Toppledere inntar Arendalsuka, dobbel renteheving og strømprisrekord

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Og der var vi tilbake til hverdagen etter en lang og deilig sommerferie (med mindre du ferierte i Trøndelag). Synes du det er vanskelig å koble deg på nyhetsbildet? Ikke tenk på det – jeg skal oppsummere det viktigste som har skjedd.

Norges mektigste konsernsjefer mener regjeringen må legge til rette for mer kraftutbygging. – Det haster å komme i gang, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Arendalsuka: Oljepenger, batteri og fjas

Mandag inntok politikere, toppledere og et lass med kommunikasjonsfolk sørlandsbyen Arendal for å diskutere årets store begivenheter: Strømkrise, energikrise og klimakrise. Mange kriser der, altså.

For de som ikke kjenner til uken som omtales som de voksnes Øyafestival, er det her det politiske startskuddet går for flere av høstens viktigste saker.

Det er også en minglefest uten like, hvor undertegnede både fikk hengt med Sylvi Listhaug på oljefest, sett PR-Norges mektigste i lobbyaksjon, og blitt litt for godt kjent med kollegene mine, i et hus med åtte personer, fire soverom og ett bad.

Mandag ble det kjent at Norad gir 85 millioner kroner i støtte til det norske selskapet Scatec for å utvikle hydrogenprosjekter i Afrika. Dette er første gang Norad støtter prosjekter innen grønn hydrogen.

Onsdag delte næringsminister Jan Christian Vestre en aldri så liten batterinyhet: Staten går inn med 480 millioner kroner gjennom statsforetaket Siva i et felles eiendomsselskap som skal sette opp batterifabrikken til Morrow Batteries i Arendal.

Fra før av har Vestre lovet store pengesommer til grønne bedrifter som trenger risikoavlastning i startfasen. Tidligere i sommer fikk batteriselskapet Freyr 4 milliarder kroner for å bygge sin fabrikk i Mo i Rana.

Samme dag la Oljefondet frem sitt halvårsresultat: Vårt kjære pensjonsfond har tapt 1.680 milliarder kroner.

– Markedet har vært preget av stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa, sier fondets sjef Nicolai Tangen.

Les E24s intervju med Nicolai Tangen her.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Dobbel renteheving

Torsdag hevet Norges Bank renten med et halvt prosentpoeng til 1,75 prosent og varsler samtidig ny heving i september.

Det er altså den andre doble rentehevingen på rad, etter at Norges Bank overrasket med den første doble på 20 år i juni.
– Det er behov for en klart høyere rente for å dempe presset i norsk økonomi og bringe inflasjonen ned mot målet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
– Dette vil merkes, det er ingen tvil om det, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets til E24.

Sjeføkonomen sier Norges Banks analyser viser at dette kommer til å merkes, og kanskje mest for dem med middels eller høye inntekter fordi de har høye lån.
Marita og andre som har flyttet hjem for å spare opp egenkapital bør være glad for økt rente. Torsdagens renteheving er gode nyheter for førstegangskjøperne, mener seniorøkonom.

Strømprisrekorder på løpende bånd

Nei, vi er dessverre ikke ferdige med strømprisrekordene. Det ble satt nye rekorder på sørvest-landet både mandag, tirsdag og onsdag.
Lav magasinfylling, høye gasspriser og energikrisen i Europa som følge av krigen i Ukraina er med på å forklare de høye strømprisene.
Mens strømstøtte til forbrukere ruller og går, skriker næringslivet etter hjelp.
Tirsdag ble det kjent at presidentskapet på Stortinget avbryter stortingsferien for å samles til et ekstraordinært møte.

Torsdag meldte næringsminister Jan Christian Vestre at regjeringen vil legge frem en strømstøtteordning for bedriftene i september.

SV mener bedriftene som potensielt skal få strømstøtte må forplikte seg til å gjennomføre energieffektiviseringstiltak. Det kan for eksempel være installasjon av varmepumpe, solceller eller etterisolering av vindu.

Godt & blandet

Det er lite sannsynlig at Norge klarer klimamålene, ifølge en ny analyse fra Energi Norge. Grunnen er at andelen bruk av fornybar energi er for lav. Men det er fortsatt håp, sier klimaminister Espen Barth Eide.

Indonesias hovedstad er i ferd med å synke i havet. Løsningen: Flytte byen 750 kilometer. God reportasje fra Aftenposten.

SAS sliter og har nå under 5 milliarder kroner igjen i kontanter. De vil gå tom i 1. kvartal 2023 dersom ikke et rådyrt milliardlån blir godkjent av konkursdomstolen i USA.
Solcelleselskapet REC Solar kan bli nødt til å stenge ned produksjonen i Kristiansand og Porsgrunn. Selskapet ventet en strømregning på 6,5 millioner i desember, men den endte på 40 millioner. Selskapet har ikke inngått fastprisavtaler på strøm.

Helgetips

Jeg vil anbefale en hvit helg til alle som har vært på Arendalsuka. Jeg skal i hvert fall okkupere sofaen hjemme med et lass av mat og serien Tokyo Vice på HBO. Serien handler om en amerikansk journalist som prøver å komme til bunns i hvordan landets mafia, yakuza, kommer unna med drap og svindel i Japans hovedstad.
Ellers vil jeg anbefale fortellingen om kraftkablene i NRK, og å lytte til E24s intervju med Petter Stordalen. Han forteller om storstilte investeringer i nye Strawberry, og deler noen refleksjoner om det svenske valget.

Selma Halvorsen foretrekker å kjøpe brukte klær fremfor nye.

Til slutt en liten gladnyhet: Nordmenn handler mer brukt. Det viser en undersøkelse fra Finn. I Arendal møtte jeg flere som har omfavnet bruktmarkedet. Med det vil jeg oppfordre alle som leter etter freshe nye ting til å sjekke ut Tise eller din nærmeste bruktbutikk. Shortsen jeg har på meg i skrivende stund tilhørte min mor og ble kjøpt på 80-tallet. Det er også mitt favorittplagg og er i heldigvis i ypperlig kvalitet.

Ønsker deg en strålende helg!
Hilsen Malene

Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.

Publisert: