Fiskeriministeren: – Absolutt mulig å selge mer sjømat til Sør-Korea

Sør-Korea har på kort tid gått fra å være et perifert marked til å bli et av Norges største marked for sjømat i Asia. Med handelskrigen som bakteppe, er avtaler for sjømateksporten stadig viktigere.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik på Sorae Fish Market i Sør-Korea med kongekrabbe fra Finnmark, med Bjørn-Ronald Olsen i Cape Fish.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er denne uken i Sør-Korea for å promotere norsk sjømat og diskutere handelsbetingelser med sin koreanske motpart Seong-Hyeok Moon.

– Sør-Korea er et ekstremt viktig marked for oss, og norsk sjømat er veldig populært her, sier han til E24.

Eksporten av sjømat til Sør-Korea har vokst markant de siste årene, og er nå et av de største markedene for norsk sjømat i Asia.

I 2018 eksporterte Norge sjømat til Sør-Korea for 2,7 milliarder kroner, en vekst på 15 prosent fra året før.

Så langt i år er veksten på 11 prosent, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

– Den norske sjømaten slår veldig godt an her, så det er absolutt mulig å selge enda mer sjømat til Sør-Korea, sier Nesvik, men understreker at kvalitet og sporbarhet er ekstremt viktig for koreanerne.

God stemning på møtet mellom fiskeriminister Harald T. Nesvik og hans koreanske motpart Seong-Hyeok Moon.

Handelskrig og sjømateksport

Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, men dystre utsikter for den globale veksten, er også negativt for handelen med sjømat.

– Det er fortsatt vekst i sjømat, men det er klart at en langvarig handelskrig vil påvirke oss alle. På sikt vil alle tape på mindre global handel og mer proteksjonisme, men jeg håper at fornuften vinner til slutt, slik at vi får en åpnere verdenshandel igjen, sier Nesvik.

Veksten i sjømateksporten til Sør-Korea fikk et oppsving etter nedtrappingen av tollsatsene i forbindelse med frihandelsavtalen mellom Sør-Korea og EFTA fra 2006.

Nå er det imidlertid behov for en revidering av avtalen.

– Mye har forandret seg i markedet underveis. Det har også vært tema i samtalene med min koreanske kollega nå, forteller Nesvik.

Laksen utgjør mesteparten av sjømateksporten til Sør-Korea målt i verdi, men etterspørselen er også stor etter norsk makrell og kongekrabbe.

Sør-Korea troner for øvrig på toppen av listen over mengden fisk som spises per person med 60 kilo i året. Trenden viser også økende forbruk av sjømat. Til sammenligning ligger det norske forbruket på 49 kilo, ifølge ministeren.

I tillegg til offisielle samtaler, har Nesvik deltatt på et seminar i regi av Sjømatrådet, samt sjømatpromotering hos den koreanske dagligvarekjeden Lotte Mart.

Rundt 70 norske bedrifter er representert i Sør-Korea, og av dem er det 49 bedrifter innen maritime næringer og petroleum.

Les også

Norske frihandelssamtaler med Kina: – Det går fremover

Frihandelssamtaler med Kina

Om to uker setter Nesvik kursen mot Kina for å forsøke å lande en frihandelsavtale der.

– Disse forhandlingene er nå i sluttfasen, sier han, men legger til at det er vanskelig å si om det går mot en avtale innen utgangen av året.

Norges startet frihandelsavtaler med Kina i 2008, men de stoppet fullstendig etter fredsprisutdelingen i 2010. Det er nå store forhåpninger til at denne runden skal bli en suksess.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Sjømat
 4. Kongekrabbe
 5. Harald T. Nesvik
 6. Nærings- og fiskeridepartementet
 7. Sør-Korea

Flere artikler

 1. Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»

 2. Norge eksporterte sjømat for nær 11 mrd. i oktober

 3. Norsk sjømateksport passerer 100 milliarder denne uken

 4. Brexit-deadline nærmer seg: Fiskeriministeren frykter overraskelser

 5. Betalt innhold

  Sjømateksporten på vei mot 100 milliarder