Samsung-topp dømt til fengsel i korrupsjonsskandale

Samsung-arving Lee Jae-yong er i Sør-Korea dømt til fengsel i to og et halvt år i forbindelse med en omfattende korrupsjonsskandale fra 2016.

Visestyreleder Lee Jae-yong i Samsung Electronics er dømt til fengsel i to og et halvt år. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Dommen innebærer at det sørkoreanske forretningsimperiet kan miste sin fremste beslutningstaker.

Lee er visestyreleder i Samsung Electronics, verdens største produsent av smarttelefoner og minnebrikker. Han er kjent skyldig i bestikkelser og underslag og fengsles umiddelbart, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

– Dette er i hovedsak et tilfelle der et selskaps firhet og eiendomsrett ble krenket av den tidligere presidentens maktmisbruk, sa Lees advokat, Lee In-jae, ifølge AFP.

Tidligere president involvert

Sør-Koreas president Park Geun-hye soner en dom på til sammen 22 års fengsel. 20 av årene omhandler hennes rolle i korrupsjonsskandalen.

Lees advokater mener han er offer for maktmisbruk fra presidentens side og mener den aktuelle avtalen fra 2015 utgjorde «normal forretningsaktivitet».

Lee ble i 2017 dømt til fem års fengsel for å ha tilbudt millioner i bestikkelser til Park og hennes nære medarbeider.

Barnebarn av grunnleggeren

Men han ble løslatt året etter da en domstol reduserte straffen, gjorde den betinget og tilsidesatte avgjørende deler av dommen. I 2019 besluttet Sør-Koreas høyesterett at saken skulle føres for retten på ny.

Lee er barnebarn av Samsungs grunnlegger Lee Byung-Chull og sønn av styreformann Lee Kun-Hee. Han forventes å overta eierandeler i selskapet fra faren.

Les også

Deutsche Bank går med på å betale millionbot

Publisert:

Her kan du lese mer om