Virusavbestillinger på norske hotell

Kinesisk reiseforbud og frykt for å bli smittet av coronaviruset får også konsekvenser for den norske turistnæringen. Hvis det vedvarer, kan det bli utfordrende for flere norske reiselivsbedrifter.

Publisert:

Coronaviruset har så langt smittet over 30.000 og krevd mer enn 700 menneskeliv.

For å begrense smitten, har Kina innført utreiseforbud for kinesiske turistgrupper. En rekke andre land har også innført restriksjoner på reise, og frykten sprer seg over hele verden.

Det merker reiselivsbedriftene også her hjemme.

– Kan bli en utfordring til sommeren

Scandic Fornebu er blant hotellene på Østlandet med flest kinesiske turister. I fjor hadde de rundt 24.000 kinesere boende hos seg.

Hotelldirektør Claus Petersen forteller at flere grupper har kansellert.

– Fire av seks grupper har nå avbestilt med viruset som forklaring, sier han, og legger til at dette er høyere enn vanlig.

Hotelldirektøren er derfor svært spent på hvor langvarig virusutbruddet blir.

– Foreløpig er det ikke noe utfordring, men vedvarer det utover våren og sommeren, så har vi en utfordring.

Så langt har han ikke hatt behov for å sette i verk ekstratiltak.

– Skulle det bli stort frafall til sommeren, så er det klart det vil påvirke. Men det er ikke noe krise foreløpig, sier han.

Les på E24+

Corona-viruset kan være det som utløser et børsfall

Ingunn Sakshaug i Innovasjon Norge

– Spørsmålet er hvor lenge det varer

I februar i fjor viser statistikken rundt 15.500 overnattingsdøgn fra kinesiske turister. Tall for i år er ennå ikke klare fra SSB.

Kina er det 11. største landet på listen over turister til Norge, ifølge Innovasjon Norge.

Totalt ligger andelen kinesiske turister på 1–3 prosent av dem som reiser til Norge.

Nord-Norge og Oslo-regionen har størst andel kinesiske turister på denne tiden av året, mens fjordområdene har større andel i vår- og sommerhalvåret.

– Vi har snakket med noen bedrifter som har fått kanselleringer på grunn av utreiseforbud og virusfrykt, men de klarer i stor grad å dekke det opp, så det økonomiske tapet er foreløpig ikke så stort, ut fra det vi har hørt, sier Ingunn Sakshaug.

Hun er markedsspesialist for Asia og nye markeder hos Innovasjon Norge.

– For noen bedrifter så har det en del å si, men stort sett er det en god miks av utenlandske turister. Spørsmålet er hvor lenge utreiseforbudet gjelder, sier hun.

Les på E24+

Virusets effekt på markedene: – Mer urolige og sårbare

– Det kan bli spennende til sommeren

Utreiseforbudet gjelder hele Kina, men håpet er at de snart får kontroll på virusutbruddet, og i hvert fall kan åpne for reiser fra noen regioner.

De fleste som kommer til Norge reiser fra Beijing, Shanghai og Guangzhou – og ikke fra Wuhan.

– Hvis dette fortsetter slik at det går utover sommertrafikken, så er det en del bedrifter, som for eksempel hotell og guider, som får lite å gjøre, forteller Sakshaug.

Hun påpeker at Kina er et viktig marked for reiselivsnæringen.

– Jo lenger virusutbruddet og reiseforbudet varer, desto større blir behovet for å hanke inn annen trafikk, men det er ikke like lett på kort sikt.

En stor del av Norges-turistene bestiller nemlig turen i lang tid før de kommer.

– Kanselleringer som kommer nå og fram mot sommeren, blir ikke lite lett å fylle opp. Så for sommeren kan det bli spennende, men jeg vil ikke svartmale situasjonen, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no