Vestlandsbedrifter flykter fra strømprisene: – Høyst aktuelt å flytte produksjonen neste sesong
Mye av landets pinnekjøtt blir laget på Hommersåk i Sandnes. Nå står produksjonen i fare for å flytte til Oppdal i Trøndelag.
– Nå er vi veldig spente på om de får til bedre fastprisavtaler. Det er litt opp til strømselskapet og regjeringen hva de klarer, sier Vidar Fatland.
Han er en del av fjerde generasjon og medeier i familieselskapet som har drevet med slakting siden 1892. Nå er realiteten at deler av produksjonen står i reell fare for å bli flyttet til en annen landsdel.
– Hvis regjeringen eller strømselskapene ikke får til dette, da?
– Da blir vi tvunget til å flytte. Vi har en strømregning nå som ikke kan sammenlignes med tidligere år, sier Fatland.
Slik traff strømkrisen Norge
Årets rekordhøye strømpriser på Sør- og Vestlandet har fått flere bedrifter til å vurdere å flytte nordover.
Det har over lengre tid vært høye strømpriser i sørlige deler av Norge, mens strømprisene i Midt-Norge og Nord-Norge har vært langt lavere.
Torsdag leverte Nortura sitt resultat for andre tertial (mai-august), og varslet samtidige kraftfulle tiltak.
Selskapet vil blant annet se på om enkelte anlegg kan stenges eller om aktivitet kan flyttes midlertidig til områder med billigere strøm.
Rammer forbrukerne
Så også for Fatland.
– Det er i alle fall høyst aktuelt å flytte produksjonen neste sesong.
Produksjonen som Vidar Fatland snakker om, er først og fremst sesongvaren pinnekjøtt, som lages på Hommersåk-anlegget i Sandnes. Anlegget hadde i august 2021 en strømregning på 180.000 kroner, forteller han.
I år endte den på like over 3 millioner kroner.
For september, da strømprisen var gått noe ned, ble regningen 2,8 millioner kroner, mot 200.000 i fjor.
– Det er heftige greier, sier Vidar Fatland, som svarer at det ikke er lenge igjen de kan drive under disse prisene.
– Vi har jo investeringsstopp og stans av vedlikehold, innsparingene er iverksatt, så dette går rett på egenkapitalen til Fatland. Og det sier næringsminister Vestre at er greit. Så det er fryktelig skuffende.
Den 1. februar skal bedriftene gi nye priser til butikkjedene, og Fatland frykter at de kan bli brutale. Dersom fastprisavtalen ender på en makspris på mellom 50 øre og en krone, kan de ta en pust i bakken og vurdere situasjonen.
Vurderer å flytte nordover: – En konsekvens av strømprisene
Frykter krise på gårdene
– Men hvis det ikke blir det, må vi legge det på varene som går ut til forbruker. Det blir voldsomt.
Fatland ønsker ikke å gå inn på prosent, men understreker at eventuelle prisøkninger ikke kommer til å ende hos bøndene.
– De sliter nok fra før, så det blir å legge på forbrukerne. Men Vestre og regjeringen må gjøre jobben før det, det er det vi klamrer oss til.
– Hvis ikke planlegger vi å flytte produksjonen til andre deler av landet. Det har vi muligheten til, det er ikke tomme trusler, sier Fatland.
Slakteridelen kan ikke flyttes, det har med transport av levende dyr å gjøre. Men Fatland er medeier i en ny spekematfabrikk som skal åpne til nyttår på Oppdal i Trøndelag.
En flytting av pinnekjøttproduksjonen opp dit vil berøre opptil 30 arbeidsplasser, forteller han.
– Det blir krise på gårdene om de ikke får levere dyrene sine, det er helt klart.
– Det er ikke bare arbeidsplassene våre vi kjemper for, men dem på gårdene. Det er 5.000 bønder som leverer til Fatland. Det er mye.
– Konkurransevridende
Daglig leder Guro Espeland hos kjøttforedleren Jæder er i samme situasjon som Fatland, men har ikke andre anlegg å flytte til.
– Vi har ingen anlegg i dag som ligger i billige områder. Men hadde vi hatt det, så hadde vi nok flyttet produksjonen dit, sier Espeland.
I august fortalte hun Stavanger Aftenblad at Jæder med den dagens spotpris ville få en strømregning på 19 millioner kroner. Til sammenligning kunne prisen blitt 106.000 kroner i Trøndelag.
– Det er veldig konkurransevridende. Og det er synd med strømstøtteordningen, veldig få i vår bransje kommer innunder den, sier hun til E24.
– Vi håper fortsatt at regjeringen kommer på banen og legger til rette for industrien i de ulike sonene. Selv om det drar ut.
Strømenighet
Mandag ble det klart at SV støtter regjeringens forslag til strømstøtte.
I forslaget fra regjeringen, som det nå er flertall for, er bedrifter kvalifisert til å få strømstøtte dersom strømkostnadene er på minst tre prosent av omsetningen. Det er basert på bedriftenes strømkostnader og omsetning i første halvår.
Støtten til næringslivet er delt opp i to trinn:
- Bedriftene kan få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre per kilowattime hvis de gjennomfører en kartlegging av sin energibruk.
- Hvis bedriften også gjennomfører enøktiltak kan den søke om å få dekket inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre. Bedriften kan få støtte for inntil halvparten av investeringen i energisparing.
Makstaket på hvor mye støtte en bedrift han få er på 3,5 millioner kroner.