NHO: Krever nye kompensasjonstiltak inn i 2021

– Kompensasjonsordningen må vare minst til påsken 2021, krever NHO-sjef Ole Erik Almlid. Han sier krisen kommer til å vare mye lenger enn folk har tatt innover seg.

NHO-sjef Ole Erik Almlid ber finansminister Jan Tore Sanner (H) om mer p
  • Thomas Spence - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Regjeringen la nylig frem forslag til en ny kompensasjonsordning utelukkende for reiselivet.

Ordningen skal gjelde for bestemte bedrifter som har et omsetningsfall på 40 prosent. Kompensasjonsgraden er satt til 50 prosent justert for omsetningsfallet.

Det mener NHO langt ifra er godt nok. Situasjonen i næringslivet er for mange bransjer og bedrifter verre enn i vår, sier arbeidsgiverorganisasjonen.

NHO peker på at de siste nasjonale og kommunal tiltakene viser at også myndighetene innser at det er en alvorlig situasjon som vil vare en god stund.

– Dette kommer til å ta tid. Alt tyder på at smitteverntiltakene kommer til å være her lenge, sier Almlid, og understreker at situasjonen tærer på bedriftene:

– For mange er det vanskeligere nå: Ettervirkningene, trøttheten og nedkjølingen i økonomien gjør at det vil gå lang tid også etter at koronapandemien er over før økonomien er tilbake til normalt nivå, sier Almlid.

Fire punkter

Ordningen fra i vår ga bedrifter med vesentlig omsetningsfall mulighet til å søke om kompensasjon for en del av de faste, uunngåelige kostnadene.

NHO har stilt krav til regjeringen i arbeidet med kompensasjonsordning for reiselivet og ber nå Stortinget vedta en forsterket ordning i fire punkter:

1. Kompensasjonsordningen bør gjelde hele næringslivet

NHO mener at det er hvor hardt en bedrift er truffet av krisen som bør avgjøre om den får kompensasjon, ikke i hvilken næring bedriften hører hjemme.

– Reiseliv og uteliv er hardt rammet. Vi er opptatt av generelle ordninger fordi mange andre også er rammet, sier Almlid.

2. Kompensasjonsgraden må økes fra 50 til 70 prosent

Reiselivet har fått strengere smittevernregler. Derfor mener NHO at kompensasjonsgraden være minst 70 prosent slik den var i den juni og juli.

3. Ordningen må forlenges og gjelde inn i 2021

Det er stor usikkerhet om når vaksinen kommer og restriksjonene kan oppheves for godt.

NHO mener at ordningen som innføres nå må gjelde inn i 2021.

– Bedriftene må få hjelp så lenge koronakrisen pågår. I alle fall til påsken i 2021. Men jeg tror at det er behov lenger enn det, sier Almlid.

4. Taket for ordningen må heves til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.

Regjeringen foreslår et tak for støtte pr. foretak/konsern på 10 millioner kroner pr. måned, og totalt 40 millioner kroner fra 1. september og ut året. I den første ordningen var taket på 80 millioner kroner.

NHO mener dette er forskjellsbehandling som hotellkjeder med over 200 hoteller og flere tusen ansatte. For dem er 10 millioner kroner pr. måned en «svært begrenset kompensasjon», ifølge NHO.

– Vi er enig med regjeringen om modellen, men ikke satsene og innretningen. Regjeringen må nå rette opp i dette før saken kommer til Stortinget, eller så må Stortinget gjøre om dette, sier Almlid.

Regjeringen vurderer justeringer

Næringsminister Iselin Nybø sier at de «har hatt tett dialog med partene i arbeidslivet under utarbeidelsen av ordningene for at de skal treffe så godt som mulig.»

– Vi følger situasjonen i utelivsbransjen og næringslivet tett. Vi vurderer også behov for justeringer i lys av dagens smittesituasjon, skriver Nybø i en e-post.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Nybø vurderer ny krisestøtte til næringslivet

  2. Siv Jensen savner skattegrep i ny krisepakke

  3. Regjeringen jekker opp flyrutekjøp og fjerner flypassasjeravgiften

  4. Regjeringen utvider kompensasjonsordningen ut april

  5. Ruller ut ny runde med kontantstøtte til næringslivet: – Stor forståelse for frustrasjonen