Widerøe kvitter seg med sjefen

Styret var ikke enig med sjefen om hvordan målene skulle oppnås.

MISTER JOBBEN: Administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad, under er foredrag for FrPs stortingsgruppe i 2013.
  • Johann D. Sundberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter et flere timer langt styremøte i Widerøe ble det i 21.30-tiden klart at administrerende direktør Lars Kobberstad mister jobben.

«Styret i Widerøe ønsker et skifte i ledelsen i selskapet, og at administrerende direktør Lars Kobberstad fratrer sin stilling,» heter det i en melding som styret i Widerøe har sendt ut tirsdag kveld.

Styreleder i Widerøe, Brynjar Forbergskog, sier i meldingen at lederskiftet har sin bakgrunn i en uenighet om veivalgene i selskapet.

Les også

Widerøe-sjefen kan bli kastet

- Uenighet

– Vi er enige om mål og retning for Widerøe, men vi er nok uenige om strategien for å nå disse målene, forteller styrelederen i Widerøe.

– Derfor har vi blitt enige med Kobberstad om at han stiller sin stilling til disposisjon, sier Forbergskog i meldingen.

Kobberstad fortsetter i stillingen ut februar måned.

Han får med seg en takk fra sin styreleder som sier at Kobberstad har vært meget viktig for Widerøes utvikling.

De økonomiske forholdene knyttet til Kobberstads avgang skal ikke være ferdigforhandlet.

FAVORITT: Visekonsernsjef Roger Granheim nevnes som kandidat til konsernsjefstillingen i Widerøe.

En kilde som kjenner Widerøe-systemet godt tidligere tirsdag til E24 at han mener visekonsernsjef Roger Granheim i Torghatten, er et hett navn til å ta over sjefsstolen i Widerøe.

I mai 2013 ble det annonsert at en allianse av transportkonsernet Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune skulle kjøpe mesteparten av Widerøe. Oppkjøpet ble gjennomført september samme år.

Torghatten og partnerne eier til sammen 80 prosent av Widerøe gjennom et holdingselskap. Torghatten sitter med 51 prosent av aksjene i dette holdingselskapet.

SAS sitter fortsatt igjen med 20 prosent av aksjene i selskapet per dags dato.

Tøff konkurranse

Etter det E24 forstår mener mange av de ansatte at selskapet må omstille seg for å bli mer konkurransedyktige i dagens flymarked.

SAS satte i gang et storstilt arbeid med å effektivisere selskapet etter at SAS nesten gikk konkurs høsten 2012, men Widerøe skal ikke ha klart å sette i gang en like omfattende og nødvendig prosess hos seg selv.

Store deler av Widerøes virksomhet er i dag avhengig av å kunne vinne anbud på det norske kortbanenettet. Hvis selskapet ikke klarer å vinne fremtidige anbudsrunder, kan det få store konsekvenser.

De siste tilgjengelige regnskapene fra Widerøe viser at flyselskapet omsatte for 3,38 milliarder kroner i 2013 og satt igjen med 103,9 millioner etter skatt. Samtidig tappet driften selskapet for 277 millioner kroner i kontanter.

I juni i fjor hadde Konkurransetilsynet og EFTAs kontrollorgan ESA en razzia hos Widerøe. E24 kunne kort tid etter fortelle at det trolig var en klage etter en anbudskonkurranse mot det danske flyselskapet DAT på ruten til og fra Florø som kan ha utløst undersøkelsene.

Les også

SAS har ikke brukt éneneste krisekrone

Les også

Widerøe-flygere vil ha tilbake penger etter lønnskutt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Widerøe-sjefen kan bli kastet

  2. Widerøe har funnet ny toppsjef

  3. Oppkjøpsfondet EQT varsler bud på Torghatten

  4. EQT byr på Torghatten: Kraftig kursoppgang før budet ble kjent

  5. Brynjar og familien kan tjene to milliarder på å selge Nord-Norges største selskap: – Det er mixed feelings