Partene enige – togstreiken er avblåst

Både Vy og Jernbaneforbundet aksepterte mandag kveld forslaget fra mekleren. Streiken som var varslet blant konduktørene fra tirsdag morgen, blir derfor ikke iverksatt.

OSLO 20190312. Under presentasjonen av nytt felles navn for NSB og Nettbuss. Det nye navnet ble VY Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Ine Brunborg
Publisert:

Saken oppdateres.

Partene som representerer jernbaneansatte og Vy har mandag kveld akseptert forslaget fra Riksmekleren.

Dermed blir streiken som var varslet blant 63 konduktører på Østlandet ikke iverksatt.

Det kommer frem i pressemeldinger fra Norsk Jernbaneforbund (NJF) og arbeidsgiverforeningen Spekter.

Partene er enige om at det skal jobbes fram et felles regelverk for jernbanen i Norge gjennom Jernbanevirksomhetenes Sikkerhetsforening (JVSF), ifølge meldingen fra NJF.

– Vi har mot alle odds fått på plass en avtale om opplæring og bemanning i Vy. For oss er dette et viktig gjennomslag, sier Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Les på E24+

På innsiden av Foodora-streiken: Fire spørsmål som forklarer konflikten

Videre heter det at NJF nå har forhandlingsrett i kommende lønnsoppgjør, og dermed muligheten til å påvirke konduktørenes arbeidssituasjon også i årene som kommer.

– Vi er enige om veien videre, for å etablere et felles regelverk for alle selskaper på norsk jernbane. Dette er viktig for ansatte, selskapet og ikke minst tryggheten til de togreisende i årene som kommer, sier Jane Brekkhus Sætre.

Spekter skriver at forslaget er endelig vedtatt fra deres side. LO har frist til å svare på mandag i neste uke, den 16. september.

– Spekter og Vy er fornøyd med at meklingen med LO og Jernbaneforbundet førte fram, og at det dermed ikke blir en togstreik som ville rammet passasjerene og svekket Vys konkurranseevne, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter meldingen.

Meklingen ble avsluttet klokken 23.30 mandag kveld, en halvtime før fristen, ifølge møteboken til Riksmekleren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Jernbane

Flere artikler

  1. Forhandler for å unngå togstreik

  2. Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

  3. Kan bli togstreik på Østlandet: – Tragedie for togkunder

  4. Busstreiken er over

  5. Streik avverget etter enighet i sykehusmeklingen