbudet er godt nok

De polansatte åpner for polglede julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften.

POLSTRIDEN: Tillitsvalgte ved Vinmonopolet drøfter nye åpningstider med LO. Fra venstre: Helge Storvik fra Vinmonopolet, Karin Solum fra LO, Åse Engesæth fra Vinmonopolet og Linda M. Lund fra LO.
Publisert:

De polansatte sier ikke prinsipielt nei til å jobbe fire nye dager som i dag er stengte dager på polet. Er prisen god nok, jobber de, men ledelsen må gi dem tilbud fra øverste hylle.

Les også

Polansatte sier nei til flere arbeidsdager

Øverste hylle betyr vanligvis at det koster å hente en flaske vin ned derfra:

I overført betydning i den pågående polstriden om nye arbeidsdager, betyr det at Vinmonopol-sjef Kai Henriksen må svært høyt for å få sine ansatte med på å jobbe.

– Selvsagt er vi innstilt på å forhandle, sier hovedtillitsvalgt Helge Storvik for de Handel og Kontor-organiserte i Vinmonopolet.

– Betyr det at hvis Henriksen eksempelvis tilbyr 150 prosent i ekstra tillegg, så sier dere ja?

- Det er helt klart at hvis tilbudet er godt nok, så vil vi vurdere det. Vi har vært med på dette før, sier han.

- Har fått 300 prosent i tillegg

Vi møtte Storvik og store deler av ledelsen i funksjonærklubben i Vinmonopolet langt inne i en korridor i Handel og kontors lokaler i LO-bygget på Youngstorget i Oslo i går ettermiddag.

Forhandlingsleder Karin Solum i Handel og Kontor sier at de enkelte ganger har fått til både 200 og 300 prosent.

– Når da?

– Det har vært tilfeller hvor vi har fått slike tillegg, eksempelvis når vi har sagt ja til at ansatte skal jobbe med vareleveranser i julen, sier hun.

– 300 prosent høres veldig mye ut?

– Jeg vil ikke si noe om hvilket nivå vi trenger for eventuelt å si ja. Det er noe vi skal forhandle om og det skjer i forhandlingsrommet, ikke i media, sier Storvik og legger til:

– Det er altså slik at vi er meget skeptisk til å gi slipp på disse fridagene. Det vil koste å få de ansatte til å jobbe disse dagene.

Oppgitt

Han er oppgitt over at de ikke ble tatt med på råd før finansminister Siv Jensen og regjeringen gikk ut med det.

– I tillegg må Jensen og regjeringen være villig til å ta den kostnaden og ansvaret det er når små uskyldige barn ikke blir ivaretatt på julaften, fordi foreldrene har fått for mye. Det er edruskapspolitiske sider her, som vi synes det er viktig å få frem, sier han:

– Folk må vite at slike politiske vedtak har en konsekvens, sier han.

De satt og la strategien for arbeidet som må gjøres etter at regjeringen vil gi Vinmonopolet anledning til å holde åpent julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften.

- Har sin pris

Både Henriksen og Handel og kontorleder Trine Lise Sundnes sa til VG i går at de er klar for å forhandle om saken tilknyttet vårens lønnsoppgjør.

Henriksen sier at han vet det vil koste.

– Vi er veldig klar over at å få medarbeidere til å jobbe på slike dager, har sin pris. Det legger vi til grunn, men jeg vil ikke si noe om nivået før vi begynner forhandlingene.

Henriksen sier det er uaktuelt at striden om disse fire dagene vil utløse noen konflikt i vårens lønnsoppgjør.

Sundnes sier hun er glad for at det etter hvert har gått opp for regjeringen at det faktisk ikke er de som har hånden på rattet i denne saken, men Handel og kontor, fordi fri disse dagene er noe som er nedfelt i tariffavtalen de har med Vinmonopolet.

LES OGSÅ:

Publisert: