Nordens største hotellkjede tar nedskrivninger på nær tre mrd. svenske kroner

Hotellkjeden Scandic regner med at salget vil bli mer enn halvert sammenlignet med fjoråret. I april stod 94 prosent av rommene tomme.

GRADVIS ÅPNING: Hotellkjeden ser at både belegg og bookingtrenden har forbedret seg siden midten av april.

  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Hotellkjeden Scandics omsetning vokste i januar og februar, men falt dramatisk i mars grunnet de ekstremt lave aktivitetsnivåene som et resultat av coronaviruset.

Grunnet dette tar hotellkjeden nedskrivninger på nær tre milliarder svenske kroner, fremkommer det av selskapets kvartalsrapport for første kvartal.

En nedskriving vil si at eiendeler, goodwill eller anleggsmidler uforutsett taper sin verdi, og den bokførte verdien må derfor justeres ned

Det justerte driftsresultatet havnet på minus 174 millioner svenske kroner, sammenlignet med 160 millioner svenske kroner året før.

Blant investorene som har satset på selskapet er Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar, som dermed har gått på en smell i forbindelse med kollapsen i aksjekursen i år. Hegnar brukte i 2018 nær en halv milliard, og er i dag fjerde største eier i Scandic Hotels.

Les også

Frontline drysser 1,4 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

Regner med halvert salg

I 2020 regner hotellkjeden med at salget vil bli mer enn halvert sammenlignet med 2019.

I kvartalet falt nettosalget med 17,8 prosent til 3,3 milliarder svenske kroner. Samme periode i fjor var salget på fire milliarder svenske kroner.

– Det første kvartalet i 2020 ble dominert av viruskrisen. Året startet med en god økning i salget både i januar og februar, men fra slutten av februar begynte vi å merke en fallende etterspørsel med færre internasjonale besøkende og reisebegrensninger blant våre bedriftskunder, sier administrerende direktør Jens Mathiesen i en kommentar.

– Deretter resulterte tiltakene fra regjeringen i et ekstremt lavt aktivitetsnivå som vi aldri har opplevd før. I mars ble netto omsetning i prinsippet halvert sammenlignet med året før.

Les også

Folketrygdfondet ute av aksjonærlistene i Norwegian

Venter gradvis åpning

I april nådde Scandics belegg et rekordlavt nivå på seks prosent, dermed stod 94 prosent av rommene tomme.

I rapporten skriver hotellkjeden at både belegg og bookingtrenden har forbedret seg siden midten av april, sier Mathiesen i meldingen.

– Fra slutten av mai planlegger vi gradvis å åpne flere hoteller på nytt. Vi forventer en gradvis økning i belegg på noen få prosentpoeng per måned i mai og juni. Når høytiden starter, forventer vi ytterligere forbedringer etter hvert som den nasjonale turismestrømmen gjenopptas.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. Scandic
  3. Hotell

Flere artikler