2020 ble Maaemos verste år noensinne

Michelin-restauranten rakk akkurat å sikre seg rekordoverskudd før pandemien snudde alt på hodet. Fjoråret ble det verste i spisestedets historie.

Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang smaker på maten. Her i 2017, i restaurantens gamle lokaler.
Publisert:

– Resultatet er jo tross alt som forventet, ettersom vi har vært pandemistengt, investert i nye lokaler og åpnet to restauranter, sier Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang, og legger til:

– Det er jo aldri gøy å vise negativt resultat, men det er en klar forklaring.

Maaemo as økte inntektene med 7,5 millioner kroner til 32,5 millioner, sammenlignet med året i forveien.

Likevel avsluttet de 2020 med det verste resultatet noensinne. Betydelig høyere lønnskostnader bidro til å sende driftsresultatet ned fra rekordhøye 933.500 kroner i 2019 til minus 5,6 millioner kroner i fjor.

Fem strake år med overskudd

Dermed satt selskapet igjen med et underskudd 5,7 millioner kroner før skatt. Det er ned fra et overskudd på 952.600 i 2019 – som også var rekord.

Med unntak av oppstartsåret 2010 gikk Maaemo i minus på driften frem til 2014. Siden den gang og frem til nå har restauranten hatt et positivt driftsresultat i fem strake år.

I 2012 fikk Maaemo tildelt sine første Michelin-stjerner, som første nordiske restaurant som noensinne har gått rett inn i guiden med to stjerner. Fire år senere sto jubelen i taket på nytt da restauranten fikk tildelt tre stjerner, og dermed skrev norsk Michelin-historie.

I 2019 var alle tre stjerner i behold, men på grunn av flyttingen til Bjørvika ble det ikke noen stjerner i 2020.

I høst fikk imidlertid daglig leder og medeier Esben Holmboe Bang tilbake de tre stjernene for Maaemo i årets Michelin-guide.

I de nye lokalene driver selskapet også bistroservering under navnet The Vandelay.

– The Vandelay ble møtt av markedet med entusiasme og ble en enorm suksess fra dag én, skriver Esben Holmboe Bang og styreleder Bjørn Tore Furset i årsberetningen.

Egenkapitalen er tapt

De høye kostnadene og det svake resultatet gjorde et kraftig innhugg i egenkapitalen, som ved utgangen av fjoråret var negativ med nesten 2,4 millioner kroner. På samme tid hadde de en kortsiktig gjeld på over ti millioner kroner. Selskapet mener imidlertid forutsetningen om fortsatt drift er til stede.

– Vi er klare til å tilføre mer, dersom det kreves, sier Esben Holmboe Bang.

Maaemo ser lyst på fremtiden, og venter at økte inntekter vil gi et positivt resultat i år.

– Selskapet ble uheldig rammet av covid-19. Grunnet flytting til nye lokaler ble driften stanset i en periode, og dette medførte at Maaemo AS fikk beskjedent med tilskuddshjelp, heter det i årsberetningen.

I juli i år fikk imidlertid selskapet innvilget 1,3 millioner kroner i støtte for uunngåelige faste kostnader, viser E24s coronaspesial.

Maaemo er eid av Bjørn Tore Furset og Esben Holmboe Bangs selskap EHB Holding. Begge kontrollerer hver sin halvdel av selskapet.

Publisert: