Ringnes med salgsrekord i fjor

Ved starten av 2018 var Ringnes bekymret for at de økte sukkeravgiftene ville ødelegge salget. Det viste seg at de varme sommermånedene mer enn gjorde opp for de økte avgiftene.

Ringnes-sjef Anders Røed Ringnes viser i 2018 frem den nye 6-packen Carlsberg med kuttet plastemballasje.
  • Audun Flatebakken
Publisert:

I fjor omsatte drikkevareselskapet Ringnes, som er eid av Carlsberg, for 4,7 milliarder kroner. Det er det høyeste noensinne for Ringnes.

Selskapet fikk et driftsresultat på 746 millioner kroner, og et resultat før skatt på 758 millioner. Etter en skattekostnad på 172 millioner, sto Ringnes igjen med et resultat etter skatt på 587 millioner kroner.

– Totalt sett er vi fornøyd med resultatet i fjor. Det ble tilfredsstillende spesielt tatt i betraktning at året startet på verst tenkelige måte med en økning i sukkeravgiften, sier administrerende direktør Anders Røed i Ringnes til E24.

Fikk kraftig drahjelp fra sommerværet

På tross av at sukkeravgiftsøkningen 1. januar la premissene for et urovekkende salgsår for Ringnes, kom fjorårets knallvarme sommer selskapet til unnsetning.

– Resultatet er preget av at det var en ekstraordinær god sommer, sier Røed, som forteller at det var særlig vann- og ølsalget, som er unntatt sukkeravgift, som gjorde det godt.

For brus gikk det ikke like godt som for vann og øl, grunnet de økte sukkeravgiftene, selv om Røed mener at det er grunn til å anta at sommerværet også der løftet salget fra hva det ellers ville ha vært.

Les på E24+

Norwegian skrotet EBITDA – gikk glipp av resultat-boost

Ellers trekkes spesielt øltypene 1664 Blanc og Frydenlund frem som bidragsytere for rekordåret 2018.

Så langt i 2019 er Ringnes i rute med salget, selv om sommeren i år ikke kan måles med den i fjor.

– I år har det vært en ganske normal sommer, og kanskje litt under normalt. Mai var en ganske kald måned, og det var også juni. Totalt sett i år er vi så å si i rute, men vi har ingen forventning om at det skal bli det samme som i fjor, sier Røed.

Pepsi Max Lime er blant de nye sukkerfrie variantene til Ringnes.

Satsing på sukkerfri brus og alkoholfri øl

For Ringnes er omtrent halvparten av salget alkoholholdige drikker, mens den resterende halvparten, består vann, brus og andre alkoholfrie drikker.

Av brussalget er det den sukkerfrie Pepsi Max som leder an. Ringnes kan fortelle at de nå satser hardt for å gjøre enda mer av brussalget sukkerfritt.

– 80 prosent av brusen vi selger er sukkerfri og vårt mål er å øke den til 90 prosent. Det skal vi klare innen to år, sier Røed.

Til sammenligning er omtrent 56 prosent av markedet sukkerfritt.

– Hvordan jobber dere for at kunden skal kjøpe sukkerfritt?

– Det handler om at vi tilbyr sukkerfrie varianter av alle brustypene vi har, og at vi legger til rette for gode varianter som smaker godt. Det gjør at kundene velger sukkerfritt fremfor sukkerinnholdig brus.

Gjennomgående er det nå de sukkerfrie variantene som står for markedsføringen av brus i Ringnes.

I tillegg forteller Røed at så å si all innovasjon for nye brusvarianter er sukkerfritt.

Akkurat som at brusen skal bli gjort sukkerfri, jobber Ringnes nå også for å fremme alkoholfritt øl.

– Vi ser en veldig kraftig vekst for alkoholfritt øl. Markedet i fjor økte med 17 prosent og det øker omtrent med samme takt i år. Markedet for alkoholfrie ølprodukter kommer til å bare vokse videre, drevet av aktørenes evne til å levere spennende varianter, sier Røed.

Ringnes har blant annet levert 1664 Blanc og Brooklyn i alkoholfrie varianter.

Omtrent fire til fem prosent av ølsalget til Ringnes er nå alkoholfritt.

Skal fjerne 1000 tonn plast årlig

Blant de andre sanstingområdene Ringnes nylig har kommet med er å kutte plast.

– Vi har en ganske offensiv bærekraftsagenda som dreier seg både om karbonfotavtrykk, men også plast som i stor grad er knyttet til emballasje. Vi ligger godt an og vi kommer til å monitorene det offensivt månedlig fremover.

I juni meldte Ringnes at de hadde tatt plastløftet til Grønt Punkt og har satt som mål å fjerne 1000 tonn med plast.

– Hvor mye er 1000 tonn plast for dere?

– Det er en betydelig besparelse i forhold til vårt forbruk. For oss er det et stort tall, selv om vi er en stor aktør i markedet.

En av tingene Ringnes nå er spente på, er hvordan høstens statsbudsjett vil se ut, spesielt med tanke på sukkeravgiften.

– Vi håper at politikerne kan differensiere avgiften. Sukkeravgiften rammer nå både sukkerinnholdige og sukkerfrie produkter, noe som for konsumenten ikke fremstår som logisk.

Les også:


EU gir Qualcomm en bot på 2,3 milliarder kroner: Drev rival vekk fra markedet
Apple og Google presenterte nye mangfolds-emojier
Milliardras for Kjell Inge Røkkes Aker: Verdien falt med over 11 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ringnes tjente mer enn noen gang – hver tredje liter var Pepsi Max

  2. Varsler avgiftskutt på lettbrus

  3. Energidrikk trosser sukkeravgift: Solgte Red Bull for rekordbeløp

  4. Rekordmange svenske bokser pantes i Norge: Drikkevarebransjen er bekymret

  5. Priskrig på brus