Klage på Mowi- og Lerøy-dispensasjon går til NFD

Mattilsynet oversender klage på virusunntak for produksjonsfisk til Nærings- og fiskeridepartementet. – Vi setter nå all vår lit til ministeren, sier Sjømatbedriftenes leder.

Publisert: Publisert:

Mattilsynet opprettholder dispensasjonene som ble gitt til Mowi og Lerøy for såkalt produksjonsfisk, men sender saken over til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) for endelig avgjørelse.

Produksjonsfisk er fisk av dårligere kvalitet, som etter forskrift skal behandles i Norge.

Dispensasjonene ble gitt som følge av ekstraordinære tilstander i forbindelse med coronaviruset, da selskapene fryktet at alternativet var å destruere store mengder fisk på grunn av manglende kapasitet.

Les også

Les også: Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

Hardt rammet av coronasituasjonen

«Coronasituasjonen har påvirket markedet for fersk fisk negativt og fiskeeksporten er hardt rammet. Etter vår vurdering var det derfor grunnlag for å si at kapasiteten innenlands var redusert som følge av denne prekære situasjonen», skriver Mattilsynet i et brev til NFD.

Organisasjonen Sjømatbedriftene har klaget på vedtaket, fordi flere norske foredlingsbedrifter hadde kapasitet til å ta seg av fisken, og frykter at dispensasjonene kan skade omdømmet til norsk sjømat.

– Vi setter nå all vår lit til fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen, og har tiltro til at han ser det urimelige i saken, omgjør vedtakene og trekker tilbake dispensasjonene, sier leder for Sjømatbedriftene Robert Eriksson til E24.

Dispensasjonene gjelder ut april.

Les også

Les også: Fiskeriministeren stanser nye lakseunntak: – Ingen må utnytte situasjonen

Publisert: