Scandic snur: Vil revurdere omfang av masseoppsigelser

Hotellkjeden opplyser at de vil bruke starten av neste uke på å revurdere omfanget av den varslede nedbemanningen av 1.000 årsverk.

Publisert:

Det sier kommunikasjonssjef Lars Anders Bolsø Vestad til E24.

– De tillitsvalgte har oppfordret ledelsen i Scandic til å revurdere omfanget av nedbemanningen etter nyheten om at regjeringen forlenge permitteringsordningen, sier han til E24.

Torsdag ettermiddag opplyste regjeringen at permitteringsperioden utvides fra 26 uker til 52 uker.

Dermed kan for eksempel de som ble permittert i mars være permittert helt til mars neste år - uten at bedriftene tvinges til å si dem opp.

Les på E24+

Milliardunderskudd for Møgster-familien. Dette er mye av forklaringen.

Sto fast ved masseoppsigelser

Nyheten førte til jubel både blant arbeidstakere og arbeidsgivere.

Men kort tid senere varslet Scandic-ledelsen at dette ikke utgjør noen forskjell for nedbemanningene som allerede er varslet.

– Dette får ikke konsekvenser for den varslede nedbemanningen. Det er en nødvendig tilpasning av organisasjonen i møte med en ny og annerledes hverdag, sa Asle Prestegard, fungerende administrerende direktør, til DN torsdag ettermiddag.

Fredag har imidlertid ledelsen snudd.

– Dere var ganske bastante i går. Hvorfor snur dere nå?

– De tillitsvalgte oppfordret ledelsen til å gjøre en ny vurdering. Dette skjer etter initiativ fra konsernets hovedtillitsvalgte, sier Vestad til E24.

Les på E24+

Siste mulighet i dag: Slik kan du få «gratisbillett» i Røkkes grønne selskaper

Vil ikke kommentere omfang

I juli ble det kjent at hotellkjeden kutter 1.000 årsverk. Dette som følge av coronakrisen og bortfall av arbeidsoppgaver. Ifølge Scandics årsrapport hadde selskapet 5.600 ansatte i Norge i 2019.

Scandic har tidligere opplyst at mange deler av virksomheten over hele Norge kommer til å bli berørt.

Kommunikasjonssjef Vestad vil ikke svare på hvor mange årsverk de kan være villige til å revurdere.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hvor mange det kan dreie seg om. Vi vet mer i starten av neste uke, sier kommunikasjonssjefen.

– Kan det bli aktuelt å droppe nedbemanningen?

– Hele nedbemanningen vil ikke droppes, men vi åpner for å justere den, sier han.

Stopper ikke prosessen

Han opplyser videre at den påbegynte prosessen med drøftingssamtaler vil fortsette som planlagt, mens ledelsen sammen med de tillitsvalgte vurderer omfanget på nytt.

Partene møtes mandag, og vil jobbe med saken ut tirsdag.

– Scandic er svært fornøyd med regjeringens beslutning om å utvide permitteringsordningen.

Godtar ikke nedbemanningen

– Det er ikke bra nok. Det er ikke grunnlag for nedbemanning i den situasjonen som er nå, sier hovedtillitsvalgt Helena Bozicevic ved Scandic Helsfyr.

– Vi godtar ikke nedbemanning i det hele tatt. Bare i fjor satt Scandic med 380 millioner kroner i utbytte, og de har fått 129 millioner i kontantstøtte i tillegg til lønnstønad for juni, juli og august på 15.000 per ansatte som de tar tilbake på jobb. Lønnstønaden går ut 31. august og da vil de kutte ansatte, fortsetter hun.

Bozicevic sier hotellkjeden har null kostnader nå og har mulighet til å starte gradvis med å ta tilbake permitterte.

– Scandic har fått mange millioner i krisepakke og lønnstønad, også nedskriver de for 3 milliarder svenske kroner. De har ikke tapt noe, men de tenker at så lenge de ikke får fortjeneste og utbytte. Scandic har ikke tapt penger, de har bare ikke gått i overskudd. Det er de permitterte som må ta corona-regningen for Scandic, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no