Toppsjefen i Samherji går av etter korrupsjonsanklager

Korrupsjonsanklagene mot den islandske fiskerigiganten fører til at toppsjef Thorsteinn Már Baldvinsson går av inntil etterforskningen er avsluttet.

Publisert:

Det melder selskapet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Björgólfur Jóhannsson vil fungere som konsernsjef all den tid etterforskningen pågår.

«Den interne etterforskningen, som assisteres av det norske og internasjonale advokatfirmaet Wikborg Rein, vil fortsette med full styrke og rapportere direkte til styret», skriver selskapet i pressemeldingen.

– Samherji har ansatt tusenvis av mennesker globalt. Vi gjør denne seriøse handlingen for å sikre og demonstrere integriteten i den pågående etterforskningen. I Samherji er vi forpliktet til rettferdig og ærlig virksomhet, og vi vil alltid strebe etter å handle i samsvar med gjeldende lover og regler, sier styreleder Eirikur S. Jóhannsson i en uttalelse.

Korrupsjonsanklage

Det var tirsdag en lekkasje fra Wikileaks førte til en avsløring i flere medier om hvordan selskapet angivelig skal ha bestukket offentlige tjenestemenn i Namibia for å sikre tilgang til fiskekvoter.

I perioden 2011 til 2018 skal Samherji ha overført rundt 70 millioner dollar, tilsvarende 645 millioner kroner, gjennom et skatteparadis på Marshalløyene.

Disse pengene skal ha blitt overført gjennom bankkontoer hos DNB.

Ifølge Stundin skal deler av pengene ha kommet fra hestemakrellfiske i Namibia, hvor selskapet angivelig har bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Tidligere daglig leder for selskapets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, har sagt at det var Baldvinsson som ga grønt lys for bestikkelsene.

Skallselskapet på Marshalløyene skal ha blitt brukt til å betale lønn til Samherjis fabrikktrålere.

Les også

Les også: Medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å overføre penger til skatteparadis

DNB stengte kontoer

Disse trålerne fisket også hestemakrell i Mauritania og Marokko.

Da en transaksjon fra et skallselskap ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon, gjennomførte DNB en etterforskning av selskapet. Dette gjorde i mai 2018 at den norske banken stengte ned bankkontoene.

– Ressursene som kreves for å håndtere sanksjonsrisikoen vil være for høy, står det i vurderingen til DNB, ifølge Stundin.

Sanksjonsrisikoen det vises til er en potensiell bot fra amerikanske myndigheter, hovedsakelig børs- og finanstilsynet SEC, som følge av mangelen på kontrollmekanismer som skal forhindre hvitvasking.

Informasjonssjef Even Westerveld i DNB uttalte til E24 onsdag at banken «selvsagt undersøker påstandene», men understreket at bankkontoene ble stengt i 2018.

Han sa også at DNB ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, og at «politiet har ansvaret for å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven».

Meldingen fra selskapet
Les også

Medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å overføre penger til skatteparadis

Publisert: