Dagligvarebransjen maner til ro: – Vi har nok mat!

Stadig flere kommune stenger alle skoler, bedrifter permitterer ansatte og store deler av Norge jobber hjemmefra. Nå ber en samlet dagligvarebransje folket om å holde hodet kaldt.

BER FOLK SLAPPE AV: Konserndirektør i Norgesgruppen Per Roskifte lover at vil være nok mat i butikkene fremover.
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

– Det er ingen grunn til panikk, eller til ikke å stole på at systemet vil fungere fremover, sier konserndirektør i Norgesgruppen Per Roskifte.

De siste ukene har flere matvarekjeder meldt om økt salg av utvalgte varer. Blant annet tørrvarer og hermetikk. E24 har mottatt flere tilbakemeldinger fra bekymrede forbrukere som melder om utsolgte varer.

– Vi merker selvsagt et økt salg, spesielt av langtidsholdbare varer. Det er veldig viktig å få sagt at vi har varer, og vi oppfordrer på det sterkeste til at man handler det man trenger, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen Kine Søyland.

Ifølge Roskifte finnes det nok matvarer til alle. Det vil det også gjøre fremover.

– Vi maner folk til å følge myndighetens råd. I det inngår også å unngå hamstring, slik flere gjorde i Danmark i går. Vi har ingen grunn til å tro at varestrømmen på mat ikke vil fungere fremover, sier han.

Les også

Hamstrer mobiltelefoner i Norge: – Kan bli mangel i april og mai

– Dette skal vi gjennom

Han understreker at man nå er avhengig av at folket jobber sammen.

– Vi er opptatt av å ha varer nok. Det forutsetter at folk kjøper normale volum.

Nå ber han folk forsøke å holde hodet kaldt.

– Dette skal vi gjennom. Vi har en god tradisjon i Norge for å støtte opp om hverandre i slike kriser. Da inngår det at folk har normale handelsinnkjøp og normale forventninger til butikken, sier han.

MIDLERTIDIG: Flere melder om utsolgte varer, men ifølge Norgesgruppen vil ingen varer være utsolgt over tid. Bildet er fra en Rema 1000-butikk i Oslo i slutten av februar.

Kommunikasjonssjef Søyland forklarer at det vil skje at noen varer blir utsolgt, men at dette bare er midlertidig. Hun legger til at de nærmeste dagene vil vise om folk har handlet i panikk.

– Det viktigste folk kan gjøre nå er å handle som normalt, og bidra til den felles dugnadsånden som gjelder nå. Da er det varer til alle, og så skal vi gjøre vårt for å sørge for velfungerende butikker, sier hun.

Les også

Matbutikkene har iverksatt coronatiltak

Normal vareflyt

I en felles pressemelding fra Coop, Norgesgruppen, Rema 1000, Virke dagligvare og NHO service og handel understreker dagligvarebransjen at hamstring er unødvendig.

– I andre land ser vi eksempler på at forbrukerne har økt sitt innkjøp av enkelte basisvarer markant. De samme utfordringene har vi ikke i Norge. Nordmenn har den siste tiden kjøpt noe mer av enkelte basisvarer enn vanlig, men vi er ikke bekymret for varemangel, skriver bransjen.

De understreker videre at tilgangen på varer fra leverandører er god, og at de har fokus på å opprettholde rutiner og vareflyt som vanlig. Bransjen legger til at den er i tett dialog med myndighetene og følger råd og fakta fra Folkehelseinstituttet.

KOLONIAL-SJEF: Karl Munthe-Kaas melder om svært stor pågang for mathandel på nett.

Kraftig økning

Nettbutikken Kolonial opplyser torsdag på sine nettsider om «svært stor pågang». Administrerende direktør Karl Munte-Kaas forteller om en kraftig økning i etterspørselen.

–  I går overgikk etterspørselen det vi hadde oppbemannet med. Økning går i takt med flere bekreftede smittetilfeller og mediesaker, sier han til E24.

Han forteller at de ikke tar inn ordre de ikke kan levere. Dermed er nå første mulige utleveringsdato for varer førstkommende søndag. Han understreker imidlertid at de ikke opplever hamstring.

– Vi ser selvsagt en viss økning i en del varegrupper som tørrvarer og hermetikk, men den store majoriteten er vanlige butikkhandler.

Også Kolonial-sjefen understreker at varetilgangen er god, og at forsyningslinjene ikke er spesielt påvirket.

– Nå må man bare handle som normalt, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norgesgruppen
 2. Butikker
 3. Rema 1000
 4. Virke
 5. Coop
 6. Handel
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Klar beskjed fra dagligvarebransjen: Ikke nødvendig å hamstre mat

 2. Dagligvarehandelen unngår ville tilstander: – Folk husker at det er nok mat

 3. Coronaviruset: Advarer mot hamstring

 4. Coop om eksplosiv omsetning: – Har aldri sett lignende tall

 5. Coronaviruset førte til eksplosiv vekst i dagligvarehandelen