Fortalte om skjulte formuer i utlandet

Etter at det ble kjent at skjulte norske kontoer i Lichtenstein blir avslørt, har to nordmenn plutselig frisket på hukommelsen. De har meldt fra selv om konto i skatteparadiset.

ARND WIEGMANN
  • EINAR HAAKAAS
Publisert:

Den tyske stat kjøpte en CD full av stjålet bankinformasjon fra Liechtenstein for 40 millioner kroner. Utgiftene er forlengst dekket etter avsløringen av skjulte tyske formuer i skatteparadiset. Ligningsetaten i Norge skal få listen over nordmenn på denne CD-en. Finansminister Kristin Halvorsen fikk senest sist fredag løfter fra sin tyske kollega Peer Steinbrück om at norske navn blir utlevert.

Spillet over

Enkelte av dem som ville holde formuer skjult i banker i Liechtenstein, har skjønt at man like godt kan innse at spillet er over. Nå viser de kortene sine. Skjulte formuer i frimerkestaten vil bli oppdaget av myndighetene uansett. I løpet av den siste halvannen måned har to personer meldt seg for Skatt Øst. Dette bekrefter leder for skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.
- Det stemmer at vi har fått to skatteberiktigelser som begge gjelder bankkonti i Liechtenstein. Men fortsatt er vi veldig spent på å se listene vi får overlevert fra Tyskland, sier Kristiansen.

Fornøyd Kristin

Finansminister Kristin Halvorsen (Sv) er glad for at folk med skjulte formuer i utlandet nå melder seg.
- Vi må regne med at det er flere med konto i Liechtenstein enn de to som har meldt seg. Nå vil vi inngå avtaler med andre skatteparadiser, og det finnes flere utradisjonelle metoder. De som har bortgjemte penger skal ikke føle seg trygge. Vårt samfunn er et spleiselag, som baserer seg på at alle bidrar med skatt, sier Halvorsen.
Finansministeren har et klart råd til alle med dårlig samvittighet for skjulte konti.
- Meld dere. Nå kan dere rydde opp, sier Halvorsen.

Neppe amnesti

Generelt er det et amnesti for personer som i ettertid oppgir formuer i utlandet. Tilleggsskatten blir da på kun én prosent istedenfor 60 prosent ved avsløringer etter kontroll.
Men i sakene rundt kontoer i Liechtenstein stiller det seg kanskje annerledes. Brevet hvor norske myndigheter ber om innsyn i informasjonen fra Tyskland, ble sendt i slutten av februar i år. Dermed har ligningsetaten allerede startet en slags kontroll. Etter det ligningskontoret opplyser, kom begge de to personene med opplysninger om konti i Liechtenstein etter at norske myndigheter ba om dette innsynet. Jan-Egil Kristiansen vil ikke si hvordan Skatt Øst vil takle dette, men sier at kontrollen av skjulte formuene i Liechtenstein startet med dette brevet.
- Dette kan bli en diskusjon. Vi gjør en konkret vurdering i hver enkelt sak, sier Kristiansen.

Enorm pågang

Ligningskontoret i Oslo og nåværende Skatt Øst har fått en strøm av frivillige henvendelser om tidligere uoppgitte formuer på konti i utlandet. Dette startet etter omtalen av tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens skjulte formue i Sveits. Mens det tidligere kun var en eller to slike bekjennelser i året, har det nå kommet 93 angrende skattesyndere og meldt om slike konti inneholdende flere hundre millioner formueskroner siden i fjor høst.
26 av disse har oppgitt kontoer i Sveits, fem er i Luxembourg og resten er i andre land.
- Pågangen har vært enorm, fastslår Kristiansen, som synes det er helt greit at de slipper kontroll for å få inn disse pengene.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler