Kinesisk kaffeinteresse kan gi prisboom: – Det kan endre hele bransjen

Kineserne drikker stadig mer kaffe. Det kan bety dyrere kaffe for deg og meg.

TETRADISJON: Her forbereder en kvinne te for sine kunder ved et av Kinas gamle tehus i Chengdu, sørvest i landet.
Publisert: Publisert:

Kineserne har en lang tradisjon for å drikke te, noe som har kommet i veien for kaffeprodusenter.

Dette er noe flere aktører gjør grep for å endre på, og skal vi tro Nestlé, er endringen allerede i gang.

– I begynnelsen drakk kineserne kaffe kun for å få seg en oppkvikker, men i dag ser vi at flere og flere drikker kaffe som en sosial drikk, både hjemme og ute på kaffebarer, som her i Vesten, sier Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge til E24.

Les også

Åttedobling av kinesere på norske hoteller

– Det kan potensielt endre hele bransjen. Det vil gi økt press på tilgangen til kaffe, noe som vil stille nye krav til produsentene.

– Kaffe vil med andre ord bli dyrere?

– Ja, vi har sagt tidligere at kaffe er presset, som følge av tørke, etterspørsel og lus. Dersom kineserne drikker enda mer kaffe, blir den enda mer presset. Vår frykt er at kaffe i fremtiden blir et luksusprodukt, sier han.

Verdenstoppen

Her i Norge ligger vi på verdenstoppen i kaffedrikking, ifølge Norsk Kaffeinformasjon, interesseorganisasjonen til de store aktørene i kaffebransjen.

Nordmenn drikker om lag fire kopper kaffe hver dag, like mye som en kineser drikker i året.

Men konsumet i Kina øker, i motsetning til det stabile kaffekonsumet i Norge. Ifølge tall fra USAs landbruksdepartement vokser kaffemarkedet i Kina mer enn noe annet marked departementet følger.

– Kineserne syntes opprinnelig at kaffe var for bittert, men blant unge i storbyer som Shanghai og Beijing er kaffe i dag blitt veldig populært. Kineserne foretrekker en fyldigere, mer aromatisk kaffe, gjerne med melk. Vi har lansert kaffe spesielt tilpasset kinesiske ganer, som går veldig bra, sier Heiberg-Andersen.

Starbucks-boom

Nestlé lanserte kaffe i Kina i 1988, og samarbeider i dag blant annet med it-giganten Alibaba. De har også samarbeid med kinesiske kaffebønder, i prosjektet som skal redde kaffeavlingene fra klimaendringene.

Kaffegiganten Starbucks åpnet sin første kafé i Kina i januar 1999. I dag har de over 2.100 kafeer i over 100 byer.

Sjefen fortalte i desember at han tror at markedet deres i Kina kommer til å vokse til å bli større enn det i USA, kjedens hjemland.

– Ikke bare kommer Kina til å bli større enn USA for oss, men våre forretninger der vil vise at vi kommer til å bli en av de viktigste vinnerne blant de vestlige merkevarene, sa administrerende direktør Howard Schultz i desember, ifølge CNBC.

Selskapet åpner en ny Starbucks i Kina omtrent hver 15. time, og har snart 2.500 kafeer i 118 byer.

Starbucks' Kina-sjef Belinda Wong forklarer kaffens suksess i landet med en stadig større middelklasse og urbanisering.

Setter opp prisen

Forhandlere og kaffebrennere står nå overfor fallende overskudd på grunn av høyere innkjøpspriser.

Tilbudsmangelen er ventet å fortsette for tredje år på rad, skriver Financial Times.

The International Coffee Organization venter et tilbudsunderskudd på 3,5 millioner 60-kilos sekker med kaffe i året som begynner i oktober, med et tilbud på 151,6 millioner sekker og et forbruk på 155,1 millioner sekker.

Dette er til tross for at produksjonen av arabica kaffe, som er en bønne med høy kvalitet, er rekordhøy, som følge av oppgang i Brazil, Columbia og Honduras.

JM Smucker, en ledende forhandler av kaffe i USA, sier nå at de vil øke prisene på kaffe solgt blant annet på Dunkin' Donuts, med seks prosent, skriver avisen.

Les også

Rapport: Global oppvarming setter kaffeproduksjonen i fare

Stort potensial

Med en befolkning på over 1,4 milliarder i et land som har hatt sterk økonomisk vekst siden 80-tallet er ikke kaffebransjen de eneste som ser til Kina.

It-giganter som Facebook og Apple har lenge pekt på Kina som ett av markedene det er størst muligheter for vekst. Tall fra Apples App Store viste at Kina i høst gikk forbi USA som det landet Apple tjener mest fra gjennom butikken.

I november ble det også kjent at Orkla har satset innenfor det kinesiske markedet gjennom Alibabas nettsider, og i august åpnet Pizzabakeren sin første restaurant i landet.

Veksten avtar

Planen til Kinas politikere er at landet sakte, men sikkert skal gå fra å være en investeringsdrevet økonomi til å bli mer drevet av tjeneste- og servicesektoren, som vestlige land.

I 2014 landet BNP-veksten på 7,4 prosent, ned fra 7,7 prosent i 2013. I 2015 vokste Kinas økonomi med 6,9 prosent, hvilket er den laveste veksttakten på 25 år.
Det var i tråd med forventningene, og traff snaut myndighetenes mål på «rundt 7 prosent».
Vekstmålet for 2016 er på mellom 6,5 og 7 prosent. Konsensusforventningene ligger på 6,7 prosent, ifølge Bloombergs konsensusestimat.

Les også

Friele-eier kjøper Coops kaffebrenneri

Les også

Denne investoren spår kinesisk kjempevekst

Les også

Sunnmøringer åpner møbelbutikk i Shanghai

Publisert:

Her kan du lese mer om