Susanne Kaluza ut mot Traaseth-kritikk: «Hva er dette for reaksjonær omtale av en kvinnelig toppleder?»

En av Norges mest profilerte samfunnsdebattanter tar Innovasjon Norge-sjefen i forsvar, etter Aftenposten-oppslag om at det er misnøye internt.

SYNGER UT: Susanne Kaluza er misfornøyd med hvordan Anita Krohn Traaseth omtales i Aftenposten, og mener hennes resultater som næringslivsleder fortjener mer respekt.
  • Marius Lorentzen
  • Eirik Billingsø Elvevold
  • David Bach
  • Sigrid Moe
Publisert:

«Hva i alle dager er dette for en slags reaksjonær omtale av en kvinnelig toppleder? Hun er en «drivende dyktig bruker av sosiale medier» og «en ivrig profilskaper»? Hva med å nevne noen av de konkrete resultatene Traaseth har oppnådd i løpet av sine tiår som næringslivsleder?»

Det skriver Susanne Kaluza på sin Facebook-side mandag.

Kaluza har i en årrekke vært en profilert samfunnsdebattant, er tidligere redaktør - og nå i dag rådgiver i PR-byrået Trigger.

Hun reagerer kraftig på oppslagene i Aftenposten, som forteller om sterk misnøye med sjefen i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Eller nærmere bestemt, Kaluza reagerer spesielt på måten Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle beskriver Traaseth på.

Direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth

Stanghelle skriver i en kommentar at Traaseth er «drivende dyktig på sosiale medier», mens avgått styreleder Per Otto Dyb er «en respektert næringslivsleder».

Styrelederen trakk seg

Bakgrunnen er at Aftenposten skriver at den relativt ferske næringsministeren, Torbjørn Røe Isaksen skal ha grepet inn og hindret styrebehandling av Krohn Traaseths stilling i Innovasjon Norge - noe som fikk Dyb til å gå av i protest.

REAGERER: PR-rådgiver og tidligere redaktør Suzanne Kaluza mener Aftenposten beskriver Anita Krohn Traaseth på en nedverdigende måte.

Kaluza pressiserer at hun som PR-rådgiver ikke har hatt betalte oppdrag for Traaseth eller Innovasjon Norge.

– Vi er ikke nære venner, men jeg har truffet henne en del ganger i profesjonelle sammenhenger. Jeg kjenner henne som en dyktig næringslivsleder, sier Kaluza til E24. Medier 24 har også omtalt hennes Facebook-utblåsning.

E24 har bedt Anita Krohn Traaseth om en kommentar til oppslaget om henne. Traaseth er for tiden på reise til New York.

– Økende leveranser og fallende kostnader

Overfor E24 sier Kaluza at det er helt legitimt med debatt om lederstil, men hun reagerer på måten Traaseth beskrives.

I sin Facebook-utblåsning skriver hun at «det krever ikke så fryktelig mye research» for å se at Krohn Traaseth har levert resultater.

«En kjapp lesning av årsrapporten fra 2016 viser økende leveranser og fallende kostnader. 25 prosent flere bedrifter har fått støtte til å satse internasjonalt. Saksbehandlingstiden er redusert fra 60 til 4 dager. Satsing på bærekraft har økt, med grønne bevilgninger opp fra 38 til 47 prosent på ett år», skriver Kaluza og fortsetter:

«Selskapet ble i tillegg kåret til landets mest attraktive arbeidsplass blant økonomer i fjor, foran DnB og Google. Men nei, mens den mannlige styrelederen omtales som «en meget respektert og dyktig næringslivsleder»- reduseres Traaseth altså til «god til å bruke Facebook og sånn».

Skjønnmales

Hun mener også den nå avgåtte styrelederen Dyb – som altså trakk seg etter angivelig innblanding fra statsråden, skjønnmales.

Kaluza peker på at han tross alt satt som toppsjef i Siemens Norge når selskapet ble funnet skyldig i uaktsomt bedrageri i 2011 etter at det ble avdekket at Siemens hadde overfakturert Forsvaret for millionbeløp over en årrekke.

Aftenpostens redaktør Stanghelle sier til E24 at Kaluza står fritt til å lese inn i hans kommentar det hun måtte ønske.

– Min kommentar dreier seg om noe helt annet. Det dreier seg om å forsøke etter fattig evne å gi en bakgrunn for at Traaseth er blitt en sak på styrets bord. Det er i grunnen det min kommentar handler om, sier Stanghelle.

Han legger til at det er helt legitimt å diskutere ord og vendinger.

Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten.

– I min verden er det ikke ordene og vendingene som er det mest sentrale i denne kommentaren, men å tydeliggjøre og analysere problemstillingen med at næringsministeren har grepet inn i Innovasjon Norges styrearbeid.

– Hvorfor omtalte du Traaseth som «drivende dyktig på sosiale medier» når Dyb omtales som «en meget respektert og dyktig næringslivsleder»?

– Det er fordi jeg synes det er dekkende beskrivelser. Jeg skriver at hun er drivende dyktig som en profil, og det er det jeg ser i det offentlige rommet.

– Ville du ordlagt deg annerledes nå?

– Nei, jeg tror jeg ville tatt med det samme fordi jeg opplever at det er en viktig del av Traaseths profil som leder. Og det har jo også skapt problemer for henne enkelte ganger. Og igjen: Dette er ikke en kommentar om Traaseth eller Dyb, men om en næringsminister som har grepet inn på en måte som gjør at en styreleder går av.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge

Flere artikler

  1. – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

  2. Innovasjon Norge: – Styret får ikke en redegjørelse

  3. Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

  4. Styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg

  5. Traaseth: – Jeg opplever stor tillit