Opposisjonen samlet om mer støtte til selvstendig næringsdrivende

Ved utgangen av februar er det slutt på støtten for frilansere og selvstendig næringsdrivende. Det vil opposisjonen gjøre noe med.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar til orde for å utvide ordningen for selvstendig næringsdrivende. Sammen med de andre opposisjonspartiene skal de nå finne sammen om en forbedret permittering- og kompensasjonsordning.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Mange drosjesjåfører opplever at de ikke har mulighet til å jobbe. Kulturarbeidere har ikke mulighet til å opptre. Frilansjournalisten, frisøren, det er veldig mange selvstendig næringsdrivende som ikke får inntekt nå, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han var blant dem som fikk i stand en ordning for selvstendig næringsdrivende i mars i fjor. Ordningen er blitt forlenget til 28. februar, men da er det foreløpig slutt.

– Heldigvis har regjeringen forlenget kompensasjons- og permitteringsordningene, men vi kan ikke glemme alle de minste, småbedriftene og de som ikke kan drive lenger, sier Vedum til E24 mandag formiddag.

Støre: Grunnlag for enighet

Mandag ettermiddag møttes Ap, Sp, SV og Frp for å finne ut om de hadde et grunnlag for å gå sammen om nye redningspakker for coronarammede nordmenn.

Møtets initiativtager Jonas Gahr Støre (Ap) sier til E24 at konklusjonen i etterkant er at det er et grunnlag for samarbeid. Nå går de inn for å finne en forbedret permittering- og kompensasjonsordning, og varsler et felles forslag som kan fremmes for Stortinget neste uke.

– For Aps del er det viktig at permitteringsregelverket utvides, og det skjer nå fordi regjeringen har sett at flertallet ligger der. Men vi er også opptatt av at dekningsgraden er forhøyet for de med lav inntekt, slik det har vært i nåværende ordning, sier Støre.

Les også

Regjeringen forlenger permitteringsordningen til 1. juli

Han trekker frem reiseliv og serveringsbransjen som områder hvor man nå må lete etter grep som gir mer aktivitet og mindre passivitet.

– Og så ønsker vi at selvstendig næringsdrivende også blir med videre. Det er mange der innenfor taxibransjen og med enkeltmannsforetak som har blitt rammet, sier Støre.

Frp og SV er med

Også Frps Hans Andreas Limi bekrefter at opposisjonspartiene er samlet om å hjelpe de selvstendig næringsdrivende etter februar.

– Vi har jo bidratt til å forlenge den ordningen tidligere og vi mener den må følge varigheten til den generelle kompensasjonsordningen som gjelder for selskaper, sier Limi.

For Frps del er forslaget derfor å forlenge ordningen for selvstendig næringsdrivende til 1. juli.

Les også

Opposisjonen varsler felles permitteringsforslag neste uke

SVs partileder Audun Lysbakken opplyser at også de mener at ordningen for selvstendig næringsdrivende må forlenges ut juni, som ett av åtte punkter SV tok med inn i samtalene.

– Vi hadde et godt møte og holder kontakt videre. Disse åtte punktene er vårt utgangspunkt og der ser jeg også at vi og Senterpartiet har et felles utgangspunkt når det gjelder dette med selvstendig næringsdrivende, sier Lysbakken.

Han er ikke nådig overfor Erna Solbergs regjering når det kommer til tiltakspakkene for andre enn store selskaper.

– Regjeringen somler med alle disse ulike tiltakene. Det er handling når det gjelder smittetiltak, men det er påfallende mangel på handling når det gjelder arbeidsløshet og de økonomiske problemene som mange nå står i.

– Derfor er det helt nødvendig at opposisjonen legger press på regjeringen. Det står livsverk og arbeidsplasser på spill rundt om i landet, sier Lysbakken.

Les også

Erna Solbergs melding til permitterte: – Se etter nye jobber

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Arbeidsliv
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Senterpartiet (Sp)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Opposisjonen varsler felles permitteringsforslag neste uke

 2. Vedum vil ha Ap og Frp med på å tvinge fram mer coronahjelp

 3. Støre-regjeringen: Forlenger corona-krisemidler ut året

 4. Fillerister utvidet kompensasjonsordning: – Dette holder ikke

 5. Flertallet tvinger 20 corona-tiltak på regjeringen: Permittering forlenges