Her går de tilbudsberserk

I går var det Black Friday, og dagen som tradisjonelt starter julehandelen i USA skapte amerikanske tilstander hos Norwegian Outlet i Vestby.

  • Øyvind Lillestrøm Knudsen
Publisert:

Tradisjonen med Black Friday er en årlig begivenhet i USA, og er en kjøpefest uten like. Dagen faller alltid på fredagen etter Thanksgiving, og markerer starten på den amerikanske julehandelen.

Viktigste ingrediens er vanvittige tilbud og salg, med påfølgende elleville tilstander.

Mens denne dagen tidligere har vært nokså ukjent her hjemme, har den i løpet av de siste par årene blitt plukket opp av handelsstanden.

En av aktørene som har merket seg datoen er Norwegian Outlet. Allerede for to år siden opplevde de en enorm interesse for Black Friday-tilbudene i sin merkevareby i Vestby utenfor Oslo.

I går var det igjen duket for ville tilstander.

Med brask og bram hadde nemlig kjøpesenteret, som er bygget opp med en handlegate av outletbutikker, annonsert en rekke mer eller mindre vanvittige tilbud.

Det fikk en oslokvinne og hennes familie erfare. Ved Follestads outletbutikk filmet kvinnen tilstandene som oppstod da butikken startet et timestilbud.

- De skulle selge blazere til 200 kroner, og det var fullt av folk. Så rullet de ut et stativ, rev av plasten, og så ble folk helt crazy, sier hun til E24.

I løpet av sekunder hadde enkelte heldige klart å karre til seg et plagg, mens andre stod slukøret tilbake etter noe som kunne minne om en kamp på liv og død.

- Ting ble bokstavelig talt revet bort, forteller kvinnen.

Enorm vekst

Daglig leder ved Norwegian Outlet, Einar Sørland, bekrefter at det tidvis gikk vilt for seg.

- Black Friday-salget var i fjor helt overvendende, og i år var det enda større med en vekst på 63 prosent. Er dette en indikator for julesalget, så tror jeg vi får en børsoppgang i Norge også, sier han til E24.

- Det er ganske ekstremt, men har stort sett gått bra for seg. Vi prøver å gi folk en hyggelig førjulsopplevelse. Noen beklagelige tilfeller med litt amper stemning har det likevel blitt.

Sørland forteller at kjøpesenteret ønsker å virkelig slå på stortrommen og dra julehandelen skikkelig i gang med Black Friday.

- Black Friday oppstod hos åpne kjøpesentre i USA, og siden vi også er et åpent senter synes vi det er riktig av oss å gjøre det samme. Det er morsomt og hektisk, og vi hadde blant annet nisser som kastet ut gaver fra taket og ned til handlegaten.

Slikt blir det kaos av, og det ble ifølge Sørland enkelte tumulter. Kvinnen som filmet videoen tror folk ble revet med av situasjonen.

- Jeg tror folk ble litt vel ivrige. Ved Høyers butikk kastet de ned gavepakker fra taket. De annonserte jevnlig de såkalte gavedryssene over høyttaleranlegget. Folk ble nok litt gale av at ting var gratis.

Les også:

Amerikanske børser løftes av kjøpefesten

Varmer opp til alle handledagers mor

Elleville shoppingtall i USA

Publisert:

Flere artikler