Kunstekspert: - Blir ikke overrasket om «Skrik» går over én mrd.

Norske kunsteksperter sammenligner Olsens «Skrik» med Mona Lisa og tror på budkrig.

ETTERTRAKTET: Ekspertene tror på budkrig om Petter Olsens eksemplar av Edvard Munchs «Skrik». Her eksemplaret som er å finne på Nasjonalgalleriet.

Nils Bjåland
  • Ole Martin Skaug
Publisert:,

Kunsteksperter kaller det en historisk dag, og mener Edvard Munchs «Skrik» kan hente inn langt mer enn de 80 millioner dollarene, over 450 millioner kroner, auksjonshuset Sotheby`s verdsetter maleriet til.

Milliardær Petter Olsen selger nemlig sin utgave av Edvard Munchs «Skrik», det eneste i verden i privat eie.

LES OGSÅ: Selger perlen i omstridt familiearv

Munch-maleriet har vært i familien Olsens hender siden 1958, men Olsen mener nå det er på tide å «gi resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på» det.

Det får kunstekspertene til å dra frem superlativene og ikke minst kalkulatoren.

- Det er verdens mest kjente motiv, så vi synes ikke prisen er dyr, sier Knut Forsberg, ekspert på Edvard Much i auksjonshuset Blomqvist til E24.

Over milliarden

Forsberg tror Munchs «Skrik» kan gå for langt mer enn det Sotheby’s forlanger. Han tror bildet

kan nærme seg milliarden:

- Man burde kunne få rundt 100 til 150 millioner dollar for et så kjent motiv, det vil ikke overraske meg om det gikk for over én milliard norske kroner, sier Forsberg.

- Edvard Munchs «Vampyr» gikk for rundt 250 millioner kroner, og dette motivet er mye mer kjent, og det eneste i privat eie.

- Det er en fornuftig vurdering for å få budrunden i gang, men vi tror og håper at det vil gå langt over denne summen, sier Forsberg.

- Historisk

Hans Richard Elgheim, auksjonarius i Grev Wedels Plass Auksjoner er minst like optimistisk, og kunsteksperten mener det er en historisk dag.

- Dette er en historisk dag, både fordi det uten sammenligning er Munchs mest kjente motiv, men også et av verdens mest kjente motiver uansett, sier han til E24.

Han mener prisen auksjonshuset Sotheby's har satt, 80 millioner dollar (453 millioner kroner), er fornuftig.

- Det er abstrakte størrelser man snakker om når det er kunst, men i dette tilfelle er det vanskelig å vite hva vurderingen er, men her har man altså det mest kjente kunstverket til Munch, og det er helt klart det settes en pris i øverste sjiktet, sier Elgheim.

- Jeg synes det høres rimelig fornuftig ut.

- «Once in a lifetime»

Auksjonariusen vil ikke synse for mye om hva det verdenskjente maleriet kan hente inn, men han er ikke overrasket om det blir satt ny prisrekord.

- Man kan aldri si om en pris er høy eller lav, men jeg vil ikke bli overrasket om man klarer vurderingen og det vil i så fall være langt høyere enn rekorden for fjoråret da høyeste pris på en auksjon ble 60 millioner dollar.

- Jeg tror vurderingen er riktig med tanke ikonverdien, dette er et av verdens mest kjente motiver. Og får man konkurranse, og man skal vite at dette er det eneste som er i privat eie, og da skjønner jo enhver at det kan bli konkurranse. Privatpersoner og ikke minst museer skjønner at dette blir en «once in a liftime»-sjanse og da kan prisen bli veldig mye høyere, sier Elgheim til E24.

- Ikon som Mona Lisa

I kunsthandler Kaare Berntsen sammenligner de Munch-motivet med kanskje det mest kjente bilde av dem alle - Leonardo da Vincis Mona Lisa:

- Det er uten tvil det viktigste verket i private hender. Det er et viktig ikon i europeisk sammenheng – på samme linje som Mona Lisa og andre kjente verker, sier Morten Zondag, fagansvarlig ved kunsthandleren til E24.

- Dette er et av motivene alle som kan få, vil ha. Jeg vil tro at det er mange museer som vil forsøke å sikre seg dette.

Zondag synes prisen virker fornuftig, men han tror bildet vil sette ny rekord.

- Prisen er helt fornuftig, det har vært omsatte verker i denne prisklassen. Jeg tror det kan bli ny rekord. Den forrige tilhører et Picasso-maleri blant annet, som gikk for 600 millioner kroner. Så jeg tro det kan bli en ny rekord, sier Zondag.

- Bildet har vært i familien Olsens eie siden 1958, og de som vil sikre seg et «Skrik»-maleri har bare denne sjansen.

- Bygger museum for overskuddet

Det var en meget ordknapp Petter Olsen E24 fikk kontakt med tirsdag ettermiddag.

- Du kan finne den pressemeldingen fra Sotheby`s. Der står alt jeg har å si om dette. Adjø, sier Olsen til E24.

Olsen sier i pressemeldingen at overskuddet fra salget, som selgeren venter å få minst 450 millioner kroner for, skal gå til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard.

Anlegget skal etter planen stå ferdig i forbindelse med 150-årsmarkeringen for Munchs fødsel neste år.

Olsen har det som er trolig er den mest verdifulle Munch-samlingen på private hender. Tilsammen 38 bilder - hvorav 20 av dem er oljemalerier. Samlingen har trolig en prislapp på godt over én milliard kroner.

Flere artikler

  1. «Skrik» på auksjon i New York

  2. Han selger perleni omstridt familiearv

  3. - Qatar vil kjøpe «Skrik»

  4. Annonsørinnhold

  5. - Petter Olsens bunker-galleri blir Norges sikreste

  6. Elektrisk stemning da «Skrik» satte ny rekord