Richard Branson bekrefter: Virgin Galactic vil bli første romturismeselskap på børs

Richard Branson har store planer, og sikter nå mot å børsnotere sitt romturismeselskap.

MILLIARDÆR: Britiske Richard Branson har en formue på rundt 4,1 milliarder dollar ifølge Business Insider.

Foto: RICHARD DREW AP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Den britiske milliardæren Richard Branson sitt selskap Virgin Galactic, som kjemper om å være det første selskapet til å sende turister ut i verdensrommet, vil gå på børs.

Det bekrefter Branson selv på selskapet sine nettsider.

– Veldig god fremgang i våre testprogram betyr at de gjenværende hindrene, før våre fantastiske romskip begynner full kommersiell tjeneste, stadig vekk fjernes, skriver Richard Branson.

Det er selskapet Social Capital Hedosophia Holdings (SPAC) som vil kjøpe 49 prosent av Virgin Galactic til en prislapp på 800 millioner dollar.

En del av avtalen innebærer at romturismeselskapet går på børs i slutten av 2019. Det vil i så fall bli det første selskapet av sitt slag på børs.

Les også: Kongsberg Satellite Services jobber for SpaceX

Konkurrerer mot Elon Musk og Jeff Bezos

Virgin Galactic venter at kjøpet fra SPAC vil gi dem nok kapital til å finansiere driften frem til romskipene kan tjene penger.

Eksperter mener at selskapet vokser raskest blant konkurrentene, men en ulykke i slutten av 2014 forsinket planene, skriver Wall Street Journal.

Enda har omkring 600 mennesker betalt 80 millioner dollar for å sikre seg en plass på de første romskipene. Selskapet selv har hentet rundt 1 milliard dollar siden oppstarten i 2004, mesteparten fra Branson selv.

– Når vi tar Virgin Galactic på børs etter så mye utvikling som vi har hatt, åpnes det muligheter for flere investorer, og for tusenvis av nye astronauter, skriver Branson.

Virgin Galactic er i i dag i hard konkurranse med Elon Musks SpaceX og verdens rikeste mann, Jeff Bezos’, Blue Origin, om å bli det første selskapet til å regelmessig sende turister opp i verdensrommet.

Les også: NASA åpner ISS for turister fra 2020

Branson sa nei til milliardinvestering

I 2017 offentligjorde det saudiske fondet Public Investment Fund (PIF) at de ville investere 1 milliard dollar i Virgin Galactic, men Branson sa blankt nei etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det åpnet for en investering fra tidligere Facebook-direktør Chamath Palihapitiya, som leder nettopp Social Capital Hedosophia Holdings. Diskusjonene rundt en investering og børsnotering av Virgin Galactic har pågått siden starten av året.

Palihapitiya selv vil investere 100 millioner dollar i selskapet, og blir styreformann i Virgin Galactic.

Richard Branson har en formue på 4,1 milliarder dollar, tilsvarende over 35 milliarder kroner.
Han ble i 2000 utnevnt til «knight bachelor» for sin innsats innen entreprenørskap, og har tjente mye av formuen sin gjennom musikkselskapet Virgin Records, og eier nå en rekke selskaper på tvers av industrier, ifølge nettstedet Capitalism.

Publisert:

Flere artikler