Kryptoselskapet Cryptotech er konkurs

Det norske selskapet som lovte utvinning av bitcoin for milliarder av kroner er slått konkurs.

KRYPTOGRUVE: I dette lagerlokalet fortalte Cryptotechs grunnlegger Erik Solberg at man skulle etablere én av Norges største kryptogruver. Prosjektet ble først forsinket, så skrinlagt og nå er selskapet slått konkurs.
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Sindre Hopland
Publisert:

Ingeniør Erik Solberg og Cryptotech skulle utvikle en ny type utvinner av bitcoin som skulle generere store kryptoverdier.

Torsdag ble selskapet slått konkurs av en investorene, Nils Harald Gran-Olsson.

– Jeg synes det er leit at en kunde skal ture frem og slå det konkurs bare fordi han har lyst, sier Solberg til E24 som er kjent med kjennelsen fra tingretten, og legger senere til:

– Han hadde fått for seg at dette var svindel, og det vil jeg avfeie på sterkeste at dette er. Vi har jobbet hardt, men det er ikke alltid ting går slik man håper.

Cryptotech skulle utvikle en utvinningsbrikke for bitcoin som etter planen var 125 ganger raskere enn utstyret som fantes allerede, hevdet selskapet i 2017. Disse verdiene skulle utvikles i et lagerlokale på Østlandet.

Før utvinningsutstyret var ferdig solgte Solberg kontrakter som skulle sikre investorene bitcoinverdiene som ble generert når de såkalte «minerne» begynte å produsere kryptovalutaen.

Solberg sier nå at Cryptotech har vært et «sovende selskap» siden 2018, mens han har jobbet med andre prosjekter.

Les også

Avlyser milliardavtale med norsk kryptoselskap: – Et korthus av risiko

Flere sinter kunder

Solberg forklarer at det til sammen har blitt investert rundt åtte millioner kroner i Cryptotech siden oppstarten og at 3–400 kunder investerte i prosjektet.

– Har ledelsen i selskapet tatt ut penger, og hva har pengene ellers gått til?

– Jeg har kun tatt ut 240.000 kroner i lønn. Resten har gått til utvikling, sier Solberg.

Gründeren sier at han nå har startet et nytt selskap, Evolution Global, som også skal utvikle en revolusjonerende teknologi for utvinning av bitcoin, og at dette nye selskapet har en avtale om å levere den samme tjenesten til Cryptotechs kunder, så fremt ikke bostyrer legger ned selskapet.

Dagens Næringsliv har skrevet om flere privatpersoner som har investert i Cryptotech, og som også har vurdert søksmål og kaller selskapet en bløff.

På spørsmål om han forstår at investorene er frustrerte, svarer Solberg at han har forståelse for dette, men at det også er en høy risiko knyttet til å investere i bitcoin.

Da E24 først snakket med Solberg i slutten av 2017 var planen å selge såkalte utvinningskontrakter av bitcoin for 200 millioner dollar i løpet av de neste to månedene.

– Jeg synes synd på alle de som har investert milliarder i utvinningsutstyr som vil bli utdatert når vår brikke blir tatt i bruk, sa Solberg den gangen.

Til Finansavisen sa Solberg i 2017 at han skulle utvinne halvparten verdens nye bitcoin når teknologien var på plass.

Les også

78 selskaper har gått konkurs tross mottatt kontantstøtte

Les også

Kjente investorer vil børsnotere kryptoselskap – ser for seg verdsettelse på over 300 mill.

Lovte avkastning på 500 prosent

Cryptotech lovte ved oppstarten en avkastning på 500 prosent av investeringene som ble gjort. Det var forutsatt at bitcoinkursen holdt seg over 5.500 dollar mellom august 2018 til samme måned i 2020, noe den ikke gjorde, da kryptomarkedet gikk kraftig tilbake vinteren 2019.

Solberg sier at investorene fremdeles kan få avkastning på investeringen sin hvis han lykke med sitt nye selskap, og sier han ga saksøker muligheten til å se prototypen som han mener vil være ferdig om ett år, men dette skal ha blitt avslått fra saksøker.

E24 har vært i kontakt med Nils Harald Gran-Olssons advokat, Morten Bryn, som sier hans klient ikke har noen kommentarer til saken.

Bostyrer, Andreas Christensen, sier han ikke kan si så mye om boet på nåværende tidspunkt, men at kreditorer har frem til 24. september å melde seg.

Årsresultatet fra Cryptotech for 2019 er ikke tilgjengelig, men regnskapet for 2018 viste imidlertid et underskudd på 208.800 kroner, og en negativ egenkapital på 256.000.

Les også

Bitcoin over 10.000 dollar for første gang siden starten av juni

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Cryptotech
 2. Konkurs

Flere artikler

 1. Bostyrer har politianmeldt og bedt om konkurskarantene for Cryptotech-gründeren

 2. Cryptotech-gründer får to år konkurskarantene

 3. Betalt innhold

  Stavanger-gründere skulle utvinne bitcoins - nå avvikles selskapet

 4. Eksstatsråd blir kryptogründer

 5. Betalt innhold

  Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget