Ryanair ruster seg for gigantstreik

Fredag går piloter i fem land ut i en koordinert endags-streik.

PILOTTRØBBEL: Ryanair-sjef Michael O'Leary må fredag takle den største streiken i selskapets 30 år lange historie
Publisert:

Lavprisselskapet Ryanair må fredag kansellere om lag én av seks avganger da piloter i fem forskjellige europeiske land streiker.

Streiken er ifølge Reuters den største Ryanair har måttet takle noensinne.

Vil ha kollektive avtaler

Selskapet klarte å unngå en storstreik før jul i fjor, da de gikk med på å anerkjenne fagforbund for første gang i irenes 30 år lange historie, men har ikke vært i stand til å dempe protestene som har kommet som følge av lite progresjon i forhandlingene om kollektive avtaler.

Les også

Ryanair kansellerer under svensk pilotstreik

Ryanair har de siste dagene kansellert 250 flyginger inn og ut av Tyskland, 104 til og fra Belgia, og 42 flyginger i Sverige og Irland.

For norske passasjerer vil en avgang bli berørt. Det bekrefter markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Sandefjord Lufthavn Torp, til flynettstedet Flysmart24.no.

– Dessverre viser det seg at vi har fått melding om at ruten til Hamburg blir innstill fredag, opplyser Kleive-Mathisen.

I Sverige er det kanselleringer på flere flyplasser, men enkelte avganger til Storbritannia og Frankrike går som normalt.

I nederlandsk rett tapte Ryanair kampen der de prøvde å blokkere sine piloter fra å delta i fredagens koordinerte storstreik, men flyselskapet sier at alle flyginger vil gå som planlagt.

Kanselleringene kommer etter at flyselskapet i juli måtte droppe 300 flyginger dagen da kabinansatte i Belgia, Portugal og Spania streiket i 48 timer.

Nær 200.000 passasjerer ble rammet av kanselleringene, opplyste selskapet i forbindelse med fremlegging av trafikktall tidligere denne måneden.

Vil ikke endre modell

Ryanair har også truet med å flytte jobber fra basene som blir berørt av streiken, og i Dublin har 300 ansatte mottatt permitteringsvarsel – noe som ikke har falt i god jord hos fagforeningene. Selskapet fremholder at permitteringene er knyttet til fall i bestillinger som følge av streiken.

LES OGSÅ: Ny julirekord for SAS tross sommerkanselleringer

Lavprisselskapet har over 2.000 avganger per dag, og driver ved 223 flyplasser fordelt på 37 land i Europa og Nord-Afrika. Selskapet er klare på at de ikke vil endre på forretningsmodellens som har gjort selskapet til Europas mest lønnsomme.

Publisert:

Her kan du lese mer om