Tillitsvalgt etter SAS-møtet: - Ingen anger fra ledelsen

Torsdag ettermiddag møtte de tillitsvalgte SAS-ledelsen til et oppvaskmøte om bonusene. Ledelsen har rasert all tillit, sier de tillitsvalgte.

GIR INGEN GARANTI: Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS vil ikke gi noen garantier for at han ikke vil gi flere lignende bonuser til nøkkelpersoner i fremtiden. Arkivbilde.
Publisert:

- Det var ingen anger å spore fra ledelsen. De sa at de forstår hva vi sier, men det var ingen anger. Rickard Gustafson (konsernsjefen i SAS, red. anm.) kunne heller ikke gi noen garantier for at dette ikke vil skje igjen, sier Martinus Røkkum, nestleder i SAS Norge Kabinforening til E24.

Han deltok sammen med flere andre tillitsvalgte på et av de jevnlige møtene der ledelsen informerer om fremgangen i 4XNG-programmet (4Excellence Next Generation) - redningsplanen til SAS.

VG avslørte nylig at 18 personer i ledelsen i flyselskapet har mottatt tilsammen 14 millioner kroner i såkalte stay-on-bonuser.

Les saken: Fem norske SAS-sjefer fikk bonus

Disse personene skulle ifølge SAS-ledelsen være essensielle personer for å gjennomføre spareplanen (4XNG) som selskapet nå gjennomfører.

Bonusbråket var ifølge Røkkum satt opp som et eget punkt på møteplanen torsdag.

- Enkelte ytret mistillit til Rickard Gustafson. Men kritikken går også mot de som mottok pengene. De burde hatt evnen til å takke nei til en slik utbetaling i denne situasjonen, sier Røkkum.

Han forteller at SAS-sjefen innledet med å gi en forklaring på hvorfor bonusene ble gitt, og at han prøvde å skape en slags til dialog til tross for de tillitsvalgtes reaksjoner.

- Vi føler oss rett og slett lurt, sier han.

- Ytterligere 200 må gå

En annen nyhet fra torsdagens møte er at SAS trolig kutter enda flere i administrasjonen.

- De skal redusere administrasjonen med ytterligere 200 personer, totalt 1.000, sier Røkkum.

Han tror disse kuttene vil komme i Sverige ettersom det allerede er annonsert at administrasjonen i Norge skal flyttes til Sverige.

- Ledelsen er fornøyd med planen så langt (4XNG-spareplanen, red.anm.) og de var fornøyd med billettsalget, sier Røkkum.

- En katastrofe

Jens Lippestad, leder i Norske SAS flygeres forening, deltok også på møtet. Han ledet i fjor høst forhandlingene med SAS på vegne av alle pilotene i Skandinavia.

- Det virker på pilotene som de betaler for noen som skal legge opp slaktebenken for andre kollegaer, sier Lippestad til E24 om bonusene.

- HELT USPISELIG: Jens Lippestad, leder i Norske SAS flygeres forening, mener SAS-ledelsen har trampet på spillereglene i næringslivet med fremgangsmåten de har hatt rundt forhandlingene og bonusbråket. Her er han avbildet under forhandlingene i november 2012.

Lippestad ønsker ikke å gå i detalj på hva som ble sagt under kveldens møte, men er svært opprørt over fremgangsmåten til SAS-ledelsen.

- Kommunikasjonsmessig er dette en katastrofe. Hvis man trodde at dette var stuerent burde man informert oss om dette før. I stedet har man gamblet på at man kan holde dette hemmelig. Når det så begynner å komme ut av sekken ender man med å bli drevet fra skanse til skanse, sier Lippestad.

Les også: - Bør få fyken, ikke bonus

Han sier at han forstår ledelsens argumenter, men mener det skaper et stort tillitsproblem når hele omstillingen i utgangspunktet var ment å være «en gigantisk dugnad for å redde selskapet».

- Alle disse millionene som er delt ut er noe vi andre har måttet spare inn, sier han.

Han mener det ikke er noen som er uerstattelige slik som ledelsen sier.

- De i ledelsen som ikke ville delta på dette hører kanskje ikke hjemme her, sier Lippestad.

Ifølge kabintillitsvalgte Martinus Røkkum ble ledelsen på møtet spurt om noen av personene som fikk bonus faktisk hadde truet med å si opp jobben.

- Det var ingen som konkret hadde meldt oppsigelser, sier Røkkum og legger til at SAS-ledelsen så på det hele som en forsikringsordning.

Mye som gjenstår

Både pilotene og de kabinansatte har allerede gjennomført lønns- og diettkuttene. Derfor mener de nyheten om bonusene var ekstra ille.

- Vi har jo akkurat fått vår første lønn med redusert utbetaling og dårligere betingelser. Vi har brukt masse tid og fått medlemmene med på denne planen, og så blir det revet brutalt ned av dette, sier Røkkum.

Salget av bakketjenesten i SAS er ennå ikke gjennomført. Ledelsen har heller ikke gjennomført forhandlingene med de ansatte der, slik de har med pilotene og de kabinansatte.

Les også: Ansatte raser mot SAS-sjefen

Røkkum frykter konsekvensene bonussaken kan få for prosessen videre.

- Hvis det ikke blir et salg av bakketjenestene klarer de ikke å få til innsparingene på administrasjon som ligger i planen, sier Røkkum.

Jens Lippestad forteller at siden de allerede har tatt kuttene, vil bonusbråket hovedsaklig ramme deres tillit og forhold til ledelsen i tiden fremover. Han tenker spesielt på lønnsforhandlingene neste år.

Ser fremover

De to håper nå ledelsen klarer å gjennomføre redningsplanen slik man er blitt enige om.

I torsdagens møte skal ledelsen ha sagt at man så langt har holdt tidsskjema.

- 4XNG-programmet går på skinner, forteller Martinus Røkkum.

- Jeg håper man nå klarer å gjennomføre planen. Problemet er ikke planen, men prosessen, sier Lippestad.

Begge understreker at alle de ansatte har vært villige til å gjøre ofre for at flyselskapet skal kunne reddes.

Forsvarte utbetalingene

Presseavdelingen til SAS har ikke besvart E24s henvendelse om påstandene i saken torsdag kveld.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge har tidligere forsvart ordningen overfor E24.

Han understreket at 4XNG-programmet som SAS nå gjennomfører er svært komplekst. Johansen mener man risikerte at hele prosessen strandet hvis nøkkelpersoner tok hatten sin og gikk.

- Knapt noe flyselskap i verden har gjennomgått en lignende omstilling, sa han.

Les også

Tillitsvalgt i SAS: - Vi er ført bak lysetCiti om SAS: - Pasienten er i bedring etter «nær-døden-opplevelse»Bonusbråket i SAS: - Hun har ikke skjønt konsekvensene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om