Utslitte forhandlere:
- Nå skal vi sove litt

KASTRUP (E24) Utslitte fagforeningstopper lander etter en hard natt. Har aldri opplevd tøffere forhandlinger, sier Norsk
Kabinforening.

SNART LEGGETID: Jens Lippestad, forman for de norske pilotene (NSF)har nå landet tidenes tøffeste kuttrunder med SAS-ledelsen.
Publisert:

Endelig kan de norske representantene sette sluttstrek for forhandlingene med SAS-ledelsen. Løsningen ble tidenes tøffeste SAS-kutt.

- Nå må jeg sove litt. Tilbake i ettermiddag, skriver Jens Lippestad (bildet) i Norske SAS flygerers forening (NSF), i en SMS til E24.

I Norsk Kabinforening holder Knut-Jørgen Næss seg fortsatt våken. Men det er såvidt medgir han.

- Det har ikke blitt mye søvn. Jeg tipper noen timer i løpet av de fire døgnene, så nå må vi hvile litt, sier nestlederen i Norsk Kabinforening til E24.

Det skjebdetunge dramaet som har utspilt seg på Kastrup i Danmark setter preg, forteller han.

- Jeg vil si jeg føler en viss lettelse. Samtidig er jeg helt tom, sier Næss videre.

Zzzzznork

Jan Levi Skogvang i ScanNor pilotforening (tidl. Braathens) bekrefter overrfor E24 at de har forhandlet frem de samme vilkårene som de største pilotforeningene.

Deretter er det ikke til å misforstå hva som er planen.

- Z Z Z Z Z, skriver Jan Levi Skogvang i en SMS.

Les mer: Alle pilotforeningene sier ja til SAS

- Trykket stemning

Når det handler om fremtiden til flyselskapet som for mange er Skandinavias stolthet, kutt i milliardklassen, og jobbene til 16 000 ansatte som står på spill, er det alvoret som har preget forhandlingsrundene.

- Trykket stemning er vel de rette ordene. Det var tungt press på oss alle. Men vi er godt fornøyd med å berge så mange arbeidsplasser som var vår fremste oppgave. Alle som jobber i SAS er utrolig lojale og stolte. Nå begynner vi med blanke ark, og må se fremover. Det tror jeg alle er klare for, sier Knut-Jørgen Næss i Norsk Kabinforening.

Dermed hviler det et ekstra tungt press på den danske kabinforeningen, som er den siste skansen for SAS-ledelsen.

Les mer: Mangler fortsatt ja fra én forening

(Fortsetter under bildet)

TRYKKET STEMNING: Forhandligene om den fremtidige eksistensen for SAS har pågått i fire døgn. Her fra lokalene i SAS-huset på Kastrup.

Fire døgn i forhandlinger

Klokken kvart over ni i dag lukket nemlig Knut-Jørgen Næss og resten av styret i Norsk Kabinforening døren etter seg.

Den nye avtalen kom på plass på overtid, etter fire døgn med forhandlinger med SAS-ledelsen.

- Det har vært en utrolig tøff kamp. Jeg har i mine åtte år som tillitsvalgt aldri vært med på noe lignende. Samtidig har det vært en kamp for å overleve. Vi har vært stilt ovenfor et valg som det har vært vanskelig å si nei til når du vet konsekvensene, sier Knut-Jørgen Næss til E24.

Innholdet i den nye avtalen ønsker han ikke å fortelle så mye om før avtalen blir lagt frem for medlemmene. Men etter det E24 forstår er det spesielt førtidspensjonen som har blitt kappet.

Videre er lønnen kuttet med mellom 7,5 og 12 prosent for de norske kabinansatte.

Reagerer på fremgangsmåten

En SAS-pilot på vei hjem fra jobb mandag morgen fortalte til E24s reporter at det slettes ikke var god stemning som preget arbeidsplassen.

- Vi er svært misfornøyde med måten SAS har drevet frem prosessen på. Men alle skjønner at det må kraftig lut til for å redde selskapet, sier piloten som ønsker å være anonym.

Selv om flere av fagforeningslederne nå har takket ja til avtalen skal forholdet med ledelsen være spent.

E24 vet også at mange av foreningslederne har reagert kraftig på SAS-ledelsens fremgangsmåte i prosessen.

- Ledelsen har brukt intense metoder, for eksempel med ultimatum, som jeg ikke trodde var en del av vårt arbeidsliv. Forhandlingene har vært en ubehagelig opplevelse, sier Jens Lippestad til TV 2 Nyhetskanalen.

Lippestad mener ledelsen ikke har fulgt spillereglene i arbeidslivet.

Les også: Luftfartstilsynet varsler oppvask

Fagforeningslederne mener at SAS-ledelsen bevisst har styrt mot et scenario hvor det ble et ultimatum mellom konkurs eller å godta ledelsens tilbud.

Lippestad tror at den siste kabinforeningen vil si ja til avtalen.

- Ja, det tror jeg de vil. Dette er dessverre ultimatum for oss flygende, sier han.

Les også: Ti personer avgjør skjebnen til SAS

Sterke følelser

(Fortsetter under bildet):

KLEM PÅ KASTRUP: Ved 01-tiden natt til mandag ble dette bildet tatt. Trolig er det SAS Norge kabinforening (SNK) som slipper følelsene løs.

Natt til mandag kunne det fremmøtte pressekorpset observere jubelscener gjennom vindueneinne i SAS-huset, en snau halvtime før avtalen med SAS Norge kabinforening (SNK) ble annonsert.

Les mer: Her klemmer de i ren lettelse

- Det var klemmer av lettelse, mer enn av glede. Det er vanskelig å kjenne glede når selskapet ditt nesten har gått under, sier Nyberg til VG.

Ifølge det svenske byrået TT er hun ikke spesielt fornøyd med utfallet.

- Det er ingen bra avtale. Vi har inngått den for å redde selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no