Flyrekord, hamstring av aksjer og fleksible billetter

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Trolig er mange, i likhet med meg selv, i halvveis feriemodus. Alle er kanskje ikke nyhetsjunkier under sommermånedene. Derfor vil jeg gi deg det du burde få med deg om økonomi og næringsliv denne uken:

 • Rekorddag for flyreiser under pandemien
 • Hamstring av aksjer
 • Smartere pendling

Jeg vil også ta deg med en tur innom det som absolutt har preget Norge mest den siste uken: at det er ti år siden terroren rammet oss.

Flyrekord

Mange er godt inne i sommerferien og flere forbinder sommeren med å reise. På søndag registrerte Avinor 91.806 passasjerer på deres lufthavner. Det er det største antallet på én dag siden mars 2020.

Over en halv million passasjerer fløy i løpet av forrige uke. Det er likevel under halvparten så mange som fløy samme uken i 2019. Det største fallet er på utenlandsreiser.

Mandag endret både det norske og danske utenriksdepartementene reiserådene for reise mellom Norge og Danmark. Det førte til at flere som hadde tenkt å ta sjøveien mellom landene booket om reisen sin. Color Line er blant dem som opplever ombookinger.

Salgs- og markedssjef i Color Line, Nina Moland Andersen, har ikke kommentert hvor mange dette gjelder, og sier at mange er i feriemodus og opprettholder ferien til tross for de nye reiserådene.

Fredag ble det også klart at regjeringen har besluttet å innføre karantenekrav for en rekke populære feriedestinasjoner. Hvilke kan du lese her.

Nordmenn hamstrer aksjer

Sparevillige nordmenn investerer i fond og aksjer som aldri før. Bare så langt i år har nordmenn kjøpt aksjefond for hele 55 milliarder.

Men hvorfor det?

Dag Hammer, porteføljeforvalter i DNB, har registrert en betydelig interesseøkning for aksjer og sparing under pandemien, og har særlig bemerket seg interessen for grønne aksjer.

– Dette gjenspeiler den økende interessen for klimautfordringene i samfunnet, kombinert med muligheten for å tjene penger på det, sier Hammer.

I en rapport kommer det frem at 531.000 nordmenn eier aksjer for 162 milliarder kroner.

Billettfleksibilitet for pendlerne

Hva skjer med pendlerne etter pandemien? Det lurer kollektivselskapene også på. Har den økte bruken av hjemmekontor resultert i at færre vil pendle fremover?

I november i fjor startet Vy testing av en ny type billett på strekningen Moss – Oslo. Billetten heter Smartpris.

Denne billetten innebærer at man i stedet for å kjøpe månedsbillett kjøper enkeltbillett hver gang man reiser, og at billetten blir billigere desto flere du kjøper. Totalprisen i måneden vil aldri bli høyere enn prisen for en periodebillett.

Fra august vil Vy prøve ut «Smartpris» på ti togstrekninger på Østlandet.

Vi hverken kan, vil eller skal oppsummere denne uken uten å vie plass til 22. juli, selv om vi er en næringslivsavis. Denne uken var det ti år siden terroren rammet Norge. Derfor vil jeg benytte muligheten til å dele noe av den gode journalistikken fra medier rundt om:

 • TV 2 publiserte denne uken to episoder av «Arven etter 22. juli». Tre personer som overlevde terroren ser tilbake på intervjuer de ga kort tid etter terroren, og forteller hvordan de siste ti årene har vært for dem. «Hvordan har det gått med livene deres etter at rosene forsvant og rettsoppgjøret var fullført? Og har vi som samfunn klart å holde løftene fra rosetogene om mer demokrati, toleranse og humanisme?»
 • Aftenposten skriver om hva som skjedde med pengene norske kommuner fikk for å hjelpe overlevende og etterlatte etter 22. juli. Hva ble disse pengene brukt til? 188 kommuner fikk penger til oppfølging. 102 kommuner som til sammen fikk 67 millioner kroner, har ingen detaljert oversikt over hva pengene gikk til. 34 kommuner fikk penger selv om de ikke hadde rammede å følge opp.
 • Twitterkontoen @aldriglemme tar deg gjennom live tweets fra 22. juli-terroren på øyeblikket de skjedde for ti år siden.

Denne uken har det vært vanskelig å velge ut bare én anbefaling. Selv om det bryter bitte litt med reglene for denne ukeoppsummeringen, så landet jeg på at dere får to av mine feriefavoritter denne sommeren.

Aller først: Opplev hjemstedet ditt med nye øyne. Det høres klisjé ut, og det er kanskje en klisjé – men det er verdt det. Da mine foreldre flyttet tilbake til Nøtterøy (en øy utenfor Tønsberg) tenkte jeg at det kom til å føles litt kjipt å tilbringe sommeren et sted jeg følte jeg hadde vokst litt fra.

Jeg tok feil. Ta med deg en kjæreste eller en venn til der du kommer fra, vis frem alle de tingene du liker. Hvor pleide du å henge da du var ungdom? Har det kommet noen nye spisesteder å teste? Er det noen kule bruktbutikker?

Personlig kom jeg hjem fra Fretex med noe som ifølge merkelappen tilsynelatende er Christian Dior. Det kan vise seg å være et kupp.

Søk ly fra solen (eller regnet) og lag en digg middag. Jada, litt mekk med planlegging av innkjøp osv., men det er også superdigg. Er du på familieferie kan du også kjøpe deg noen trivelige minutter for deg selv. Jeg har fått dilla på krabbepasta. Oppskriften finner du her.

Håper jeg har kunnet bidra til å oppdatere deg og inspirere deg.

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer til sofie@e24.no.

Nyt helgen!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Bitcoin
 3. Fly
 4. Tog
 5. Togbilletter

Flere artikler

 1. Et fleksibelt månedskort kan gjøre togreisen billigere

 2. Flere booker om ferien etter nye reiseråd

 3. Ny «pandemirekord» ved Avinors flyplasser søndag

 4. Usikkerheten ulmer – men reisegleden sprer seg: – Vi må jo kose oss!

 5. Betalt innhold

  Nordmenn fremskynder planene om Syden-ferie etter nye lettelser

 6. To millioner flyreiser i juli: – Sommeren ble bedre enn forventet