Regjeringen må utrede forbud mot prisdiskriminering

Stortingets næringskomité ber regjeringen legge fram forslag til lov om god handelsskikk med et selvstendig tilsyn. Forbud mot prisdiskriminering skal utredes.

ULIKE PRISER: Stortinget ber regjeringen utrede et forbud mot prisdiskriminering for dominerende leverandører.

Illustrasjonsfoto: Tore Meek NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Næringskomiteen stiller seg enstemmig bak forslagene.

– Vi har blitt enig om å be regjeringen utrede flere tiltak som kan virke konkurransefremmende for å prøve å bryte opp noe av maktkonsentrasjonen i dagligvaremarkedet, sier saksordfører Kårstein Løvaas fra Høyre til NTB.

Han mener Stortinget nå sender et veldig viktig signal til bransjen.

– Forbrukerens mulighet for bedre mangfold og rettigheter til riktige priser er definitivt ting vi mener er viktige i denne saken, legger han til.

Les også: Godterikjempe varsler dyrere sukkertøy - skylder på svak svenskekrone

Forslaget om lov om god handelsskikk skal legges fram snarest mulig og med ikrafttredelse i løpet av 2019, heter det i innstillingen fra næringskomiteen.

Prisdiskriminering

Samtidig er komiteen enig om å be regjeringen utrede tiltak som vil virke konkurransefremmende og legger til rette for nyetablering og fremmer innovasjon i mat- og dagligvaremarkedet.

Les på E24+

Eksperter: Derfor er det lettere å snu Rema enn Nille

Å utrede et forbud mot prisdiskriminering for dominerende leverandører, samt forhold knyttet til distribusjon, er en del av dette.

Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget snarest mulig og på egnet måte.

Når det gjelder tilsynet som foreslås opprettet, skal det ha selvstendig beslutningskompetanse, men tilsynsalternativer kan utredes.

Forslag fra Ap

Utgangspunktet for saken er et representantforslag fra Ap, som tok opp både lov om god handelsskikk og å se på tiltak inn mot bransjen, blant annet forbud mot prisdiskriminering fra dominerende aktører.

– Vi så veldig tydelig at maktkonsentrasjonen forsterket seg i dagligvaremarkedet. Det mener vi er uheldig for forbrukerne og for hele verdikjeden knyttet opp mot det som handler om mat og matproduksjon, sier Aps Terje Lien Aasland til NTB.

Han minner om at det er snakk om et gigantisk marked på hele 265 milliarder kroner.

– At vi nå er enige, er et veldig tydelig signal om at dette nå skal gjennomføres. Det er en marsjordre til regjeringen om å innføre lov om god handelsskikk, med tilsyn, så raskt som overhodet mulig.

Les også

– Situasjonen er blitt helt uholdbar

Les også

Vil utfordre Kiwi, Rema og Extra – lanserer lavpris-matkasse

Les også

Nærmere 400 tonn plast fjernes fra frukt og grønt-diskene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen

Flere artikler