Kodak søker konkursbeskyttelse

Den gamle fotogiganten kjemper sin dødskamp.

HARR'U EN PLAN EGON? Kodak må overbevise retten om at selskapet har livets rett. I motsatt fall, er det kroken på døra.

Damian Dovarganes
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

Onsdag ba Kodak retten om beskyttelse mot sine kreditorer under det som kalles Chapter 11 i USA.

Det betyr i praksis at retten gir selskapet en viss tid til å komme opp med en plan for videre drift. I motsatt fall slaktes bedriften, og kapitalen som skaffes frem ved salg av eiendeler går til kreditorene.

Fikk ikke nok penger

Søknaden om konkursbeskyttelse kommer etter at Kodak ikke lykkes med å hente inn nok frisk kapital til å håndtere alle sine forpliktelser.

Selskapet opplyser, ifølge Wall Street Journal, at Citigroup skal ha stilt opp med 950 millioner dollar i finansiering, og at dette er nok til å drive videre en kort periode. Men det er ikke nok til å betjene alle selskapets finansielle forpliktelser.

- Omorganiseringen av selskapet tar sikte på å øke likviditeten både i USA og utenlands, skriver Kodak i en pressemelding.

Det skal blant annet gjøres gjennom å selge patenter og å redusere finansielle forpliktelser, opplyser selskapet.

I juli i fjor annonserte selskapet at de ville vurdere å selge mer enn 1.100 patenter.

Kutter i pensjoner?

Det er fortsatt 19.000 ansatte i Kodak, og selskapet har store pensjonsforpliktelser som ble gitt den gangen Kodak var den dominerende produsenten av fotofilm verden over.

Håpet for selskapet er at det skal kunne redusere fremtidige pensjonsutbetalinger.

Kodak ble grunnlagt i 1892, men har kjempet i motvind siden kameraene ble digitale på 1990-tallet. Etterspørselen etter film og framkalling forsvant over natten.

De siste årene har Kodak forsøkt å omdanne seg til en produsent av skrivere, og hentet for noen år siden inn den tidligere sjefen for Hewlett Packards skriverdivisjon til å lede selskapet gjennom omstillingen.

Det har han ikke lykkes med så langt.

Les også: Kodak mot konkurs

Publisert:

Flere artikler