IKM-sjefen mener olje og omstilling går hånd i hånd: – Men vi blir aldri helsefagarbeidere

IKM-sjef Ståle Kyllingstad tror ikke på at oljealderen er på hell, men ser allikevel på nye næringer.

NYE MARKEDER: IKM blir fremdeles å satser hard på å levere til oljebransjen i årene som kommer, men det stopper dem ikke fra å også gå inn i nye bransjer, forteller daglig leder Ståle Kyllingstad.

Foto: Tine Simi Brun
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

SOLA (E24): Oljebransjen fyrer igjen på alle sylindre igjen etter at oljeprisfallet i 2014 dro hele bransjen ned i en dyp bølgedal.

Selv om aktivitetsnivået i dag har tatt seg kraftig opp, venter bransjen nedgang i investeringsnivået fremover.

– Det er en betinget optimisme i bransjen, det er høy aktivitet og vi klarer å holde kostnadene under kontroll, svarer IKM-gründer, Ståle Kyllingstad, på spørsmål om han er bekymret for at oljebransjen går tøffere tider i møte.

– Let etter mer!

På industriområdet utenfor Kyllingstads kontor på Sola forteller han at aktiviteten for alvor tatt seg opp igjen for leverandørbedriften. Slik forventer de at det blir å fortsette.

– Det er soleklart at Norge skal lete etter mer olje. Den dagen vi ser at oljeforbruket går ned, må vi begynne å ta ned produksjonen og slutte å lete så mye, men i dag øker etterspørsel med 1,2 millioner fat i året. Oljealderen blir ikke avviklet i min eller din tid, og vil fortsatt være en viktig, god og sikker arbeidsplass. Men vi vil være i forandring.

IKM-sjefen lener seg fremover i stolen mens han sier at det går fint an å gi gass inn mot oljenæringen, og samtidig satse på nye næringsveier.

– Vi kommer til å konsentrere oss om å få med all aktivitet og fortjeneste som vi klarer å få ut av oljebransjen. IKM sine fagarbeidere og operatører blir aldri sykepleiere, mens ingeniørene og vedlikeholdsteknikerne kan gjøre ingeniør-/teknikker -arbeid i andrebransjer. Men vi blir aldri helsefagarbeidere.

Moralsk ansvar

Selv om Kyllingstad har klokkertro på at oljebransjen har en god fremtid, så ser IKM etter nye næringer å gå inn i.

– Om ti år håper jeg vi er totalt dominerende på vedlikehold innenfor vindmøller i Norge, offshore og på land. Her har vi kommet så langt etter at vi i 201 4 landet vedlikeholdet på vår første vindmøllepark i Norge. Og så håper jeg vi er med på alt som har med flytende havvind, og at vi har gått inn i et nytt fagområde som ikke er så oljeorientert, sier han, uten å ville avsløre planene han har klekket ut.

– Jeg har tro på industri og områder hvor ikke alle skal skrive og være akademiske.

Les også

Oljetopp roser klimastreiken, men: – Oppleves ikke som en aksjon mot oljebransjen

Å pøse på med penger for å kompensere for lavere aktivitetsnivå i oljeindustrien har han ikke tro på. Han trekker samtidig frem to unntak: karbonfangst og havvind.

Dette begrunner oljegründeren med at vi har kompetansen vi trenger fra oljeindustrien, samtidig som Norge har et moralsk ansvar gjennom milliardene vi har tjent på olje og gass.

– De samme folkene som tilbyr tjenester til oljebransjen kunne vært med på å pumpe karbon ned de samme rørledningene vi pumper opp olje fra i dag. Her må vi tørre å satse. Oljeetterspørselen forsvinner ikke, og da er det de som klarer å fange karbon som sitter på nøkkelen, sier han.

– Vi er også klar til å bidra på havvind, men per i dag lar heller ikke dette ikke regne seg hjem. Jeg vet ikke om det er økonomisk rett, men på lang sikt mener jeg det er verdt investeringen, sier han.

GOD UTVIKLING: For å komme seg gjennom oljesmellen har det blitt utallige timer på kontoret de siste årene for IKM-gründeren. I første halvdel av 2017 var nedturen over, og året etter begynte pilene å peke oppover igjen, forteller Kyllingstad.

Foto: Tine Simi Brun

Usikker på politikken

Om 10 år regner IKM-sjefen med at de fremdeles skal være tungt inne i oljebransjen, men at de ser for seg at halvparten av omsetningen kommer fra utenfor Norge, sammenlignet med 15 prosent i dag.

– Det ligger mellom 80 og 90 oljefelt og venter på plass i den eksisterende infrastrukturen, og som kommer til å bli bygd ut i løpet av de neste ti årene. Om du ikke finner noe de to neste årene betyr det at det blir mindre utbygginger de neste årene, men det betyr ikke at det blir mindre i verden.

Les også

Oljeoptimisme blant unge

Denne våren har partiene på Stortinget debattert oljenæringens fremtid både mellom hverandre og i partiene. Usikkerheten fra spesielt Arbeiderpartiet påvirker dem mye, sier Kyllingstad.

– Vi må ikke begynne med selvpining, og bli så fanatisk at vi slutter å tenke. Nå har verden blitt slik at målet er helligere enn middelet. Norge skal ha en langsiktig oljepolitikk med trygge rammer, sier han.

Også på investorsiden skjer det endringer i oljebransjen. DNB er blant bankene som sier at de vil bli strengere når det kommer til finansiering innen oljebransjen, og at de anser de omstillingsvillige selskapene som de beste investeringene.

Les også

Norges Bank venter høyere oljeinvesteringer i 2019

Kyllingstad sier at det går greit å få tilgang på kapital, men at det er i ferd med å bli vanskeligere.

– Vi har ikke merket så mye ennå. Så lenge du tjener penger merker du ikke behovene sånn. Jeg tror den allmenne investor har blitt mer skeptisk til hydrokarboner på grunn av klimarisiko.

– Skandale

Kyllingstad sier at oljesmellen gjorde at de og bransjen for øvrig økt produktiviteten betydelig, noe som gjør dem bedre rustet for fremtiden. Kyllingstad løfter frem at riggene bortimot har doblet produktiviteten og halvert kostnadene

Les på E24+

Kommentar: Oljefondet har et I-landsproblem

– Det er en skandale at det kan skje på 15 måneder. Innenfor vedlikehold har vi ikke klart å få så store endringer i kostnad og produktivitet, men produktiviteten har økt her og fordi du har flinkere folk.

Robotisering løftes frem som et område hvor utviklingen hatt fått ned kostnadene gjennom færre ansatte, farlige jobber blir fjernet og at ulempetilleggene blir redusert fra at flere oppgaver kan løses fra land.

– Teknologiutvikling har vært mye mer velkommen etter oljeprisfallet. Taper du 100 millioner kroner i året så skraper du alt, og da skraper du også på nyvinning. Du må prioritere å betale lønn til folk, vi mindre må tenke på utvikling. I dårlige tider er det alltid en fordel å ha en gitt størrelse på selskapet, for da er det alltid noe som går ok.

Her kan du lese mer om

 1. IKM Gruppen
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljeservicetopp: – Mye mindre sårbare enn sist

 2. IKM-Kyllingstad: – Lenge siden det har sett så bra ut for oljebransjen

 3. Varig lav oljepris kan kreve krisepakker: – Dette kommer til å gjøre skikkelig vondt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Verfet tok steget fra skipsbygging til plattformer. Nå kan Rosenberg stå foran et nytt industrieventyr

 6. Simon Møkster Shipping ser for seg bedre tider – tross lavere oljeinvesteringer