Møgster langer ut mot lakseluskritikk

Familiebedriften Austevoll Seafood går så det griner, men likevel er det en ting som irriterer Møgster-familien, nemlig lakseluskritikken mot lakseoppdretterne. 

SETTER STOPPER: Frykten for lakselus skaper problemer for oppdrettsnæringen, mener Austevoll Seafood-eier.

Terje Bendiksby
Publisert:

Fjoråret ble svært bra for Møgster-familien og Austevoll Seafoods. Familiens investeringsselskap, Laco, som eier størsteparten av aksjene i lakseoppdrettsselskapet dro inn 1645 millioner kroner etter skatt i 2014.

Likevel er det én ting som irriterer familien, nemlig villaksentusiaster som lager bråk og spetakkel rundt lakselusproblemet, skriver Dagens Næringsliv(krever innlogging).

– Det er ubegripelig hvor mange som vet mye mer om lakseoppdrett enn oss. Både i Oslo og på Røros har de mye mer peiling på oppdrett enn vi som står med begge føttene oppi det.

– Vi har balt med dette i 35 år. Det har vært en lang vei å gå. Mange ganger har vi vært fortvilet og ikke visst hvordan vi skulle løse problemene. Men denne næringen har vist en kraft som er helt utrolig. Vi lager et produkt som er det reneste du kan spise i verden. Potensialet er enormt. Og vi har bare så vidt begynt, sier Helge Møgster (62) til avisen.

Les også

– Full stans i eksport av fisk til Hellas

Han legger til at han er sikker på at lakselusproblemene vil bli løst, og at det er et forbigående problem. Slik det er nå vil ikke regjeringen dele ut nye konsesjoner før problemene er løst, dette stikker kjepper i hjulene for oppdrettsnæringen.

– Her på Vestlandet var det tidligere krokgarnfiske og drivgarnsfiske etter laks. Alt er blitt forbudt av hensyn til laksebaronene som står med rumpa i vannet inni elvene og skal få en og annen fisk på stangen si.

Les også

Frykter ny oppdrettsrømming av laks nær Altaelva– I fjor ble det fanget 1500 laks i elvene i Hordaland fylke. Det var sikkert bare dresskledde menn som nøt godt av det. Det er utrolig hvilken makt elvebaronene har fått, sier Helge Møgster, til Dagens Næringsliv.

Les også

Frykter ny oppdrettsrømming av laks nær Altaelva

Les også

Skal seksdoble sjømateksporten

Les også

1.000 tonn laks døde hos Grieg Seafood i Canada

Her kan du lese mer om