Disse kan vinne Reitans millioner

Fra 400 nominerte er det kun ti gjenstående kandidater som kniver om å kunne krone seg årets «Ladejarl», og en premie på to millioner kroner. 

KNIVER OM SEIEREN: Toppkandidater til årets ladejarl 2013. Fra øverst til venstre: Trond-Viggo Torgersen, Anne Louise Hübert, Anlov Peter Mathiesen, Atle Vårvik, Simon Flem Devold,Dilek Ayhan, Sven Mollekleiv, Eddi Eidsvåg, Ada Sofie Austegard og Steinar J. Olsen. Vinneren får to millioner kroner i premiepenger.
Publisert:

Trippel OL-vinner Johan Olav Koss og pensjonert Rosenborg-trener Nils Arne Eggen har forsvunnet ut av listen, mens artisten, mediemannen og tidligere barneombudet Trond Viggo Torgersen er blant de som er kommet inn.

Prisen deles ut for andre år til en person som i særlig grad har utmerket seg ved å ha gjort en forskjell i samfunnet og «bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid».

- Det er ti flotte og ressurssterke mennesker, som på hver sin måte driver med verdibasert arbeid, som vi nå skal vurdere. Det blir fantastisk morsomt, men også skikkelig utfordrende. Velger vi riktig person, brukes pengene sikkert riktig også, sier Colonialmajor Odd Reitan.

I fjor stakk Helga Arntzen av med hedersprisen for sitt arbeid med fredsreiser til Auschwitz og konsentrasjonsleirer gjennom de Hvite bussene.

LES OGSÅ: Hun vant Reitans to millioner

Vil få frem forbildene

Nærmere 400 kandidater har blitt nominert til prisen «Årets Ladejarl», og en gevinst på to millioner kroner. Igjen sitter juryen med ti gjenværende kandidater etter er en omfattende silingsprosess.

- Det krever grundig arbeid å virkelig få frem de gode kandidatene blant så mange gode nomineringer. Vi ønsker å få de største forbildene frem i lyset. Dette er også noe Odd Reitan synes er viktig. Verdibasert arbeid er nøkkelen til suksess både på individ, samfunns- og selskapsnivå, sier Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen til E24.

Toppkandidatene har et aldersspenn fra 24 år til over 80, og kandidatene består av profilerte programledere og «presidenter», næringslivstopper og nok også ukjente mennesker for de fleste av oss.

Fem av disse var også på listen i fjor.

- Det er i utgangspunktet tilfeldig. Det ville vært feil at de som er toppkandidater som har gjort en forskjell skulle vært diskvalifisert fordi de var nominert i fjor også. Vi vurderer alle med samme briller, sier Flateby.

Prisen deles ut av Colonialmajor Odd Reitan 11. september på Lade Gaard i Trondheim.

LES OGSÅ: 400 vil ha Reitans millioner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DELER UT PRIS: 11. september deler Odd Reitan ut prisen «Årets Ladejarl». Vinneren to millioner kroner og en statue som minner om colonialmajoren.

Her er Reitangruppens ti toppkandidater i tilfeldig rekkefølge:

* Anlov Peter Mathiesen (38). Kjent som en av grunnleggerne og redaktør for gatemagasinet =Norge og =Oslo.

* Eddi Eidsvåg (53). Stand-up komiker, baker og leder for Pøbelprosjektet. Nominert blant toppkandidatene for andre år på rad.

* Sven Mollekleiv (58). Organisasjonsmann og president i Røde Kors i Norge. Tidligere direktør i Det Norske Veritas og styreleder i Vålerenga fotball. Ny på listen.

* Ada Sofie Austegard (49). Grunnlegger og driver av Stine Sofies Stiftelse, organisasjonen som arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep. Austegard var nominert som toppkandidat også i fjor.

* Dilek Ayhan (33). Medgrunnlegger og daglig leder for Alarga. Selskapet styrker konkurransekraften i norsk næringsliv gjennom å øke virksomheters interkulturelle kompetanse ved jakt på talenter på tvers av kultur og språk. Aker Solutions, Cermaq, Telenor og Yara er alle partnerbedrifter for Alarga. Ayhan er ny på listen.

* Atle Vårvik (47). Tidligere skøyteløper og leder av organisasjonen MOT. Var også nominert i fjor.

* Simon Flem Devold (84). Den eldste blant de nominerte kandidatene. Kjent som forfatter og journalist, og barns forsvarer og representant. Ny på listen.

* Steinar J. Olsen (43). Gjenganger på listen, og kjent som daglig leder i klesmerket Stormberg som han selv grunnla i 1998. Har et brennende samfunnsengasjement, og har som en av reglene i Stormberg at 25 prosent av de ansatte skal ha en bakgrunn som av en eller annen grunn gjør det vanskelig for dem å få innpass i arbeidslivet.

* Trond-Viggo Torgersen (61). Artist, komiker, programleder og tidligere barneombud. Har flere plateutgivelser bak seg og står bak kjente sanger som «Tenke sjæl». Ny på listen.

* Anne Louise Hübert (24). Yngste nominerte, og var også med på listen i fjor. Kjent som grunnlegger av Aid in Action i 2008 etter at hun besøkte en landsby i Kenya - organisasjonen har som formål å gi nødhjelp og hjelp til bærekraftig utvikling for fattige mennesker.

Sammen med Odd Reitan sitter følgende i juryen som kal finne vinneren: Røde Kors-ansatt og tidligere artist Andres Rafael Diaz, høyskolelektor Cecilie Staude, styreleder i Plan Norge og leder i Civita Kristin Clemet, toppidrettssjef i Olympiatoppen Marit Breivik og rådgiver innen media og kultur, Gunnar Flikke.

LES OGSÅ:

Publisert: