Slik vil de skape nye Norge

Fem av de klokeste hodene fra fjorårets «Talentjakten» tror Norge har flere bein å stå på enn oljen.

TALENTER: Fra venstre: Jonatan de Lange Claussen, Andreas Ingjerd, Alisa Mujanic, Kingsley Dankwah og Anders Teigland.

E24
  • Victoria Armstrong
Publisert:,

Talentjakten leter etter fremtidens arbeidskraft og inviterer studenter fra hele landet til å melde seg på i kampen om å få delta på programmet.

Programmet rekrutterer studenter med engasjement, driv og skaperfrakt til å gjennomgå en rekke øvelser og oppgaver, og i tillegg møte bedrifter og få muligheten til å knytte kontakter i næringslivet.

Viktig for fremtiden

Anders Teigland, Kingsley Dankwah, Alisa Mujanic, Andreas Ingjerd og Jonatan de Lange Claussen var fem av 20 som kom gjennom seleksjonsprosessen og helt til finalerunden av fjorårets Talentjakten.

Studentene er alle enige om at programmet har vært like betydelig for fremtidig karriere som for personlig utvikling.

Les også

Toppsjefenes jobbtabber

– Talentjakten er et viktig verktøy for å vise at de som ikke nødvendigvis roper høyest også kan være flinke og viktige deltagere i det fremtidige arbeidsmarkedet, sier de Lange Claussen, som studerer til en mastergrad i nanoteknologi og kjemi ved Universitetet i Bergen.

Studentene har kompetanse innen en rekke fagfelt, men er alle opptatt av næringsliv og å finne nye løsninger for fremtidig arbeidskraft.

Positive til det grønne skiftet

Med usikre tider i oljemarkedet har mange store bedrifter gjennomført nedbemanningsrunder.

Tidligere denne uken meldte E24 har Aker Solutions ser seg nødt til å kutte 500 ansatte fra sin virksomhet i Norge.

Også det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips er tvunget til å nedbemanne.

Flere er positive til et grønt skifte, som innebærer at Norge løfter blikket fra oljeindustrien og legger mer kompetanse og ressurser i grønne næringer.

Les også

Bruker ansatte som hodejegere

SAMSUNG CSC

E24

Mujanic, som studerer til master i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, tror Norge må sikte høyere enn før for å oppnå nye og bedre resultater i næringslivet.

–Norge har senket skuldrene for mye

– Vi har et trygt og rikt land. Det gjør at vi i næringslivet er fornøyde med å gjøre det greit nok, og vi føler ikke at vi må ha et forsprang. Oljekrisen har fått oss til å innse at vi har senket skuldrene litt for mye, sier Mujanic.

Hun mener Norge har ventet for lenge med å skape nye, innovative ideer.

-Det holder ikke å følge strømmen og gjøre det ok, bare fordi vi ikke har vært under press. Vi burde ikke vente helt til krisetidene slår inn med å tenke nytt.

Sunt med nye næringer

Til tross for tøffe tider på norsk oljesokkel tror Ingjerd at dagens utfordringer er sunt for Norge på lengre sikt. Han mener at oljenæringen har spilt en større rolle i norsk næringsliv enn det som er optimalt.

- Fra et makroperspektiv synes jeg det ser mer ut som en sunn korreksjon enn en krise. Vi har opplevd en høy oljepris litt lenger enn det som kanskje er sunt for oss. I et lengre perspektiv kan vi ha godt av det vi nå er gjennom, sier Ingjerd.

Ifølge de Lange Claussen har Norge potensial til å være sterke på andre områder enn olje. Han mener at oljekrisen har gitt oss to valg for fremtiden.

– Når vi sliter med oljen i Norge kan vi gjøre to ting: utvikle teknologiene vi allerede er gode på, slik at alle kommer til Norge for å få den kompetansen vi har. Eller så kan vi utvikle noe helt nytt som ingen andre har tenkt på.

Les også

Oljeprisen fører til oppgang på Wall Street etter vill uke

SKAPERNE: Teamet bak Talentjakten. Fra venstre: Hege Marie Mandt, Per Andrew Lier og Linn Therese Nybø.

Robert Tskhovrebov

– Norge har mye kunnskap

Masterstudent ved industriell økonomi og teknologiledelse ved Universitetet i Agder, Kingsley Dankwah, ser også for seg et Norge uten olje. Han mener tiden er inne for å rette fokus mot andre næringer.

– I Norge har vi mange alternativer. Vi har fornybare kilder og naturkilder som bølgekraft, havvind og andre energikilder som vi kan dra mer nytte av. Norge sitter inne med veldig mye teknisk kunnskap som kan bidra til å fremskyve utviklingen i nye og andre næringsområder, som. f.eks fiskeoppdrett som er en relativ stor norsk næringsvirksomhet. Nedgangstider tvinger oss til å tenke nytt.

Også Teigland, som går PhD-studiet i nanoteknologi ved Universitetet i Bergen, mener Norge bør bli flinkere til å se til andre sektorer for fremtidig næringsliv.

– Det er viktig at folk blir oppmuntret til å skape nye ting og følge sine egne ideer. Grønn virksomhet kommer til å være viktig for studenter fremover.

Vil du være med i Talentjakten?

Talentjakten oppfordrer idérike og engasjerte studenter til å delta i programmet. Søknadsfristen for årets runde er 20. september, og finalistene blir offentliggjort 4.november av E24. Du kan søke her.

Les også

Obama heiser klimafanen i oljetørst Alaska

Les også

1 av 5 nordmenn frykter for jobben: – En gradvis erkjennelsesprosess

Les også

Flere hundre oljejobber ble borte i sommerferien

Flere artikler

  1. Talentjakten har kåret årets vinnere

  2. – Vi akselererer fort

  3. Kronikk: Forskningsdrevet innovasjon gir omstilling og verdiskapning

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljekrisen bekymrer studentene

  6. Kronikk: Den som vil forstå jorda, må forstå havet