Svindel og tøff konkurranse: Tre oppstartsbedrifter som feilet i 2018

Ni av ti oppstartsselskaper i USA mislykkes. Milliardinvesteringer går rett i vasken ved deres død. Her er noen av selskapene med millioninvesteringer som gikk dukken i 2018. 

MILLIARDVERDI: Theranos, med Elizabeth Holmes i spissen, ble verdsatt til 78 milliarder kroner før de måtte stenge dørene på grunn av svindelanklager.

Foto: Mike Blake Reuters
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Ved å analysere oppstartsbedrifter som måtte legge ned i 2018, fant Pitchbook ut at disse tar med seg milliardbeløp ned i dragsuget.

De 12 bedriftene på nettsidens liste over mislykkede startups hadde til sammen hentet 1,4 milliarder dollar i risikokapital, tilsvarende 12 milliarder kroner.

Blodprøvelureri

Et av de mest omstridte oppstartsselskapene som måtte stenge dørene i 2018 er Theranos.

Selskapet lovet å utføre blodprøver på en bedre og mer effektiv måte som bare krevde noen dråper blod til kompliserte tester.

Investorer strømmet til de nyskapende ideene til grunnlegger, administrerende direktør og styreleder Elizabeth Holmes.

Mellom 2003 og 2018 hentet selskapet inn 810 millioner dollar i risikokapital, tilsvarende 7 milliarder kroner. På det høyeste var Theranos verdsatt til ni milliarder dollar, eller 78 milliarder kroner.

Det sådde seg imidlertid tvil, blant annet i en rekke Wall Street Journal-artikler, om teknologien selskapet var bygget på faktisk fungerte.

I mars 2018 tok det amerikanske finanstilsynet ut siktelser mot Theranos og Elizabeth Holmes. Tilsynet mente at selskapet hadde hentet kapital fra investorer basert på falske eller overdrevne påstander om blodprøve-teknologien.

Theranos og Holmes inngikk et forlik før saken kom til retten.

Selskapet ble oppløst i september 2018.

SVINDEL: Elizabeth Holmes bak selskapet Theranos lurte til seg syv milliarder kroner i investeringer ved å gi feilaktig informasjon om teknologien selskapet var basert på.

Foto: Jeff Chiu AP

Nytenkende robotikk

Rethink Robotics ble opprettet i 2008 av Ann Whitaker og Rodney Brooks som ville fylle et hull i robot-markedet. Der mange av robotene på markedet er ment til repetitive oppgaver, skulle robotene til Rethink Robotics kunne utføre mer komplekse oppgaver, være enkle å programmere og ha animerte ansikter som kunne kommunisere med mennesker, skriver Forbes.

Rethink Robotics hentet inn 150 millioner dollar, eller 1,3 milliarder kroner, i investeringer i løpet av de ti årene selskapet levde.

Selskapet fikk også stor medieoppmerksomhet og ble kalt "robotikk for fremtiden". Selskapet var verdsatt til 291 millioner dollar.

På tross av både oppmerksomhet og kapital, klarte ikke selskapet å overleve og la ned driften i oktober 2018. Det skal ha vært dårlig tilpasning til markedet og mangelen på salg som satte spikeren i kisten for robotutvikleren.

20 av de ansatte i Rethink Robotics ble ansatt i Universal Robots like etter nedleggelsen. Hahn Group kjøpte patentene og teknologien utviklet av oppstartsselskapet, så oppfinnelsene lever videre under nytt navn.

OVERLEVDE IKKE: Roboten, som ble kalt Baxter, er en av to roboter Rethink Robotics lanserte. Selskapet overlevde ikke på tross av investorsatsinger og medieoppmerksomhet.

Foto: Jason Lee Reuters

Tøff konkurranse på dronemarkedet

Les også

Verdsetter pizza-roboter til 18 milliarder

Droneoperatøren Airware la overraskende ned i september 2018 etter syv år. Da hadde selskapet hentet inn 118 millioner dollar fra prominente investorer som Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins og GV, tidligere kjent som Google Ventures, ifølge Tech Crunch.

Selskapet var verdsatt til 59 millioner dollar, eller 513 millioner kroner.

Airware produserte en programvare som lot brukeren hente og analysere informasjon med droner. Teknologien var ment til bruk i gruvedrift, ved byggeprosjekter og for forsikringsselskaper slik at de kunne oppdage skade på utstyr og konstruksjoner ved hjelp av droner og uten å sette ansatte i fare.

Airware forsøkte å utvikle en egen drone i tillegg til programvaren. Det var dette som ble det store pengesluket, da selskapet oppdaget at de ikke kunne konkurrere med de store droneselskapene.

Programvaren som fulgte med droner fra andre selskaper ble også etter hvert avansert nok til å gå inn i noe av segmentet Airware dekket. De siste to årene måtte selskapet sparke flere ansatte, men konkursen kom likevel overraskende.

Bare fire dager før selskapet stengte dørene hadde de åpnet et nytt hovedkvarter i Tokyo og inngått et samarbeid med Mitsubishi.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tesla-investor skyter penger inn i elektrisk jetfly-oppstart

  2. Robot-selskapet Autostore jakter flere titalls ansatte under coronakrisen

  3. Musk og Tesla-styret saksøkes for enorme bonusavtaler

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Fra kirurg til forvalter: Investerer én milliard kroner i biotek

  6. Norsk spillbransje når over 68 millioner mennesker, men står bare for 0,04 prosent av markedet