Lervik måtte gå fra Microsoft

Microsoft går langt i å antyde at John M. Lervik har fått sparken som sjef i Fast etter regnskapsjuks.

Det var bre fryd og gammen da Microsoft for et år siden kjøpte opp Fast. Her er John M. Lervik (t.v.) sammen med Knut Morten Aasrud, sjef for Microsoft Norge

Hauge Jon
  • Gunhild Haugnes - Aftenposten
  • SIRI GEDDE-DAHL - Aftenposten
Publisert:

Økokrims etterforskning av mulig regnskapsjuks i Fast Search & Transfer og det negative mediefokuset i kjølvannet av dette kan ha vært en stor belastning for Fasts nye eier Microsoft. Microsoft har dessuten undersøkt de aktuelle regnskapene selv.

–Valgt å fratre.

Styreleder i Fast, Keith Dolliver, sier følgende i en offisiell kommentar.

–En grundig gjennomgang av tidligere regnskapspraksis, som ledet til endringer av Fast-regnskapene for 2006 og 2007, er foretatt for å sikre at vi ikke møter på slike problemer igjen. Som en konklusjon på denne prosessen har John Lervik valgt å fratre fra sin stilling Fast.

Fasts mangeårige teknologisjef Bjørn Olstad blir ny sjef.

Anmeldt til politiet.

Rett etter at det ble kjent at Microsoft i januar i fjor ønsket å kjøpe den norske søkemotorselskapet, kom det også frem at Kredittilsynet gransket Fast for oppblåsing av regnskapstall. Tilsynet fant at saken så alvorlig at Fast ble anmeldt til politiet. I oktober gikk Økokrim tungt inn i saken gjennom en razzia i Fasts lokaler.

Selskapene Fast Search & Transfer og Fast International ble siktet for alvorlige brudd på regnskapslovgivningen og den internasjonale regnskapsstandarden for børsnoterte selskaper, IFRS.

Omfattende etterforskning.

Politiadvokat Bård Thorsen i Økokrim sier at det ikke er tatt ut noen nye siktelser, hverken mot personer eller selskaper. Avskjedigelsen av Lervik skyldes dermed neppe nye skritt fra Økokrims side. Det er tatt store beslag, politiet står midt i en omfattende etterforskning og Thorsen sier det vil ta tid før de kan konkludere i saken.

Som sjef for Fast var Lervik øverste ansvarlige for forholdene, sammen med de to svært omstridte britiske styremedlemmene og eierne Robert Keith og Thomas Fussell.

Har hatt tillit.

Microsoft har imidlertid frem til nå stått bak Lervik og ønsket ham til å lede den norske utviklingsavdelingen. Senest i oktober i fjor da Microsoft-sjef Steve Ballmer besøkte Norge, sa han følgende til Aftenposten;

–John har høy integritet, det samme har selskapet. Det betyr ikke at folk ikke har gjort feil. Jeg kjenner ikke alle detaljene rundt dette, men jeg er veldig komfortabel med John.

Lervik var en av gründerne i Fast, og har vært sjef de siste årene.

Selskapet har de siste årene vært preget av gjentatt aksjonærbråk, med norske investorer på den ene siden og de to britiske investorene på den andre. Lervik har i stor grad vært på britenes side.

Det lyktes ikke Aftenposten å komme i kontakt med Lervik i går.

Tid til familien.

Til NA24 sier han imidlertid at mye reiseaktivitet har ført til lite tid til familien, men medgir at regnskapssaken også har spilt en rolle.

–De interne prosessene rundt regnskapsendringene vi måtte gjøre for 2006 og 2007, har også vært krevende. Medieeksponeringen som kom som et resultat av dette har også medført en betydelig merbelastning – særlig for min familie, sier Lervik om nå har tenkt å tilbringe mye tid med familien.

Han trenger heller ikke stresse med å skaffe seg ny jobb av økonomiske årsaker.

Han kunne cashe inn nærmere 100 millioner kroner som følge av aksjesalget og andre ytelser som følge av Microsoft-oppkjøpet.

Les mer på E24 her.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lervik tiltalt av Økokrim

  2. Fast får millionbot for regnskapsrot

  3. Saksøker Microsoft

  4. Annonsørinnhold

  5. Fast-sjefen dømt til fengsel: – Jeg er veldig skuffet

  6. Lervik slutter i Fast etter regnskapsrot