Norwegian enig med pilotene: Det blir ikke streik

Ni timer etter at fristen gikk ut ble pilotene enige med Norwegian. Passasjerene kan dermed puste lettet ut.

TRØTTE, MEN ENIGE: Halvor Vatnar, leder i pilotforeningen i Norwegian (t.v.) og konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian møtte pressen utenfor Riksmeklerens kontor mandag morgen. Da hadde de forhandlet over ni timer på overtid, men ble til slutt enige.
 • Åsmund Sunde Valseth
 • Even Landre
 • Anders Park Framstad
 • Thomas Solberg
 • Marius Lorentzen
Publisert:

- Vi fikk fullt gjennomslag for våre viktigste krav, sier Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union.

- Man får aldri alt man ønsker, men vi har fått viktige pilarer på plass. Summa summarum er vi fornøyde. Denne avtalen kan vi leve med, sier Vatnar videre.

Pilotenes hovedtillitsvalgte kom sammen med Norwegian-sjef Bjørn Kjos ut fra Riksmeklerens kontor like etter klokken 09.00 mandag morgen.

- Streik er et «loser's game», så det er godt at vi nå har fått til en avtale. Jeg er veldig glad for at vi kan fortsette å fly som vanlig, for våre kunders del, sier Kjos.

- Har du vært oppe hele natten?

- Jeg har vært oppe hele natten, ja. Jeg kom inn her ved midnatt, sier Kjos.

- Hva slet dere med å komme til enighet om?

- I slike forhandlinger er det alltid punkter der man bruker tid på å bli enig, sier Kjos.

Sikret felles skandinavisk tariff

Halvor Vatnar fortalte fornøyd til pressen at pilotene i alle de skandinaviske landene fortsatt skal forhandle i en felles tariff.

Pilotene har nemlig reagert kraftig på Norwegians nye organisasjonsstruktur og forsøk på å skille de norske fra de svenske og danske pilotene.

Norwegian trekker dermed tilbake tilbudet de har gitt de danske og svenske pilotene om å få en ekstra betaling mot at de blir med over i Norwegians nye driftsselskap som skal operere utenfor Norge.

- Det er alltid sånn at man gir og tar. Dette er en avtale vi kan leve med, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

En talsmann for Norwegian opplyser til E24 like før klokken 10.00 at all trafikken dermed vil fortsette å gå som normalt.

- Jeg er veldig glad for at vi flyr som vanlig og at ikke passasjerer blir rammet. Det som er viktig for oss er bygge systemer som bygger Norwegian, og gjør selskapet konkurransedyktig, samtidig som vi trygger arbeidsplassene, sier Kjos.

Kjos steg ombord i forhandlingene

Norwegian-aksjen startet mandagen i rødt etter at lavpriskonkurrenten Ryanair jekket ned sine forventninger til overskuddet i år. Når enigheten med fagforeningen var i boks snudde imidlertid Norwegian-aksjen raskt og ligger rundt nullpunktet.

Leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar (t.v.) og administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, etter at meklingen mellom pilotene og Norwegian ble avsluttet med enighet mellom partene mandag morgen

Bjørn Kjos har fulgt forhandlingene med pilotene fra sidelinjen, men kom direkte inn i natt.

- Vatnar og jeg har diskutert mange ganger vi, he he…, sier Kjos og refererte til pilotenes tillitsvalgte Halvor Vatnar.

- Noen diskusjoner er lette og noen er veldig vanskelige. Når organisasjoner og systemer skal endres, vil det alltid være motstand. Det skal man ha respekt for, sier Kjos videre.

- Trøtte

Da riksmekler Nils Dalseide kom ut for å oppdatere pressen klokken 07.00 mandag morgen var det tydelig at partene var trøtte etter en lang helg og natt rundt forhandlingsbordet.

- Det går ikke så mye fortere fordi man er trøtte.

Norwegian opplyste til E24 klokken 07.00 mandag morgen at passasjerene bør møte som planlagt til sine flygninger, ettersom forhandlingene da fortsatt pågikk.

Når partene nå har blitt enige blir de 603 Norwegian-pilotene heller ikke tatt ut i streik.

Selskapet oppfordrer folk til å finne veien til flyplassen hvis du har planlagt å fly med Norwegian mandag.

- Flytrafikken går som normalt og i rute, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

- Vanskelig

Riksmekleren har det siste døgnet vært tydelig på at forhandlingene har vært vanskelige.

- Det er en veldig vanskelig og krevende megling for meg. Jeg gjør alt jeg kan, for det er et stort ansvar knyttet til dette her. Det er mange ulemper for tredje part. Jeg er veldig avhengig av at partene viser vilje til å finne en løsning, sa riksmekler Nils Dalseide til E24 søndag kveld.

Siden fredag har fagforeningen Parat og NHO Luftfart, som representerer henholdsvis Norwegian Pilot Union og Norwegian, sittet og forhandlet hos Riksmekleren.

Da fristen var gått ut ved midnatt, skal det fortsatt ha vært stor avstand mellom partene, men man valgte altså å fortsette og ble til slutt enige.

- MAN ER TRØTTE: Riksmekler Nils Dalseide kom ut fra forhandlingsrommet klokken 07.00 mandag morgen for å gi en kort oppdatering til pressen. Klokken 09.15 var partene enige.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian

Flere artikler

 1. Brudd i Norwegian-forhandlingene

 2. Pause i Norwegian-forhandlingene: – Vi trenger søvn

 3. Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

 4. Norwegian-pilotene sier blankt nei til nytt drøftelsemøte

 5. Norwegian-streiken er over