LO-lederen: – Må slå hardt ned på dem som misbruker ordningene

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen retter en advarende pekefinger mot dem som ønsker å utnytte permitteringsordningene. Han ber myndighetene sørge for at Nav har ressurser nok til å ettergå sakene.

REAGERER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er opptatt av at man slår hardt ned på folk og bedrifter som ønsker å utnytte permitteringsordningene. Her på torsdagens pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter.

Terje Bendiksby
  • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Fredag skrev E24 om hvordan Nav Kontroll den siste tiden har fått titalls tips hver dag om folk og bedrifter som utnytter permitteringsordningene. Direktør for Nav Kontroll, Ole Johan Heir, sier de ikke er vant til å motta så mange tips om permitteringer.

Ved utgangen av mars var 301.000 personer registrert som helt ledige i Norge, og nær ni av ti nye arbeidssøkere oppga permittering som årsak til at de melder seg hos NAV.

– Vi har fått tips om at bedrifter som har meldt om permitteringer av ansatte, som fortsetter å jobbe i bedriften. Vi får også tips om at folk jobber svart selv om de er permittert, sier Heir.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det nå blir spennende å se hvor mange av tipsene som er reelle, men at han ikke blir overrasket om mange er nettopp det.

Les også

Arbeidsrettsadvokat: Det er ikke coronaviruset i seg selv som gir grunnlag for permittering

– Når kriser inntreffer er det mange useriøse som prøver å tilegne seg urettmessig midler fra det offentlige. I den situasjonen vi er i nå er det på sin plass å si ifra at det ikke skal være noen utnyttelse av ordningene. Dette kan ramme de ærlige som nå er ledige og trenger hjelp. Det undergraver den norske modellen, sier Gabrielsen til E24.

– Vi må slå hardt ned på dem som misbruker ordningene, og det må få konsekvenser som svir. Jeg vil rette en advarende pekefinger mot dem som vil utnytte systemet, fortsetter han.

LO-lederen mener det er alarmerende å se økningene i tips som Nav Kontroll forteller om.

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

Til vanlig har Nav ca. 140 ansatte som kun jobber med kontrollarbeid. De går gjennom alle tipsene som kommer inn. Nå er oppunder 40 av disse flyttet til å jobbe med andre oppgaver i Nav.

– Nav har nå et stort arbeidspress som gjør at de må flytte på de ansatte. Man må fra regjeringens side sørge for at Nav Kontroll har tilstrekkelig med ressurser til å følge opp disse sakene. Dette må myndighetene følge tett, sier Gabrielsen.

Er din bedrift rammet av coronakrisen? Hjelp E24 med å kartlegge konsekvensene i næringslivet her!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. LO
  4. Nav

Flere artikler