Oppfordret til forskuttering av dagpenger. Nav har ikke løsning klar

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordret likvide bedrifter å utbetale dagpenger til permitterte arbeidstakere på forskudd. Foreløpig har ikke Nav systemer for å betale tilbake til arbeidsgiverne. Men det kommer, ifølge Nav.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) oppfordrer arbeidsgivere til å forskuttere utbetaling av dagpenger dersom de har mulighet til det.
 • Lars Taraldsen
Publisert:

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har oppfordret norske bedrifter som er likvide til å utbetale dagpenger på forskudd til sine permitterte ansatte. Årsaken er at dette kan avlaste Nav.

Men foreløpig har ikke Nav hatt systemer på plass for å håndtere tilbakebetalingen av pengene.

Lars Einar Ingvaldsen, tillitsvalgt i Coca Cola European Partners, sier at bedriften har vært i kontakt med Nav om en slik løsning.

Les også

Nav: 45.000 søknader om dagpenger på fem dager

– Vår bedrift har vært i kontakt med NAV og har fått beskjed om at det ikke finnes systemer for å håndtere dette. Det er underlig at arbeidsministeren kommer med et sånt forslag hvis det ikke lar seg gjennomføre, sier Ingvaldsen i en melding sendt fra Negotia.

Nav bekrefter at det for øyeblikket ikke finnes noen løsning.

– Det er riktig at vi ikke har en ferdig teknisk løsning for å håndtere refusjon til arbeidsgiverne, men arbeidet er påbegynt. Vi forventer å ha en løsning klar om cirka to uker, ifølge beredskapsleder i Nav, Yngvar Åsholt.

Les også

Slik har coronaviruset rammet kommuner med hjørnesteins-bedrifter

Han sier at de fortsatt vil henstille arbeidsgivere har anledning til å forskuttere lønn i 20 dager for påermitterte arbeidstakere, om å gjøre nettopp det.

– En slik forskuttering vil lette situasjonen for den permitterte og avlaste trykket mot Nav.  Det arbeidsgiverne må være klar over er at refusjonen av lønn fra NAV er inntil 6G, kr 599.148, sier han. 

Torbjørn Røe Isaksen sier i en kommentar til E24 at de fortsatt oppfordrer bedriftene til forskuttering av dagpenger.

– Nav jobber på spreng med den tekniske løsningen, som er klar om to ukers tid. Vår oppfordring står ved lag: Vi ber bedrifter som har økonomi til det om å forskuttere dagpenger til ansatte. Bedriftene får tilbake hver eneste krone, lover arbeids- og sosialministeren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Nav
 4. Arbeidsmarkedet
 5. Arbeids- og sosialdepartementet
 6. Coca Cola
 7. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Arbeidsministeren oppfordrer arbeidsgivere med likviditet til å forskuttere dagpenger

 2. Nå er NAV klar med lønnskompensasjon

 3. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

 4. Dagpenger kan drøye til sent i sommer

 5. Regjeringen skroter arbeidsgiverperiode to