KJEMPER MOT KLOKKEN: Petter Stordalens hotellimperie har nesten ingen inntekter, og løpende kostnader på flere hundre millioner kroner i måneden. Nå kjemper han for å holde skuta flytende gjennom coronakrisen.

Janne Møller-Hansen (arkivfoto)
Kommentar

Hvorfor skal staten redde Petter Stordalen? 

UKESLUTT: Svaret er egentlig ganske enkelt - fordi vi må redde arbeidsplassene. Alternativet vil koste samfunnet, staten, deg og meg så vanvittig mye mer.

 • Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:

Norsk næringsliv står i en historisk, akutt og dramatisk situasjon. En virkelighet som for noen uker siden ville framstått som absurd: 

 • Halvparten av NHOs medlemsbedrifter sier at de har gjennomført permitteringer. 
 • 1 av 3 medlemmer opplever en reell risiko for konkurs. 
 • Den andre store hovedorganisasjonen, Virke, frykter at 490.000 arbeidsplasser kan forsvinne. 

BAK TALLENE FINNE vi et utall historier om frisører, familiebedrifter og høyfjellshoteller. De fleste bedrifter i Norge er små og mellomstore, og fredag kom regjeringen omsider med en krisepakke for disse

Likevel blir det gjerne mest oppmerksomhet om de største profilene. Nordmenn vil for eksempel lese om hvordan det går med det spektakulære eventyret Norwegian. Selskapet står uker fra konkurs, og redningspakken er avhengig av velvillige kreditorer

VI VIL OGSÅ lese om hotellmilliardær Petter Stordalen. Mannen som elsker oppmerksomhet, men gikk under jorda for to uker siden. Så dukket han opp på Instagram. Snakket på Dagsrevyen med stor patos. Dagens Næringsliv konstaterte at han taper 250 millioner kroner i måneden. 

Det siste året har Stordalen åpnet hoteller, kjøpt flere og overtatt et charterselskap. Nå kan han tape alt. Og sier han ikke har likviditet utenfor selskapene som kan hjelpe. 

Stordalens skattbare formue på rundt 500 millioner kroner - eller reelt på 25 milliarder, ifølge Kapital - er ikke penger i banken. Det er aksjer. Selskaper. Hotellrom. 

Går selskapene overende, står han ganske ribbet tilbake. 

MEN DETTE HANDLER ikke om hotellmogulens formue. Det er ikke den som skal reddes. 

Når Rødt advarer mot «utbyttefest for velstående aksjonærer», og SV omtaler krisepakkene som en «gavepakke til de rike», er det i beste fall dum symbolpolitikk. I verste fall er det farlig for samfunnet. 

Utbytter er det siste norsk næringsliv er opptatt av akkurat nå. Selskap etter selskap har kuttet varslede utbetalinger. Om Stordalens imperie overlever dette, er det lenge til han kan snakke om utbytte igjen. 

ENDER DET MED konkurs, faller en hotellgigant med over 10 milliarder kroner i omsetning. 200 hoteller blir stengt over natta. 13.000 ansatte i Norden og Baltikum mister jobben. 

Det er disse som virkelig taper. Folk mister levebrødet sitt, ansatte taper alt og tusenvis av familier går usikre tider i møte. For ikke å snakke om leverandører, samarbeidspartnere og andre ringvirkninger. 

ER DET IKKE bare å ha hoteller og gårdeiere gå konkurs, og støtte arbeiderne direkte? Det spørsmålet stiller samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen på Facebook. Noen hver kan nok spørre seg om det samme. Hvorfor skal vi redde Petter Stordalen?

Men svaret er altså: Det er ikke det som er poenget. Vi skal redde arbeidsplassene

Og det beste for samfunnet er om arbeidsplasser som var lønnsomme før coronakrisen, overlever den. 

ISOLERT SETT KUNNE selvsagt et Nordic Choice gjenoppstå fra konkurs. I en normal situasjon ville noen kjøpt boet og drevet videre. Slik Stordalen selv bygget seg opp ved å overta Steen og Strøm i 1992, og raidet Ving for noen måneder siden. 

Problemet er at dette er ikke en normal situasjon. Uten stimuli og krisepakker fra staten til norsk næringsliv - inkludert hotellbransjen - risikerer vi hundre slike gigantkonkurser og mange tusen små. Hundretusenvis av arbeidstakere blir arbeidsledige over natta. 

DET GIR ENORME kostnader - både for samfunnet og den enkelte.

Staten møter en farlig cocktail av tapt verdiskaping, bortfall av skatteinntekter og økte trygdeutgifter. 

Arbeidsledigheten etter en slik krise forblir gjerne høy. Mange vil slite med å komme tilbake til arbeidslivet. Kanskje særlig fordi de mest utsatte bransjene preges av ung og ufaglært arbeidskraft. 

Det er heller ikke gitt at noen står klare med risikovilje og kapital til å overta alle konkursboene. Staten bør definitivt ikke ende opp som eier av flyselskaper, frisørkonsern og hoteller. I verste fall gjør denne krisen norske sentrumsgater til spøkelsesbyer.

I stedet for at samfunnshjulet begynner å gå igjen. 

FOR HJULENE MÅ begynne å rulle igjen. Hotellene skal åpne. Folk vil reise, spise og handle igjen. Denne oppstarten må skje så raskt og smertefritt som mulig. 

Derfor er det beste alternativet at Nordic Choice overlever denne krisen. 

Det er best for de 13.000 ansatte. For hele samfunnet. Og selvsagt Petter Stordalen selv.

KANSKJE HAN OGSÅ lærer noe av denne krisen.

Det blir nok en stund til Stordalen igjen roper høyt på sin egen podkast om hvor mye mer gjeld han skal ta opp det neste året.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Stordalen i fersk podcast: – Formuen min ligger i selskapene

 2. DN: Stordalen tegnet pandemiforsikring

 3. Stordalen: – Kommer ikke unna oppsigelser

 4. Annonsørinnhold

 5. Stordalens hotellkjede vurderer kutt etter halvering av bestillinger

 6. Choice-sjefen tror ikke norgesferier kan redde 2020: – Et tapt år