Bruktboligprisene faller i andre kvartal

Prisnedgangen har vært vært størst i Oslo-området og i Sør-Norge, mens Stavanger er den regionen hvor prisene økte mest. Tallene viser en balansert utvikling, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

BILLIGE BLOKKLEILIGHETER: Ifølge nye tall fra SSB ble blokkleiligheter 1,7 prosent billigere i andre kvartal. Eneboliger gikk også ned i pris med 1 prosent.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Eilin Lindvoll
Publisert:,

I Oslo og Bærum har boligprisene gått ned med 1,5 prosent, og er dermed det området i landet som har hatt størst prisnedgang i andre kvartal, viser nye tall fra SSB.

Årsveksten i Oslo-området, som var rekordhøy med over 20 prosent i fjerde kvartal 2016 og første kvartal 2017, har nå falt til 13 prosent i andre kvartal.

Agder-fylkene og Rogaland, foruten Stavanger, har hatt en nedgang på 1,4 prosent.

Tallene fra SSB viser at blokkleiligheter og eneboliger ble noe billigere, mens prisen på småhus steg med 0,4 prosent i andre kvartal.

– Interessante tall

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

SSBs boligprisindeks måler verdiutviklingen på hele boligbestanden, basert på løpende prisopplysninger over brukte boliger omsatt i fritt salg. Statistikken baserer seg på finn.no sitt prisregister over omsatte boliger, samt data fra Matrikkelen.

– Dette er interessante tall som viser at vi skal være forsiktige med å fokusere på prisutviklingen måned for måned, da månedlige tall ikke gir et godt bilde over tid. I et normalt år vil prisene falle i andre kvartal, som de gjør nå. SSB viser en balansert utvikling, sier Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Geving legger til at det kvartalsmessige fallet i østlandsområdet ikke er så dramatisk som den månedlige utviklingen gir inntrykk av.

– Det er naturlig at markeder som har vokst over 20 prosent får en korreksjon nå. Veksten i Oslo blir nok svakere fremover. Normalt er august en måned med vekst, men det er ikke sikkert at det skje, sier Geving.

Stiger i Stavanger

Les også

Optimismen tilbake i Stavanger - tror på boligprishopp

I Stavanger økte prisene mest i andre kvartal med hele 1,3 prosent. Bergen og Trondheim hadde også prisøkning på henholdvis 0,5 og 0,1 prosent.

– Stavanger-markedet har vært på vei tilbake lenge, og dette er en trend jeg tror vil fortsette. Dette er et bilde som er viktig å ta med seg. Stavanger vil nok ende på plussiden innen utgangen av 2017, sier Geving.

Boligprisene i Stavanger har nærmest blitt et symbol på oljebremsen som slo ekstra hardt inn over Vestlandet. Likevel har det vokst frem en positiv tro på boligmarkedet i oljehovedstaden sammen med at flere indikatorer om at norsk økonomi er på vei til å sette fart igjen.

– Stavanger stiger sakte, men sikkert, og kommer til å bli boligvinnerne i årene som kommer, sa administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Shcumann til E24 tidligere i juli.

Den månedlige boligprisstatistikken til Eiendom Norge viste at Stavanger hadde en prisnedgang på 0,8 prosent i juni, men en oppgang på 1 prosent i mai.

Les også

Meglertopp om unge boligkjøpere etter prisstopp: – Har fått en brutal lærdom

Les også

Oslo-megler om prisbremsen: – Selgerne har for høye forventninger

Les også

Europris-arving selger luksushytte med kjemperabatt

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Oslo
  3. Stavanger

Flere artikler

  1. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  2. Venter desemberfall i boligprisene, men stabilt 2019

  3. Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i mars

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor faller boligprisene kraftigere i Oslo

  6. Meglersjefer avfeier økonomer før boligtall