Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

Sjeføkonomene i Eika Gruppen og DNB Markets tror begge at det er strukturelle og langsiktige endringer i varehandelen som fører til flere konkurser. – Og det som nå skjer er før Amazon har kommet til landet, påpeker Jan Ludvig Andreassen i Eika.

KONKURS: Denne uken ble det kjent at styrelederen i Enklere liv har slått selskapet konkurs, etter at situasjonen for kjeden forverret seg gjennom sommeren.

Foto: Hans Henrik Torgersen/E24
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Kombinasjonen av svak vekst i detaljhandelen, ingen i butikker, og store overinvesteringer, resulterer i konkurser, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Etter en økning på 21 prosent i antall konkurser i andre kvartal, har meldingene om virksomheter som må begjæres konkurs fortsette å tikke inn. I andre kvartal var 25 prosent av konkursene innen varehandel og reparasjon av motorvogner, ifølge SSB.

– Det var forbausende høy sysselsetting og investeringsaktivitet i varehandelen i 2017 også, noe som er bekymringsverdig når det ikke er omsetningsøkning. Man må bare regne med at det vil bli flere konkurser. Det har blitt overinvestert i butikker, sier Andreassen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Bankene setter ned foten

Han viser til at det siden 2007 har vært en vekst i detaljhandelen på om lag 1 prosent hvert år, men at det er netthandelen som drevet veksten, samtidig som den har tatt stadig mer av omsetningen til butikkene.

Andreassen tror at bankene ser at det er store strukturelle endringer på gang, og dermed er mer villig til å slå butikker konkurs.

– Tidligere ga de oftere betalingsutsettelser, sier Andreassen.

Denne uken kom meldingene om at Finn Schjølls blomsterbutikkjede og butikkjeden Enklere Liv er konkurs, tidligere i år har blant annet elektronikk- og HIFI-kjeden Spaceworld Soundgarden, møbelkjeden Habitat og Tilbords slått seg konkurs.

Sjeføkonomen påpeker at endringene vi nå ser har skjedd før teknologigiganten Amazon har blitt etablert i Norge.

HANDLEMØNSTER: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier det er langsiktige endringer i handlemønsteret som påvirker norske butikker, og er en av faktorene som fører til flere konkurser.

Foto: Stig B. Fiksdal

Strukturell endring

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB tror også konkursene er en del av en strukturell endring.

– I USA ser vi også at varehandelen er under press. Her handler det mindre om konjunkturendringer, og mer om langsiktige endringer i handlemønsteret. Nye løsninger, ofte nettbaserte, truer den mer tradisjonelle varehandlene, sier Haugland.

Endringen kan man også se i andre statistikker. Tall fra Promenaden AS, viser at det hittil i år går 7,7 prosent færre mennesker i Oslos hovedgate Karl Johan, sammenlignet med 2017, ifølge Estate. Samtidig melder interesseforeningen for gårdeiere med eiendommer i Oslo sentrum om fallende omsetning i butikkene i området.

Les på E24+

Hva presser frem den neste resesjonen? Her er de tre fremste kandidatene

Konkursrekord

Totalt antall konkurser i 2018 vil trolig passere rekorden fra finanskriseåret 2009. I begynnelsen av juli hadde 6.437 selskaper gått konkurs det siste året, mot 6.449 i 2009, året etter finanskrisen slo inn, ifølge Bisnode.

– Fra et samfunnsøkonomisk synspunkt, så var konkursene under finanskrisen et faresignal om tilstanden i norsk økonomi. Nå er det ikke like stor grunn til bekymring. Det kan nå være et tegn på at det skjer et skifte, nye bedrifter erstatter de gamle, sier Haugland.

– Om det skal bli rom for nye, må noen gi etter. Det er kapitalismens brutale, men nødvendige, natur. Og en helt naturlig del av en omstilling, legger hun til.

Bygg- og anlegg

En annen bransje som har en stor del av den totale konkursstatistikken er bygg og anleggsbransjen. Om du ser på bedriftskonkursene, så var det 217 konkurser i andre kvartal, mens det i år var 256.

– Det er en klar økning, og det er en tydelig nedtur i en bransje der det tidligere gikk for full maskin, og vel så det, sier Haugland.

Konkursantallet her mener hun er en del av en korreksjon i bransjen.

– Boligbyggingen avtar, og vi tror den skal videre ned, og være på et nivå som er mer i tråd med befolkningsveksten. Bygg og anlegg er en bransje som svinger mer u antall konkurser, og er mer konjuktursensitiv, sier DNBs sjeføkonom.

Boligtopp Per Jæger slo i januar i år alarm om at mindre boligbygging ville ramme næringen dramatisk de neste årene.

Les også

Vil prøve å starte opp igjen etter konkursen

Les også

Kraftig økning i konkurser

Les også

Ansatte kjøper konkursboet i Norse Production

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs
  2. Digitalisering
  3. Netthandel

Flere artikler