Kina opphever utestengingen av lakseoppdrettere

Lakseaksjer spreller etter nyheter om at Kina opphever utestengelsen av Salmar, Lerøy og Nordlaks.

bilde

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:,

– Utrolig gode nyheter, sier Harald T. Nesvik (Frp) under en pressekonferanse mandag.

Fiskeriministeren opplyser at han har mottatt et brev fra kinesiske myndigheter der det går frem at landet opphever utestengelsen av Lerøy, Nordlaks og Salmar fra det kinesiske markedet.

– Fra nå av er forbudet opphevet, og det er fantastiske nyheter for å si det rett ut, sier ministeren, som begrunner opphevelsen med god og detaljert dialog med Kina.

– Dette er noe man har jobbet med lenge i samarbeid med Mattilsynet. Det har vært tett dialog og dokumentasjon om hvordan det jobbes med kvalitet og rutiner på detaljnivå som har gjort at vi har kommet i mål med prosessen, sier han videre.

Les også

Svineinfluensa herjer i Kina: Fører til høyere priser på grisekjøtt

Han understreker at kvalitet, bærekraft og sporbarhet på produktene blir utrolig viktig fremover.

– Hvis det er en ting denne saken har vist meg, så er det at omdømmet vårt er utrolig viktig, og arbeidet med det kommer til å fortsette, sier Nesvik.

De tre lakseoppdretterne sto fortsatt på listen over utestengte selskaper, til tross for at Kina opphevet restriksjoner mot oppdrettere i Troms, Nordland og Sør-Trøndelag.

Det var slakteriene Lerøy Aurora på Skjervøy, Salmar Innovmar på Frøya og Nordlaks sitt anlegg på Stokmarknes som var utestengt fra Kina siden mars 2015 grunnet påståtte funn av PD i laksen, ifølge Intrafish.

Les også

Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Ministeren opplyser imidlertid at det ikke er noe endringer i Kinas kvalitetskrav.

– Det sykdomsmessige er det viktig at vi har kontroll på. De stiller ikke noe mindre krav til kvalitet.

Steg på Børsen

Både Lerøy og Salmar spretter på Børsen etter meldingen fra fiskeriministeren.

Lerøy gikk fra 60,20 kroner aksjen til 61,86 kroner på nyheten, men har siden falt tilbake til 61,44 kroner og enn oppgang på 1,05 prosent for dagen.

Salmar gikk fra 403 til 411,40 kroner per aksje, og har siden falt tilbake til 408,50 kroner. Aksjen er opp 0,59 prosent for dagen.

Det var fiskeriministeren som tidligere i dag opplyste at han har mottatt et brev fra kinesiske myndigheter der det går frem at landet opphever utestengelsen av Lerøy, Nordlaks og Salmar fra det kinesiske markedet.

Les også

Svineinfluensa herjer i Kina: Fører til høyere priser på grisekjøtt

Les også

45 arbeidere tar laksepakkeri til retten

Les også

Huawei sier de vil signere «no-spy-agreement»: – Tviler på at det er nok

Annonsørinnhold