Selger sterkøl fra Svalbard: Bruker EU-lov til å utfordre Vinmonopolet

Svalbard Bryggeri blir først ut av de norske bryggeriene til å selge hele sitt fulle sortiment på nett til norske kunder. Det kan man gjøre ved å bruke en nokså «ukjent» EU-lov.

UT I VERDEN: Robert Johansen, sjef for Svalbard Bryggeri, satser nå på å bryte Vinmonopolets monopol på netthandel med sterkøl, og satser samtidig på en internasjonal lansering av «Verdens Nordligste Øl».
Publisert: Publisert:

– Vi har lyst til å nå ut til flere kunder, og vi har samtidig lyst til å selv ha kontrollen på hele verdikjeden, sier bryggerisjef Robert Johansen i Svalbard Bryggeri.

Tromsømannen har drevet bryggeriet på Svalbard siden 2015, og har fått innpass med produktene hovedsakelig på butikker og pol i Nord-Norge. I tillegg er øl fra Longyearbyen blitt nokså populært på barer og restauranter i nord.

ETABLERER NETTBUTIKK: Det er en EU-lov fra 2015 som Norge har ratifisert, som åpner markedet for Svalbard Bryggeri.

Norsk, men utenfor Norge

Men nå ønsker Johansen å ta ytterligere et steg videre, og vil da utnytte det spesielle forholdet at bryggeriet er norsk – men befinner seg utenfor den norske toll- og avgiftssonen.

– Svalbard er en gråsone i mange sammenhenger, men når det kommer til skatter og avgifter så er vi som utland å regne. Vi er ikke engang EØS – vi er tredjeland – det har vi fått bekreftet fra Tollvesenet, sier Johansen.

Les på E24+

– Som den hellige gral av vinslipp

Bryter Vinmonopolets monopol

Per i dag kan norske bryggerier selge øl med alkoholprosent under 4,7 til privatkunder fra Norge – såframt at kommunene der netthandelen foregår har godkjent praksisen.

Øl over 4,7 prosent er det i praksis kun Vinmonopolet som har lov til å selge til privatkunder. Dersom norske bryggerier ønsker å selv kunne selge sterkere varer direkte til privatkunder, må de først sende varene ut av landet, for så å importere det på nytt –
og all eventuell vinning vil gå opp i spinningen.

EU-lov åpner for direkteimport til privatkunder

Samtidig er det nettopp denne begrensningen som kommer Svalbard Bryggeri til gode.
– Det vi ønsker å få til ved å etablere en egen nettbutikk er å slippe alle fordyrende mellomledd. Nå kan vi gå direkte til kunden, og kostnadene for oss blir langt lavere – noe som vil føre til at vi kan holde akseptable priser, sier Johansen.

Det er en EU-lov fra 2015 som Norge har ratifisert, som åpner markedet for Svalbard Bryggeri. I loven slås det fast at norske borgere kan direkteimportere alkohol «til eget forbruk», og det er denne loven det vesle håndverksbryggeriet i Longyearbyen bruker for
å bryte Vinmonopolets monopol.
– Privatkundene som importerer må selvfølgelig betale tollavgifter og skatt på det de importerer, sier Johansen.

Bruker samme speditør som Vinmonopolet

Det er heller ikke fritt fram for hvem som helst å handle – og det vil være en nokså streng kontroll av handelen, forteller bryggerisjefen.
– Vi bruker samme spedisjonsløsning som Vinmonopolet – som også leverer varer direkte hjem til privatkunder. Vi bruker Bring, og de har løsninger for alderskontroll og salgstidspunkt. Det vil altså ikke være mulig å handle øl utenfor de lovregulerte tidspunktene, sier Johansen.

STORE PLANER: Robert Johansen, sjef for Svalbard Bryggeri.
Les også

Mack vil bruke CO₂ fra ølbrygging i brus og flaskevann

Sideeffekt av internasjonal lansering

Lanseringen av den norske nettbutikken er ifølge Johansen en sideeffekt av et noe mer ambisiøst prosjekt. Han og kona Anne Grete er i ferd med å etablere et import- og eksportselskap i Hamburg i Tyskland som skal være hub i en større europeisk satsing.
– Vi har lyst til å komme oss inn på spesielt det svenske, finske og tyske markedet med vårt øl, og da ønsker vi å være til stede i Tyskland for å kunne satse tungt derfra, sier Johansen.

Fått støtte fra Innovasjon Norge

I løpet av våren vil selskapet – som har fått i underkant av en halv million kroner i støtte fra Innovasjon Norge til å komme i gang med utenlandssatsingen – være på plass med lager, distribusjonsløsning og mannskaper i den gamle Hansabyen.

– Vi har et lønnlig håp om at vi skal ha drift i løpet av sommeren i år, og kunne sende våre første leveranser til de nye markedene, sier Johansen.

Les på E24+

Egil og Arne fulgte drømmen: Gjør suksess med øl

Publisert: