Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

Teknologiselskaper tørster etter nye ansatte, men sier nyutdannede studentene ofte ikke kan det som trengs når de begynner i jobb.

IKKE NOK: Etter fem år på skolebenken mottar norske studenter en mastergrad, men det er ikke nok mener flere norske næringslivstopper.
Publisert:

– Selv om du er nyutdannet med en mastergrad tar det ikke så lang tid før du er utdatert, sier Elin Hauge, leder for fremvoksende teknologi og kunstig intelligens i Evry, til E24.

Hun sier nyutdannede studenter ikke kan gå rett ut i jobb hos dem.

– Jeg opplever at utdanningsinstitusjonene ikke er oppdatert med de behovene vi har hos oss. Så selv om vi får nyutdannede folk med mastergrader, så har ikke de kompetansen vi trenger, forklarer Hauge.

Samtidig sier IKT-Norge og Abelia at næringslivet skriker etter IT-kompetanse og flere studieplasser, og mener regjeringen har glemt satsingen på IKT-utdanning i revidert statsbudsjett.

Les også

For mye fokus på sukker og olje – mener regjeringen har glemt IT-næringen

Må tenke annerledes

Hauge i Evry har fingeren på pulsen når det kommer til ny teknologi, og sier at hun selv sliter med å holde seg oppdatert til tross for at hun har en researcher på fulltid som jobber for henne.

Evry-lederen tror vi må tenke helt annerledes om hvordan vi utdanner folk.

– Personlig mener jeg måten barn går gjennom grunnskole, videregående og høyere utdanning er i ferd med å bli avleggs.

Hun mener næringslivet må spille en større rolle i utdanningen.

– Det kan være vi skal ha folk tidligere ut i jobb. Det er ikke sikkert at de 20.000 som har lyst å studere IKT skal bruke fem år på universitetet, kanskje de skal gå rett ut i jobb og få opplæring av arbeidsgiver, sier Hauge og legger til.

– Kanskje vi som er ferdig med utdanning og har jobbet en stund, skal tilbake på skolebenken en uke eller måned i året.

Les også

Erna uenig med Gates – vil ikke skattlegge roboter

Hun bedyrer at utdanningsinstitusjonene vil slite veldig med å være oppdatert til enhver tid, og at man i større grad må se på samhandling mellom utdanning og næringslivet.

– Betyr dette at vi ikke trenger utdanningsinstitusjoner for opplæring i fremtiden?

– Vi har fremdeles god behov for utdanningsinstitusjonene, ikke bare for utdanningen, men fordi folk møtes på tvers av ubakgrunn og bransje, det er utrolig viktig.

Saken fortsetter under bildet.

MØTTE ROBOT: Statsminister Erna Solberg og Evry-topp Elin Hauge møtte roboten Sophia denne uken. Hauge mener norske studenter ikke er rustet for arbeidslivet i IT-bransjen med utdannelsen de får fra norske universiteter.

Cisco: – Stort gap mellom behov og kompetanse

Hauge i Evry får støtte av administrerende direktør Sven Størmer Thaulow i Cisco Norge.

– Dagens unge er smartere enn noen gang, men det er et stort gap mellom hva studenter lærer og hva vi faktisk trenger, sier Thaulow til E24.

Cisco-toppen er også leder i IKT-Norges kompetanseforum, hvor standarden på norsk høyere utdanning er mye diskutert.

CISCO-TOPP: Administrerende direktør i Cisco Norge Sven Størmer Thaulow leder et av Norges største IT-selskaper og er også leder for IKT-Norges kompetanseforum. Han mener universitetene må henge med i utviklingen, hvis ikke forsvinner institusjonene.

– Vi bruker utrolig mye tid på trene opp folk, spesielt studenter fra merkantile fag på BI og NHH, som er veldig svake på it-fag og henger lengst bak sammenlignet med for eksempel NTNU og UiO, sier Thaulow.

Han forklarer at måten Cisco, og i økende grad resten av næringslivet, klargjør nyutdannede til jobb er gjennom traineeprogrammer.

– De som går gjennom vårt traineepgram lærer ikke å kode, men får en forståelse av hvordan ting fungerer.

Thaulow mener at universitetene er under et veldig press på å fornye seg og holde takt med utviklingen.

Ifølge Cisco-toppen vil de som klarer å endre seg være relevante for fremtiden, men at de som henger igjen vil forsvinne.

En problemstilling IKT-Norges kompetanseforum har diskutert i det siste er at toppledelsen i næringslivet og ved universitetene snakker veldig lite sammen.

Thaulow vil ikke legge skylden på en av partene, men sier det er en utfordring man deler.

– Jeg mener teknologiforståelse må inn i alle studieretninger. Sykepleiere burde for eksempel kunne noe om all den avanserte teknologien de bruker hver dag.

Les også

Erna uenig med Gates – vil ikke skattlegge roboter

Les også

Slik jakter DNB på fremtidens bankløsninger

Publisert:
Gå til e24.no