Konkursen i Thomas Cook

Reiseoperatøren Thomas Cook er konkurs

Natt til mandag bekreftet verdens lengstlevende reiseoperatør at de går konkurs. Totalt 6000 nordiske reisende rammes av mandagens kanselleringer.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Thomas Cook Airlines Scandinavia, har besluttet å innstille alle flyginger i Norden mandag. Det melder Ving Sverige på sine nettsider.

Totalt rammes 6000 nordiske reisende av kanselleringene. Selskapet opplyser at det gjelder både reisene som skal på ferie og de som er på vei hjem.

457 av dem som rammes av mandagens kanselleringer er reisende til og fra Norge.

Det skjer etter at Thomas Cook meldte at de er konkurs natt til mandag.

Etter å ha forhandlet gjennom hele helgen ble det ved 03-tiden natt til mandag klart. Reiseoperatøren Thomas Cook er konkurs etter å ha vært i drift i 178 år.

Selskapet bekrefter selv konkursen på sine nettsider.

– Dette er en svært trist dag for selskapet som var en pioner innen pakkereiser og som har gjort det å reise mulig for millioner av mennesker verden over, sier Thomas Cook-sjef Peter Fankhauser i en pressemelding.

Les på E24+

Les også: (+) Gerd Kjos (70) har vært sjefen bak sjefen: – Jeg advarte ham om konfliktene

Totalt 600.000 mennesker er for tiden på reise med selskapet. I tillegg til dette har selskapet 21.000 ansatte, hvorav 9.000 i Storbritannia, som også rammes av konkursen.

Selskapet skriver at «til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultater i en enighet mellom selskapets interessenter.

– Vi har jobbet konstant de siste dagene for å løse de gjenstående utfordringene knyttet til en avtale for å sikre Thomas Cooks fremtid for dets ansatte, kunder og leverandører, sier Fankhauser.

Videre forteller han at selv om restruktureringsavtalen i hovedsak var ferdigforhandlet, har det siste kravet om at selskapet måtte hente ytterligere 200 millioner pund innen mandag vist seg å være umulig.

Britiske myndigheter har nå startet prosessen med å få hjem de 150.000 britiske passasjerene som er strandet som følge av konkursen, skriver Sky News.

– Det er for meg og resten av styre dypt beklagelig at vi ikke har lyktes. Jeg vil beklage til våre millioner av kunder, og tusener av ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i mange år, sier Fankhauser.

Les også

Les også: Britiske turister i Tunisia ble tvunget til å betale ekstraregning

Kansellerer flyreiser i Norden

Det er fremdeles ikke kjent hva som skjer med Ving Norge, og dets passasjerer når morselskapet nå er konkurs.

E24/VG har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Ving natt til mandag, uten å lykkes.

Det norske selskapet har i forkant av morselskapets konkurs ikke ønsket å spekulere i hva som ville skje dersom en konkurs ble et faktum.

Vinggruppen i Norden opplyser på Vings svenske nettsider at konkursen vil få føre til kanselleringer av flyreiser fra Norden mandag.

– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulemper det medfører for våre kunder. Vi har på veldig kort tid, etter at konkursbegjæringen ble sendt, hatt behov for å vente på beskjed om våre fly kommer opp i luften. Inntil det siste har vi forsøkt å sikre at våre reisendes flyreiser, men har raskt innsett at dette ikke er mulig og ser oss derfor nødt til å inntil videre innstille alle flyavganger mandag, sier Magnus Wikner, konsernsjef for Vinggruppen i Norden i en kommentar.

Videre heter det at Vinggruppen foreløpig ikke har svar på alle spørsmål om hvordan konkursen påvirker dem, og opplyser at selskapet vil informere de reisende så fort det har mer informasjon å komme med.

Totalt rammes rundt 6.000 nordiske reisende mandag som følge av kanselleringene. Dette gjelder både reisende som skal på sine feriereiser, og de som er på vei hjem, opplyser selskapet.

Ving opplyste til E24 søndag ettermiddag at selskapet har 9.165 norske kunder på reise i utlandet.

Av disse er 8.685 på tradisjonelle charterferier med selskapets egne fly. De resterende er på ulike typer ferier basert på rutefly, og reiser fra og returnerer stort sett fra norske flyplasser, opplyser Røhr-Staff.

Ving er medlem i Reisegarantifondet som sikrer nordmenn i utlandet mot å bli strandet på ferie, dersom også norske reisende blir rammet av konkursen.

Har slitt finansielt

Selv om virksomheten i Norden har gått svært godt for Thomas Cook, har selskapet hatt store finansielle problemer utenlands over lengre tid.

Forrige måned klarte selskapet å hente 900 millioner pund, tilsvarende nær 10 milliarder kroner i en omfattende restrukturering.

Men fredag morgen blinket det rødt på ny for selskapet. Da ble det kjent at selskapet var nødt til å hente 200 millioner pund, tilsvarende 2,3 milliarder kroner for å sikre at selskapet ville overleve vinteren.

Nå er det altså kjent at forslaget ikke lyktes og selskapet går med det konkurs.

Over 600.000 kunder kan bli rammet av en konkurs

Les også:

Les på E24+

(+) Tatt på sengen av reporentehopp. Eh, repo-hva-for-noe?

Les på E24+

(+) Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkursen i Thomas Cook
 2. Thomas Cook
 3. Ving
 4. Reise
 5. Charter

Flere artikler

 1. Ving: Mandagens Norden-flyvninger kanselleres

 2. Hedgefond kan tjene milliarder på Thomas Cook-kollaps

 3. Svindlere forsøker å lure rammede Ving-kunder

 4. Fortvilte passasjerer: Håper Ving rydder opp

 5. Flyselskapene jobber med alternative løsninger