Andresen tror ikke døtrene vil lede milliardselskapet

Ferd-eier Johan H. Andresen sier han håper det blir en stund til døtrene tar en mer aktiv rolle i milliardselskapet.

ARVET FAMILIEKONSERNET: Ferd-eier Johan H. Andresen mener konsernet er bygget på en måte der eierne ikke trenger være fremtredende.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Selv ble han eneeier og konsernsjef i det som den gang het Tiedemanns-gruppen, i 1998. Han overtok etter faren og var femte generasjon Andresen ved roret.

I 2001 omdøpte han selskapet til Ferd. Han satt som konsernsjef frem til 2011, da han overlot stillingen til John Giverholt.

– Tiden der man som arving går inn som konsernsjef, den tror jeg er forbi, sier Andresen til E24.

I dag ser han ingen grunn til at et familiemedlem skal være toppsjef i selskapet.

– Vi har et system nå som er bygget på en profesjonell måte som egentlig gjør at eieren ikke må være så fremtredende eller til stede. Og det tror jeg er bra. Man kan bidra på det man er gode på, sier han.

HØR: Johan H. Andresen var gjest i podcasten Skartveit forrige uke.

På verdenstoppen

Johan H. Andresen er i dag styreleder i Ferd. Eierskapet har han i stor grad overført til sine to døtre, Katharina G. Andresen (21) og Alexandra G. Andresen (20), som eier 42,4 prosent hver.

Da magasinet Forbes i mars i fjor slapp sin årlige liste over verdens rikeste personer, var sistnevnte listet opp som verdens yngste milliardær. Søsteren hennes Katharina var den nest yngste.

- Når tror du vi får se døtrene dine ta en mer aktiv rolle i konsernet?

– De er såpass unge at det håper jeg for deres del blir en stund til. Jeg håper de får utfolde seg både personlig og yrkesmessig på helt andre områder først, sier Johan H. Andresen.

Til Dagens Næringsliv har Katharina G. Andresen uttalt at hun tror hun kommer til å ende opp i Ferd-konsernet.

Saken fortsetter under bildet...

MILLIARDSØSTRE: Søstrene Katharina (t.v) og Alexandra Andresen har en formue på til sammen . Her med moren Kristin og hesten Bealmour.

Foto: Janne Møller-Hansen VG

– Jeg vedder på det. Det er en familiebedrift som har vart i mange, mange år. Men det er så stort og så mange dyktige medarbeidere at jeg trygt kan finne min plass der, uttalte hun i 2014.

Ferd er et av Norges største privateide selskaper, og har eierposter i selskaper som Aibel, Swix, Fjord Line og PGS. Investeringsselskapet putter også penger i hedgefond og eiendom, i tillegg til å støtte sosiale entreprenører.

Skifte

Tankegangen om at noen utenfor familien skal lede den daglige driften i familieselskapene, stammer fra USA, sier økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, Einar Lie.

Han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om Ferd som sådan.

Les også

Andresen om oljeinvesteringene: – Det er ikke bare dystert

– Store formuer er ofte skapt av noen som har evne til å lede på en god måte, men å tro at man som arving er like god, er naivt, sier han til E24.

– Jeg hørte en gang Jens Ulltveit-Moe si noe jeg mener er veldig godt sagt. Han sa at evnen til å skape verdier ikke går i arv, men at evnen til å bruke penger går i arv. Og det ligger tungt i familiekapitalismen, mener han.

Han sier det finnes en rekke eksempler på formuer som er skapt og senere tapt.

– De smarte eierne ser at eier- og ledelses-funksjonene bør skilles, mener han.

– Tenker langsiktig

Knut Sogner, professor ved BI og forfatter av boken Andresens, mener Andresen-familien har vært dyktig til ikke å gjøre bedriften avhengig av seg selv.

Han sier dagens modell i konsernet ble skapt av Johan H. Andresens bestefar med samme navn på 1930-tallet.

Les også

De 30 rikeste under 30 år: Andresen-søstrene må vike plass for laksearving

– Bestefaren var den første som arbeidet seg opp til en posisjon der han drev en virksomhet som var større enn den han kunne lede daglig. Han bygget bevisst en sterk organisasjon, sier Sogner.

– Selv om han formelt sett var den øverste lederen av Tiedemanns, var han mot slutten mye syk og delvis sengeliggende. Han sto i spissen for en organisasjon som delvis klarte seg selv.

Ifølge BI-professoren er den viktigste forskjellen mellom familieeide bedrifter og andre, at de familieeide, i tillegg til å tjene penger, er særlig opptatt av å overleve fordi virksomheten skal gå i arv. Det gjør at de tenker langsiktig på en annen måte.

– Det er ikke sikkert at familiebedrifter er svaret på økonomiens utfordringer, men kanskje ett av svarene. De ønsker å være stabile, og det er et kvalitetstrekk ved dem, sier Sogner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Johan H. Andresen
  2. Ferd

Flere artikler

  1. - Jeg har ikke gjort en dritt

  2. Dette er landets rikeste under 30

  3. Katharina Andresens formue falt med 900 millioner

  4. Annonsørinnhold

  5. Ferd-arving i karantene: – Ser hvor ekstremt dyktige ansatte vi har

  6. Ferd-søstrene ikke lenger Norges rikeste under 30