Ap krever svar om virusunntak: Laksegigantene må delta i dugnaden

Torsdag retter Ap-politiker Cecilie Myrseth et skriftlig spørsmål til fiskeriministeren om begrunnelsen for det politisk betente unntaket Mowi og Lerøy har fått. – Jeg er oppriktig bekymret.

Cecilie Myrseth (Ap) krever klart svar fra fiskeriministeren om hvorfor det er gitt unntak i en politisk betent sak midt i krisetiden.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Tidligere denne uken ble det klart at Norges to største sjømatprodusenter, Lerøy og Mowi, hadde fått unntak fra kravet om å behandle produksjonsfisk (med kvalitetsmangler) i Norge i viruskrisen.

Det har vekket oppsikt i store deler av bransjen, som har hevdet at det er ledig kapasitet i norske bedrifter og at en flytting utenlands både kan skade omdømme og brukes som et smutthull til å flytte til lavkostland.

– Jeg er oppriktig bekymret for at man nå går inn på områder som man vet er betent og gir dispensasjon i en tid hvor man vet det er krise. Det er veldig uheldig. Jeg advarer sterkt mot å gjøre det, sier Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth til E24.

Torsdag sender hun et formelt krav om skriftlig redegjørelse til den ferske fiskeriministeren Odd Emil Ingebrigtsen, for å tvinge fram et svar.

Les også

Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

– Nå trenger vi å stå sammen

Myrseth understreker viktigheten av en samlende politikk i krisetider.

– Dersom man nå gjør ting som man vet skaper stor uenighet, så må det være en klar begrunnelse så alle parter skjønner det, og det er det ikke i denne saken.

Hun reagerer på at sjømatselskapene får flytte produksjon utenlands når det finnes ledig kapasitet i Norge.

– Er det noe vi trenger nå, så er det å holde produksjonen i gang så folk holdes i arbeid. Alle må ta del i den dugnaden. Regjeringen har også kommet med krisepakker og permitteringsstøtte, og da forventer jeg at store bedrifter som Mowi og Lerøy gjør det samme.

Milliardæren John Fredriksen er hovedeier i Mowi, mens Møgster-familien står bak Lerøy.

Ap skal i dag ha en møterunde med de store sjømatorganisasjonene for å høre hvordan det går og hvilke tiltak som trengs.

– Vi trenger mer dialog og mindre skarpe saker. Det er det samfunnet forventer og trenger av oss i krisetid – vi må stå sammen, sier hun.

Nye dispensasjoner

Etter at unntaket ble kjent har ytterligere to selskaper, Sekkingstad og Ocean Quality, også fått innvilget dispensasjon.

Myrseth er ikke overrasket, og forstår at selskapene vil ha like vilkår.

– Dette får en ringvirkningseffekt som jeg ikke tror de helt forstår. Her må det være likhet, det er en grunn til at vi har et regelverk, sier hun, og tilføyer at det nå er store bekymringer der ute.

Odd Emil Ingebrigtsen (t.h.) tok over som ny fiskeriminister 13. mars.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen forklarte dispensasjonen slik til E24 tidligere denne uken:

– Dispensasjonen ble gitt på bakgrunn av at Mowi/Lerøy viste til problemer med å få håndtert fisken som en direkte følge av coronautbruddet. De viste til at innvilgelse av dispensasjon var nødvendig for å unngå at hundrevis av tonn fisk måtte gå til oppmaling eller destruksjon.

Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland henviste da til den ekstraordinære situasjonen.

– Da vi søkte om dispensasjon fra forbudet, måtte vi velge mellom å destruere fisken eller sende den til våre egne fabrikker i Europa. Som produsent av mat i disse tider var selvsagt det første alternativet uaktuelt.

Lerøy opplyste til E24 at det var store problemer med produksjonen på grunn av virusrestriksjoner på ansatte, som lå bak søknaden. Selskapet forsikret også at fisken ville bli behandlet på en trygg måte i interne fabrikker utenfor Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Lerøy
 3. Mowi
 4. John Fredriksen
 5. Møgster-familien
 6. Ocean Quality
 7. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Krever tilbakekalling av lakseunntak: – Åpner for coronaprofitører

 2. Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

 3. Fiskeriministeren stanser nye lakseunntak: – Ingen må utnytte situasjonen

 4. Betalt innhold

  Fiskeriministeren stanser nye lakseunntak: – Ingen må utnytte situasjonen

 5. Betalt innhold

  Klage på Mowi- og Lerøy-dispensasjon går til NFD